Σκάνδαλο Novartis στη Βουλή: Τι υποστήριξαν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί

Το δικαίωμα να τοποθετηθούν στη Βουλή έχουν σήμερα - ημέρα που συζητείται και θα ψηφιστεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis - οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο.
Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία που μεταβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρονται τα ονόματα δυο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών και συγκεκριμένα εμπλέκονται οι: Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος και Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης.Ο πρώτος που τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια ήταν ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο ως πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγω για αισχρές συκοφαντίες σε βάρος τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του. Υποστήριξε ότι «αγνώστων στοιχείων μάρτυρες κατέθεσαν ότι δωροδοκήθηκα με 1 εκατ. ευρώ, που μου έφερε ο Φρουζής με τσάντα». «Είναι εντελώς ψευδείς οι μαρτυρίες, ουδέποτε υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις που μου καταμαρτυρούνται» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Οι μαρτυρίες είναι εντελώς ψευδείς. Πλήττουν κατά βάναυσο τρόπο την προσωπικότητά μου και το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας».
Ο αντίπροεδρος της ΝΔ και εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis Άδωνις Γεωγιάδης, από το βήμα της Βουλής, απέρριψε όλες τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Σε υψηλούς τόνους και σε πολλές περιπτώσεις εκτός ορίων, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε την αθωότητά του και έκανε λόγο για σκευωρία και στημένους ψευδομάρτυρες. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ , που εμπλέκεται ως πρώην υπουργός Υγείας την περίοδο 6/2012 – 6/2014 και σύμφωνα με καταθέσεις των μαρτύρων δέχτηκε χρήματα από τον αντιπρόεδρο της Novartis Κ. Φρουζή, εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε ως «κεντρικό πρόσωπο της σκευωρίας».
«Δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες. Δεν ήρθα για να απολογηθώ. Ήρθα για να καταγγείλω τους κινδύνους, τη σκευωρία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που εμπλέκεται βάσει καταθέσεων των μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis. Μάλιστα όπως ισχυρίστηκε η Novartis «δεν είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, αλλά η μεγαλύτερη σκευωρία» και έκανε λόγο για γκεμπελικό τέχνασμα».
Ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξαιτίας της απουσίας του στο εξωτερικό έστειλε στη Βουλή υπόμνημα προς ανάγνωση στην Ολομέλεια. Σε αυτό, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ζήτησε από τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι «να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους».
Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, υποστήριξε ότι ουδέποτε χειρίστηκε υπόθεση της Novartis, ούτε κάποιος υπουργός του το έκανε. Είπε ακόμη ότι δεν υπέγραψε καμία διοικητική ενέργεια τιμολόγησης φαρμάκων. Ο Παναγιώτης Πικραμένος αμφισβήτησε τον μάρτυρα που κατέθεσε εναντίον του, λέγοντας ότι «καταθέτει, 'κατά τους ισχυρισμούς του τότε αντιπροέδρου της εταιρείας', ότι έλαβα δώρο. Έτσι γενικά και αόριστα».
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αρνήθηκε κάθε κατηγορία και είπε ότι θα ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής προκειμένου όπως είπε «να αποκαλυφθεί μόνο για μένα η αλήθεια». Όπως υποστήριξε: «στη θητεία μου, ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων, την έκδοση δελτίου τιμών ή την τιμολόγηση νέων φαρμάκων. Ουδεμία προσωπική σχέση είχα με φαρμακευτική εταιρεία, με οποιοδήποτε στέλεχος από την αγορά του φαρμάκου». Τέλος δήλωσε ότι οι υπογραφές τις οποίες έβαζε ήταν σε συνεργασία με την ιεραρχία του υπουργείου και τους διευθυντές, «ζητώντας επιχειρήματα προκειμένου να θέσω την υπογραφή μου».
Για διασυρμό του ίδιου και της οικογένειάς του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης που ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος, χωρίς καμία παραγραφή, με τους μάρτυρες παρόντες. Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis και υποστήριξε ότι ο πολιτικός χειρισμός του θέματος ουσιαστικά αμφισβητεί το τεκμήριο της αθωότητας για τους εμπλεκόμενους.
Κατηγορηματικός ότι δεν έλαβε καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς. Επεσήμανε ότι «δεν έκανα φίλους, έχασα φίλους» και πρόσθεσε: «Όπως διαβάζω ήμουν υπ' αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis. Πλήρωναν χρήματα για να με πολεμήσουν». Ανέφερε επίσης ότι είναι εκείνος που έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα, σε επίπεδο φαρμάκου, στην Ελλάδα. Επεσήμανε, ότι κατά τη θητεία του ελήφθησαν μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία και επεκτάθηκε. Πρόσθεσε ότι διαπίστωσε αθέμιτες πρακτικές σε επίπεδο γιατρών και στελεχών δημοσίας διοίκησης , αλλά όχι σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού.
«Υποθέτω ότι το όνομά μου μπήκε στην υπόθεση από συνήθεια. Σας ευχαριστώ, που δεν με αφήσατε έξω, γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση ζητά την εύκολη διαφυγή που είναι ο εκβιασμός των θεσμών. Είναι η πιο ανεύθυνη και η πιο επικίνδυνη διαφυγή» σημείωσε από το βήμα της Βουλής.
«Προειδοποιώ τον πρωθυπουργό και του υπενθυμίζω ότι τη φωνή μου, τη φωνή που στάθηκε απέναντί του σε όλα τα θέματα αυτή την τριετία, έντιμα αλλά σκληρά, τη δική μου φωνή είναι ελάχιστος για να μπορέσει να την φιμώσει» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας και αυτός ως εμπλεκόμενος πως «δεν υπάρχει σκάνδαλο αλλά σκευωρία». «Ο πόλεμος εναντίον μου ήταν πάντα λυσσαλέος. Ποτέ μου όμως δεν τους φοβήθηκα. Οπως δεν φοβάμαι και τώρα τη συμμορία», πρόσθεσε.

Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...