Ιταλία: Έκλεισε η συμφωνία για την κυβερνητική ομάδα και το όνομα του πρωθυπουργού

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι «έκλεισε η συμφωνία για την κυβερνητική ομάδα και το όνομα του πρωθυπουργού», και ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός «ούτε ο ίδιος, ούτε και ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο».
Την Κυριακή οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο συναντήθηκαν και πάλι στη Ρώμη για να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Τη Δευτέρα αναμένεται να έχουν και πάλι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. «Το όνομα του πρωθυπουργού είναι ισορροπημένο και ικανοποιεί όλους», τόνισε ο Σαλβίνι, χωρίς όμως να το αποκαλύψει.

Ο γραμματέας της Λέγκα απάντησε μέσω Twitter και στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «αν η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για το έλλειμμα, το χρέος και τις τράπεζες, θα κινδυνεύσει η χρηματοοικονομική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης».
«Είναι μια ακόμη απαράδεκτη παρέμβαση. Δεν ζήτησα ψήφους και εμπιστοσύνη για να συνεχίσω να ακολουθώ την οδό της φτώχειας, της επισφαλούς εργασίας και της μετανάστευσης. Πρώτα οι Ιταλοί!», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.
Δύο από τα  κύρια σημεία του κυβερνητικού προγράμματος που μόλις συντάχθηκε είναι η  μείωση της φορολογικής πίεσης  και η ουσιαστικότερη στήριξη των ανέργων και των συνταξιούχων. Κάποιοι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να κοστίσουν, συνολικά, μέχρι και εκατόν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά ο ντι Μάιο προσπαθεί να εμφανιστεί καθησυχαστικός και υπόσχεται «παραγωγικές επενδύσεις με τέλος στις σπατάλες».
Σε ότι αφορά την  πρόθεση ψήφου η Λέγκα  παρουσιάζει μεγάλη άνοδο και αγγίζει το 25%.
Τα Πέντε Αστέρια παραμένουν στα ποσοστά των εκλογών του Μαρτίου, δηλαδή στο 32%. Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος είναι στο 19%, (όπως στις εκλογές του Μαρτίου), ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι «πείθει» μόλις το 9,8% των Ιταλών.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...