Σε βαρύ κλίμα η σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα

Δύσκολη αναμένεται η σημερινή σύνοδος Ε.Ε. -Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας με βασικά θέματα το προσφυγικό και τις ενταξιακές προοπτικές της γειτονικής χώρας. Στο «τραπέζι» και τα ζητήματα της κυπριακής ΑΟΖ και των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Η συνάντηση σημειώνεται μερικές ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου έπειτα από αλλεπάλληλα επεισόδια.

Η Τουρκία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις αποφάσεις της συνόδου και εξέφρασε παράλληλα την οργή της για τις ευρωπαϊκές επικρίσεις όσον αφορά την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε στο Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.
Η συνάντηση στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Βουλγαρίας «δεν θα είναι εύκολη» προέβλεψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι πηγαίνει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα».
Ο Γιούνκερ εξήγησε ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μεγαλώνουν, ωστόσο υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί.
Μία από τις προτεραιότητες για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι να εξασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που κλείστηκε τον Μάρτιο του 2016 για την προσφυγική κρίση και επέτρεψε να μειωθούν σημαντικά οι διελεύσεις προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα κυρίως οικονομική βοήθεια.
Η Ε.Ε. θα προσφέρει στη Βάρνα άλλα 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο 3 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ποσό το οποίο δεν δίνεται απευθείας στην Άγκυρα, αλλά σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο IOM και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που διαχειρίζονται τη διατροφή, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη προσφύγων.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα αξιώνει να υπάρξει πρόοδος στη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.
Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για να γίνει κράτος-πλήρες μέλος της Ε.Ε. αναμένεται επίσης να συζητηθεί, αλλά διπλωμάτες και αναλυτές δεν περιμένουν να σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...