Ο Ντ. Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν |

Ο Ντ. Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αφιερώνοντας μεγάλο μέρος των δηλώσεών εξαπολύοντας επίθεση στην Τεχεράνη και περιγράφοντας με εμπρηστική ρητορική τις ενέργειες του Ιράν μετά την υπογραφή της συμφωνίας, το 2015.

«Οι αιματοβαμμένες φιλοδοξίες έχουν γίνει ακόμα πιο τολμηρές. Καμία ενέργεια του καθεστώτος δεν είναι πιο επικίνδυνη από την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικών όπλων και την προσπάθεια απόκτησης μέσων για να τα αναπτύξει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας
πως «στη διάρκεια των ετών, το Ιράν και οι δορυφόροι του έχουν βομβαρδίσει αμερικανικές πρεσβείες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έχουν δολοφονήσει εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες και έχουν φυλακίσει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες». Υποστήριξε πως «το ιρανικό καθεστώς χρηματοδοτεί το βασίλειο του χάους και του τρόμου με τον πλούτο του ίδιου του λαού του».
Ο Ντ. Τραμπ επικαλέστηκε τα έγγραφα που παρουσίασε ο Νετανιάχου πριν από λίγες ημέρες, τα οποία ανέφερε πως καιρό τώρα έκρυβε το Ιράν, για να υποστηρίξει ότι «στην καρδιά αυτής της συμφωνίας κρυβόταν η επιθυμία ενός δολοφονικού καθεστώτος να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Σήμερα «έχουμε καθοριστικές αποδείξεις ότι αυτή η υπόσχεση του Ιράν ήταν ένα ψέμα», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην πολιτική του προκατόχου του, λέγοντας: «Είναι ντροπή για μένα ως πολίτης και για όλους τους Αμερικανούς πολίτες αυτή η συμφωνία, διότι όταν οι ΗΠΑ μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις η συμφωνία αυτή έδωσε σε αυτό το "καθεστώς τρόμου" πολλά εκατομμύρια δολάρια και πολλά από αυτά σε μετρητά».

Έπεσαν οι υπογραφές

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι ο Τραμπ υπέγραψε το υπόμνημα με το οποίο διατάσσονται οι υπηρεσίες να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα επιβάλλει εκ νέου ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων αναφορικά με το Ιράν έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών και θα περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και τις συναλλαγές με την κεντρική του τράπεζα.
Επίσης ανέφερε ότι οι κυρώσεις αναφορικά με τις αεροπορικές εξαγωγές στο Ιράν, το εμπόριο μετάλλων της χώρας και κάθε προσπάθεια της Τεχεράνη να αποκτήσει αμερικανικά δολάρια επίσης θα επιβληθούν εκ νέου

«Δεν θα επιτρέψουμε στον Τραμπ να κερδίσει»

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, αμέσως μετά την ανακοίνωση Τραμπ, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είπε ότι, παρ' ότι πιστεύει πως η συμφωνία μπορεί να επιβιώσει εάν οι υπόλοιποι εταίροι αψηφήσουν τον Τραμπ, προειδοποίησε ότι έδωσε οδηγίες στην υπηρεσία ατομικής ενέργειας της χώρας να αρχίσει πάλι η διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου σε βιομηχανικό επίπεδο σε λίγες εβδομάδες, όταν καταρρεύσει εντελώς η συμφωνία (λήξη κυρώσεων).
«Πρόκειται για ψυχολογικό πόλεμο, δεν θα επιτρέψουμε στον Τραμπ να κερδίσει. Για 40 χρόνια λέμε και επαναλαμβάνουμε ότι το Ιράν πάντοτε τηρεί τις δεσμεύσεις του ενώ οι ΗΠΑ ποτέ δεν τις τηρούν. Η 40χρονη ιστορία μάς έχει δείξει ότι οι Αμερικανοί ήταν επιθετικοί προς τον σπουδαίο λαό του Ιράν. Αυτό που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ήταν μια σαφής επίδειξη αυτού που κάνουν εδώ και μήνες. Πότε συμμορφώθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας; Έβαλαν μια υπογραφή, έκαναν μερικές δηλώσεις, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να ωφελήσουν τον λαό στο Ιράν. Αυτή δεν είναι μια συμφωνία του Ιράν με τις ΗΠΑ. Είναι μια πολυμερής συμφωνία, που έχει στηριχθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με την επίσημη ανακοίνωσή τους, οι ΗΠΑ έδειξαν την περιφρόνησή τους για τις διεθνείς δεσμεύσεις».
Από εδώ και πέρα «η συμφωνία των "5+1" έχει χάσει το 1, πρέπει να περιμένουμε πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι. Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι με τη συνεργασία των πέντε χωρών μπορούμε να πετύχουμε αυτά που θέλουμε, παρά τις αμερικανικές και ισραηλινές προσπάθειες, η συμφωνία θα επιβιώσει».

Έντονη ανησυχία στην Ουάσινγκτον

  • Παρ' ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τάσσονταν κατά της συμφωνίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η απόφαση Τραμπ θα πλήξει την αξιοπιστία της χώρας. Από την άλλη πλευρά οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον Τραμπ να ενημερώσει το Κογκρέσο για τη στρατηγική του απέναντι στο Ιράν.

Ομπάμα: «Σοβαρό λάθος»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπό την κυβέρνηση του οποίου υπεγράφη η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Πιστεύω ότι η απόφαση να τεθεί σε κίνδυνο η JCPOA χωρίς καμία παραβίαση της συμφωνίας από το Ιράν, είναι ένα σοβαρό λάθος», τόνισε ο Ομπάμα.

«Εκτιμούμε βαθύτατα την απόφαση Τραμπ»...

...Με τα παραπάνω λόγια ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε στις ανακοινώσεις Τραμπ, με το Τελ Αβίβ ταυτόχρονα να αναφέρει «περίεργες δραστηριότητες των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία».
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αποφασίστηκε να αλλάξουν οι οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν στα σύνορα με τη Συρία. Νεότερες εντολές προς τις τοπικές αρχές τις καλούν να ετοιμάσουν τα καταφύγια.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουν αναπτυχθεί συστήματα αεράμυνας και ότι βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι μονάδες του στρατού. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που εργάζονται στο Ισραήλ να μην ταξιδεύουν στα υψίπεδα του Γκολάν.

Κυρώσεις

Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατευθυνόμενος προς τη Βόρεια Κορέα για να προετοιμάσει το ραντεβού των ηγετών των δύο χωρών, δήλωσε ότι οι κυρώσεις προς το Ιράν «θα τεθούν σε πλήρη ισχύ για να θυμίσουν στην Τεχεράνη τα αποτελέσματα της διπλωματικής και οικονομικής απομόνωσης λόγω της απερίσκεπτης και κακόβουλης δραστηριότητάς τους».

Ποιοι πανηγυρίζουν;

Εκτός από το Ισραήλ, φυσικά... Οπως γράφει πολύ χαρακτηριστικά ο Πολ Ντάναχαρ στο BBC: «Εάν έπιναν σαμπάνια στη Σαουδική Αραβία, τώρα θα τσούγκριζαν τα ποτήρια τους για την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη. Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος περιφερειακός αντίπαλος του Ριάντ θα υποστεί οικονομικό πλήγμα και η Σαουδική Αραβία θα εξαργυρώσει το τσεκ, αφού η κίνηση [της Ουάσιγκτον] θα αυξήσει την τιμή του πετρελαίου».
Η ειρωνεία είναι, σχολιάζει ο Ντάναχαρ, «ότι οι μοναδικοί άλλοι παίκτες στην περιοχή που θα είναι τρισευτυχισμένοι με την κίνηση Τραμπ είναι αυτοί στο Ιράν που φωνάζουν "Θάνατος στην Αμερική'. Οι σκληροπυρηνικοί Ιρανοί μισούσαν αυτήν τη συμφωνία και θα χρησιμοποιήσουν την κατάρρευσή της για να υπονομεύσουν τις πιο μετριοπαθείς δυνάμεις που την υποστήριξαν».

Πολιτικές επιπτώσεις

Όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του Guardian, Saeed Kamali Dehghan, oι πιθανότητες στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ με το Ιράν δεν είναι πολλές προς το παρόν και για όσο διάστημα η Τεχεράνη έχει την υποστήριξη της Ρωσίας.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση της συμφωνίας θα έχει φοβερές συνέπειες. Θα καταστρέψει τους μετριοπαθείς και τους μεταρρυθμιστές στο Ιράν στο άμεσο μέλλον.
Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που ο ανώτατος ηγέτης, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι πλέον 78 ετών και, όπως φημολογείται, με προβλήματα υγείας. Μπορεί λοιπόν να πλησιάζει η ώρα που κάποιος θα τον διαδεχθεί και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας εδώ και δεκαετίες.
Ο Ροχανί βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης από τους αντιπάλους του. Και η αποτυχία της συμφωνίας το μόνο που θα πετύχει είναι να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς, που ευθύνονται για εξωφρενικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...