Παιδιά τα περισσότερα θύματα στο εμπορικό κέντρο της Σιβηρίας

Μια ανείπωτη τραγωδία εκτυλίσσεται από χθες βράδυ στη ρώσικη πόλη Κεμέροβο, όπου ξέσπασε φωτιά σε εμπορικό κέντρο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 64 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ανήλικοι. Εκφράζονται φόβοι ότι ανάμεσα στα θύματα μπορεί να είναι μία ολόκληρη τάξη δημοτικού.
Ο τραγικός απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο, αφού εκτιμάται ότι σοροί είναι παγιδευμένοι στα ερείπια, ενώ άγνωστοι είναι οι αγνοούμενοι. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες αναζήτησης και διάσωσης, υπάρχουν άνθρωποι που λείπουν» δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ.

Μπορεί οι πυροσβέστες να έδωσαν μάχη με τις φλόγες για 17 ώρες, ωστόσο νέα πυρκαγιά προκλήθηκε σήμερα από τα καμένα συντρίμμια του κτηρίου των 23.000 τετραγωνικών μέτρων, που στεγάζει πολλά καταστήματα, κινηματογράφους, εστιατόρια και πάρκινγκ για 250 οχήματα.
Η χθεσινή πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα από τα υψηλότερα πατώματα του κέντρου και κατέρρευσε η οροφή πάνω από δύο κινηματογραφικές αίθουσες, όπου βρισκόντουσαν πολλά παιδιά.

AP Photo/Sergei Gavrilenko
Τα αίτια παραμένουν άγνωστα, αλλά για «εγκληματική αμέλεια» έκανε λόγο στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας. Το Sputnik, επικαλούμενο την Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών, Αννα Κουζνετσόβα, μετέδωσε πως έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχων στα εμπορικά κέντρα της χώρας.
Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και ανακρίνονται, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του κέντρου, σύμφωνα με την Επιτροπή. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιδιοκτήτης.
«Το εμπορικό κέντρο είναι μια πολύπλοκη κατασκευή. Υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά» είπε ο Γιεβγκένι Ντεντιουκίν από την υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της περιοχής του Κεμέροβο, προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια έκταση περίπου 1.500 τμ.
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε από τον παιδότοπο, όταν ένα τραμπολίνο φέρεται να έπιασε φωτιά την ώρα που ένα παιδί χρησιμοποίησε έναν αναπτήρα. Μια άλλη εκδοχή αφορά βραχυκύκλωμα πάλι στον χώρο, όπου γονείς είχαν αφήσει τα παιδιά τους.

Δεν λειτούργησαν οι συναγερμοί

Οι μάρτυρες περιγράφουν τον πανικό που επικρατούσε, όταν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι υπήρξε πυρκαγιά. Βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να πηδήξουν από τα παράθυρα του κτηρίου για να γλιτώσουν από τις φλόγες.
Σε ένα βίντεο που μετέδωσε το Russia Today φαίνεται ένας νέος άνδρας να πηδάει από τον τρίτο όροφο και να προσγειώνεται στο ισόγειο μέσα σε πλήθος ανθρώπων. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν επέζησε. Ένα άλλο βίντεο δείχνει μια ομάδα ανδρών να προσπαθούν να σπάσουν μια κλειδωμένη πόρτα σε κλιμακοστάσιο.
Πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι δεν ακούστηκαν ή δεν λειτούργησαν συναγερμοί για πυρκαγιά ή προειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρέχουν άτακτα προς τις εξόδους μέσα στον καπνό.

Αρκετές εκατοντάδες άτομα ήταν μέσα στο κτήριο εκείνη τη στιγμή. Οι διασώστες πρόλαβαν να απομακρύνουν με ασφάλεια περίπου 100 ανθρώπους από το εμπορικό κέντρο. Περίπου 660 μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών μετέβησαν επί τόπου. 
..Ρώσικα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι παιδιά παγιδεύτηκαν στην αίθουσα κινηματογράφου.  Μερικά φέρεται να τηλεφώνησαν στους γονείς τους ή να επικοινώνησαν με φίλους τους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
«Ο τρίτος όροφος, όπου βρίσκεται ο κινηματογράφος, είναι εντελώς σκοτεινός, γεμάτος καπνό, άνθρωποι πανικοβάλλονται, παιδιά κλαίνε» είπε η Άννα σε βίντεο από το εμπορικό κέντρο την ώρα που βγαίνει από το κτίριο.
Όταν η ίδια και ο γιος της ήταν ασφαλείς έξω από το εμπορικό κέντρο, ο σύζυγός της προσπάθησε να επιστρέψει για να πάρει τα ρούχα που άφησαν πίσω. Ο ίδιος περιέγραψε χαοτικές σκηνές στον τρίτο όροφο, με παιδιά να μην μπορούν να βγουν από τον κινηματογράφο και τους γονείς τους να μην μπορούν να τα φτάσουν μέσα από τον πυκνό καπνό.
«Είδα μια γυναίκα να τρέχει και να ουρλιάζει... παντού πανικού (...) Όχι δεν υπήρχαν συναγερμοί!» είπε μία άλλη γυναίκα.
Το εμπορικό κέντρο άνοιξε το 2013 στο Κεμέροβο, μια περιοχή όπου υπάρχουν ανθρακωρυχεία, βρίσκεται σε απόσταση 3.600 χλμ ανατολικά της Μόσχας. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το κόστος της ζημιάς από την πυρκαγιά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 52,6 εκατ. δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...