Ιταλία: «Καλημέρα» με μαζικές απολύσεις για το «συμβόλαιο» Ντι Μάιο - Σαλβίνι

Οι ηγέτες των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι συνεχίζουν τις μονομαχίες τους για την εξουσία στη Ρώμη σβήνοντας και ξαναγράφοντας για πολλοστή φορά ένα “κυβερνητικό συμβόλαιο” χωρίς αρχή και τέλος, ενώ την ίδια ώρα η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Italia ανακοινώνει 4.500 απολύσεις ζητώντας παράλληλα να βάλει στο ταμείο ανεργίας για 12 μήνες 29.736 εργαζόμενους!


Πάντως, με νέα παρέμβασή τους, οι Βρυξέλλες υποδεικνύουν στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση να επιμείνει στη δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος της Ιταλίας. "Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τη νέα κυβέρνηση. Είναι σημαντική η παραμονή σε αυτή την πορεία», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Οι ηγέτες των δύο κομμάτων, που για ορισμένα μέσα ενημέρωσης μπορεί να αναλάβουν το υπουργείο Εργασίας (ο Ντι Μάιο) και το υπουργείο Εσωτερικών (ο Σαλβίνι), διαβεβαίωναν ότι έως χθες βράδυ θα έκλειναν οριστικά το “κυβερνητικό συμβόλαιο”, το οποίο θα πρέπει να ψηφίσουν τα μέλη του Κ5Α από το Διαδίκτυο και της Λέγκας του Βορρά από τα τραπεζάκια που θα στήσει σε όλη την Ιταλία. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει δώσει διορία έως τη Δευτέρα στους δύο ηγέτες για να βρουν πρωθυπουργό πριν ανακοινώσει τη δική του... κυβέρνηση.
Ο Ντι Μάιο και ο Σαλβίνι δεν διαφωνούν, όπως φαίνεται, μόνο στο όνομα του πρωθυπουργού αλλά και σε βασικά θέματα του “συμβολαίου”, που ξεκινούν από το κλείσιμο όλων των δομών φιλοξενίας Ρομά, νόμιμων ή αυθαίρετων, και τις απελάσεις μεταναστών και προσφύγων, ενώ αξιώνουν από τις περιφερειακές αρχές και άλλους θεσμούς να υποχρεώσουν τους ιμάμηδες να κάνουν λειτουργίες μόνο στα ιταλικά. Διαφωνούν επίσης στα θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, του φορολογικού, των εργασιακών σχέσεων, του κοινωνικού κράτους και των επιδομάτων, στη διαδικασία ανάθεσης των μεγάλων έργων, όπως φυσικά και στις σχέσεις της Ιταλίας με την Ε.Ε.
Όλα τα επίμαχα θέματα, μεταξύ αυτών και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ήταν υπογραμμισμένα με κόκκινο, δηλαδή ότι θα πρέπει να επιλυθούν απευθείας από τους δύο κομματικούς ηγέτες. Η αναφορά και μόνο για παρέμβαση στον χρεοκοπημένο “αριστερό” τραπεζικό κολοσσό Monte dei Paschi di Siena, με το 68% των μετοχών της στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, βούλιαξε τη μετοχή της τράπεζας κατά 9,45%, εξαναγκάζοντας το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να διακόψει τη διαπραγμάτευσή της.
Στα “κόκκινα” σημεία βρέθηκε και το μεγάλο εκλογικό ατού του Κ5Α για εγγυημένο ατομικό κοινωνικό εισόδημα εφ' όρου ζωής, το οποίο περιορίστηκε στο “συμβόλαιο” στα 780 ευρώ τον μήνα, αλλά μόνο για 24 μήνες, με υπολογισμένο κόστος 17 δισ., ενώ η φορολογία στις επιχειρήσεις θα διαμορφωθεί στο 15% συνοδευόμενη με νέες φορολογικές διευκολύνσεις και... αμνηστία προς τις επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, το “πάγωμα” των ιταλικών ομολόγων αξίας 250 δισ. που κατακρατεί η ΕΚΤ, το 10% του συνολικού ιταλικού χρέους, μετατράπηκε σε πρόταση “λογιστικής αναθεώρησης” του χρέους, για να μην υπολογίζονται τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που κατέχει η ΕΚΤ στον λόγο ΑΕΠ/ χρέους. Μια... ταχυδακτυλουργική στην ουσία λογιστική, αφού το κάθε κράτος θα συνεχίζει να πληρώνει τα ομόλογα αυτά στη λήξη τους επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά. Στο τέλος στο μόνο που συμφώνησαν οι δύο ηγέτης είναι η δημιουργία ενός νέου υπουργείου για ΑμεΑ.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θα κληθεί το Σάββατο 19 Μαΐου να εκλέξει το νέο γραμματέα του, με τον Ρέντζι να έχει προτείνει τον Τζεντιλόνι, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του κόμματος φαίνεται ότι θα στηρίξει τον προσωρινό γραμματέα Μαρτίνα. Οι ανησυχίες για τη νέα κυβέρνηση οδήγησαν τα spreads στις 158 από τις 130 μονάδες βάσης που ήταν στις αρχές της εβδομάδας έναντι των γερμανικών ομολόγων, σε μια δύσκολη ημέρα ανόδου της τιμής του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, ενώ το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να τοποθετήσει οκταετή ομόλογα αξίας 3,5 δισ. με επιτόκιο 0,55% και τη ζήτηση να φθάνει τα 7,7 δισ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...