Εθνικός ευεργέτης για τη Ν.Δ. ο Ιβάν Σαββίδης....

Για τις «εξαιρετικές υπηρεσίες του στην Ελλάδα» με ειδικό προεδρικό διάταγμα πολιτογραφήθηκε Ελληνας υπήκοος το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά ο εκ Ρωσίας επιχειρηματίας.

Μπορεί η Ν.Δ. να βρίσκεται σήμερα στα χαρακώματα με τον Ιβάν Σαββίδη, η εισβολή του οποίου με πιστόλι στο γήπεδο της Τούμπας προκαλεί αποτροπιασμό, όμως είναι η ίδια που επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά του έδωσε γην και ύδωρ.
Το 2012, με πρόταση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, του προσέφερε την ελληνική ιθαγένεια με την κατ' εξαίρεση διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης, αναγορεύοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ σε εθνικό ευεργέτη.

Το «δώρο» αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά στον αποκαλούμενο ολιγάρχη αποκάλυψε με ανάρτησή του στο Facebook (12.3.2018) ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οπως εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος, ο Ιβάν Σαββίδης είχε αρχικά αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια μέσω των διαδικασιών που προέβλεπε ο νόμος για τους «ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ».
Αλλά επειδή δεν μπορούσε ως κάτοχος διπλής ιθαγένειας να πολιτευτεί στη Ρωσία, όταν πήρε την απόφαση να γίνει μέλος της Ρωσικής Δούμας, έκανε αίτηση αποποίησης της ελληνικής ιθαγένειας.

Ο Ιβάν Σαββίδης το 2006 σε εκδήλωση  για την γενοκτονία των Ποντίων 19/05/2006. Ο Ιβάν Σαββίδης σε μία από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του στην Ελλάδα, σε εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων | EUROKINISSI
Και όταν αποφάσισε να επανέλθει στην Ελλάδα, τότε το ελληνικό κράτος επέλεξε να του ξαναδώσει την ελληνική ιθαγένεια με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης που, όπως είπαμε, συνιστά εξαίρεση. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, μπορεί να πολιτογραφηθεί Ελληνας χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας, «αλλοδαπός που προσέφερε στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας».
Ετσι λοιπόν, στις 31.12.2012, εκδόθηκε με πρόταση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Χαράλαμπου Αθανασίου, το προεδρικό διάταγμα που πολιτογράφησε τον κ. Σαββίδη Ελληνα υπήκοο.
Και η αιτιολόγηση της απόφασης αυτής έχει ως εξής: «Ο ομογενής αλλοδαπός Ιβάν Σαββίδη [sic] προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς προώθησε τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και του ελληνικού ιδεώδους στον χώρο των ομογενών μας στη Ρωσία και τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ενωσης», αναφέρει και συνεχίζει με τον ίδιο εξυμνητικό τρόπο, λέγοντας ότι «συνέβαλε στην ενδυνάμωση της απανταχού ορθοδοξίας και επέδειξε πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και ενεργό συμμετοχή και συνδρομή στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας».

Συναντήσεις με Σαμαρά 

Σήμερα βέβαια, πέντε χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει, όπως και τα αισθήματα της Ν.Δ. για τον κ. Σαββίδη, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση για «οικοδόμηση νέων εκλεκτικών σχέσεων με μια νέα γενιά ολιγαρχών».
Χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τον κ. Σαββίδη, όταν ο πρώτος ήταν πρωθυπουργός και το αιτιολόγησε λέγοντας ότι με την ιδιότητα του επενδυτή ήταν ευπρόσδεκτος. «Το ερώτημα δεν είναι αν τους βλέπει, είναι αν μετά αυτός ο πρωθυπουργός έκανε σέρβις στον επιχειρηματία», είπε και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έχει σκανδαλωδώς βοηθήσει τον κ. Σαββίδη».
Πάντως, όπως υπενθυμίζει ο Δ. Χριστόπουλος, η διαδικασία της κατ' εξαίρεση απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας στον Ιβάν Σαββίδη, κατά το παρελθόν ακολουθήθηκε σε περιπτώσεις όπως εκείνη του Λόρδου Βύρωνα, της κορυφαίας ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί και του σκηνοθέτη Ζυλ Ντασσέν. Ο επόμενος ήταν ο αποκαλούμενος ολιγάρχης.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...