Γιούνκερ: "Η Ελλάδα είναι η δεύτερή μου πατρίδα"

Με υψηλή ατζέντα οικονομικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει σήμερα σειρά επαφών στην Αθήνα με ανώτατους αξιωματούχους της Πολιτείας.

Επί τάπητος τίθενται φλέγοντα ζητήματα, μεταξύ άλλων οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ελληνικό χρέος και η μεταμνημονιακή εποχή στη χώρα μας με την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.


Μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του άτυπου Eurogroup στη Σόφια, ο κ. Γιούνκερ μετέβη στην Ελλάδα σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της πορείας της χώρας και της προσήλωσής της στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας ο κ. Γιούνκερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο


«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Πέμπτης.

«Σας διαβεβαιώνω, επίσης, ότι αυτή η συμβολή σας αποδεικνύει και το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη, γιατί υπερασπιζόμενος την Ελλάδα στην ουσία υπερασπιστήκατε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από την Ελλάδα, πέραν των άλλων, και ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Καλωσορίσατε, καλή διαμονή κύριε πρόεδρε στην Αθήνα που τόσο αγαπάτε» είπε κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος.
«Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερή μου πατρίδα και παρατήρησα με πολύ μεγάλη συμπάθεια τη διαδρομή του ελληνικού λαού. Ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα, εδώ γεννήθηκε άλλωστε η ίδια η ιδέα της δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. Επομένως, η Ελλάδα σφυρηλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης περισσότερο από άλλες χώρες. Επομένως, ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έβγαινε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ».

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.





Το ραντεβού στο Μαξίμου

Αμέσως μετά το τετ α τετ με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρόεδρος της Κομισιόν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα όπως οι τελικές διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος και η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Επίσης, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα όπως η αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας, η περαιτέρω αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και του «πακέτου Γιούνκερ», καθώς και η πορεία για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών, όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Τέλος, συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία περίοδο κρίσης που προκαλούν οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.
..Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...