Πως διαμορφώνουν οι πολιτικές εξελίξεις το μιντιακό τοπίο- Τι αλλάζει στην πολιτική “ταυτότητα” καναλιών και εφημερίδων

Η πορεία προς τις επόμενες εκλογές διαγράφεται εξαιρετικά έντονη με κύριο στοιχείο την πόλωση και την καλλιέργεια του εδάφους για νέα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας. Ο Μάϊος του 2019 απέχει μόλις 13 μήνες και η προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου του 2020 κάτι λιγότερο από δύο χρόνια.

Αυτό το πολιτικό χρονοδιάγραμμα δεν αφήνει αδιάφορους τους επιχειρηματίες των media. Κάθε άλλο. Ένα βασικό στοιχείο που λαμβάνουν υπόψη τους είναι πως -όπως χαρακτηριστικά λέει ένας από αυτούς- “ο Τσίπρας είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει, η δε αυτοδυναμία της Ν.Δ απομακρύνεται”.
Αυτό το κλίμα είναι λογικό να δημιουργεί συνθέσεις ή να αναγκάζει κάποιους να είναι προσεκτικότεροι απ΄ ότι θα ήταν εάν παρέμενε ισχυρή η πιθανότητα ευρείας νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φαινόταν μέχρι πριν μερικούς μήνες στις δημοσκοπήσεις.

Ο μιντιακός χάρτης διαμορφώνεται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο δεδομένου ότι σύντομα θα αποσαφηνιστεί και το τηλεοπτικό τοπίο αφού, παρά την καθυστέρηση, το ΕΣΡ είναι αναγκασμένο να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να ανακοινώσει τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών αδειών.

Η Ν.Δ εξακολουθεί να διαθέτει υπεροπλία ως προς την επιρροή της στα μέσα ενημέρωσης. Ο Γιάννης Αλαφούζος (με τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό Σκάϊ) “σαλπίζει” καθημερινά κατά της κυβέρνησης και προβάλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά την οικονομική δυσπραγία των τελευταίων μηνών που τον οδηγεί σε αναζήτηση εταίρου- επενδυτή, ο κ. Αλαφούζος θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να δει τον Αλέξη Τσίπρα εκτός του πολιτικού παιχνιδιού. Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ν.Δ διαθέτει ισχυρή συμμαχία με το μιντιακό συγκρότημα του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μσρινάκη. Και γι αυτόν η πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι “όρος ζωής και θανάτου”, δεδομένων και των εξελίξεων σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη που τον αφορούν.

Στο τηλεοπτικό τοπίο, με σχετικά ήπιους τόνους κινούνται, τελευταία, ο Alpha του Δ. Κοντομηνά, ο Ant1 του Θ. Κυριακού και το Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ιδιαίτερα για την τελευταία έχει μεγάλη αξία ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αλλά, όπως λένε οι γνωρίζοντες, και ο ρόλος που θα διαδραματίσει σε κυοφορούμενες πολιτικές συγκλίσεις.

Στο ίδιο περίπου πλαίσιο μετριοπαθώς κινείται και το συγκρότημα του Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος κρατά τακτική ίσων αποστάσεων από την κυβέρνηση και τη Ν.Δ, υιοθετώντας την τακτική της Φώφης Γεννηματά έναντι των δύο κομμάτων…

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση διαθέτει σχετικά μικρή επιρροή. “Εφημερίδα των Συντακτών”, Documento και “Νέα Σελίδα” πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Ανεξέλεγκτη μεταβλητή είναι το Epsilon TV του Ιβάν Σαββίδη και η εφημερίδα Έθνος του ίδιου επιχειρηματία. Προσώρας η στάση των δύο μέσων είναι ουδέτερη και όλα θα κριθούν από την…ποδοσφαιρική παράμετρο.

Εκείνο που παρατηρούν με προσοχή, εσχάτως, στην κυβέρνηση είναι η σταδιακή μετατόπιση του ομίλου της 24Media του Δημήτρη Μάρη. Το ραδιόφωνο 24/7 ενισχύθηκε με τον έμπειρο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, οι επιλογές, όμως που έγιναν (Χασαπόπουλος- Φουρλής) και η φημολογούμενη αξιοποίηση του αποπεμφθέντος από το “Πρώτο Θέμα” Βασίλη Χιώτη που διατηρεί στενή σχέση με τον κ. Μητσοτάκη δημιούργησαν ερωτηματικά για την πολιτική τοποθέτηση.

Ο Β. Χιώτης, πάντως, αντέδρασε στη σχετική φημολογία μέσω twitter:
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...