Ο μεγαλύτερος πλωτός πυρηνικός αντιδραστήρας που φτιάχτηκε ποτέ..ΒΙΝΤΕΟ

Η Ρωσία καθέλκυσε πρόσφατα άλλο ένα σημείο τριβής με τη Δύση, τον θηριώδη «Akademik Lomonosov» της, ο οποίος απέπλευσε μόλις από το λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης με κατεύθυνση τις νορβηγικές ακτές και από κει στο Μούρμανσκ, το ρωσικό λιμάνι του Αρκτικού Ωκεανού.
Εκεί θα ανεφοδιαστεί και θα ελεγχθεί για τελευταία φορά πριν το ταξίδι του στον τελικό του προορισμό, το Πέβεκ, το αρκτικό λιμάνι της ανατολικής Σιβηρίας, όπου θα φτάσει κάποια στιγμή στο 2019.

Το «Akademik Lomonosov» φτιάχτηκε από την κρατική Rosatom Corporation, η οποία μας λέει πως ο πυρηνικός σταθμός θα χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει με ρεύμα ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, μερικά διυλιστήρια αλλά και το ίδιο το Πέβεκ, μια πόλη 100.000 κατοίκων.
Δεν είναι ο πρώτος πλωτός αντιδραστήρας, καθώς οι ΗΠΑ είχαν έναν εδώ και χρόνια, τον απέσυραν ωστόσο από την κυκλοφορία το 1977. Ο ρώσικος είναι ο μεγαλύτερος που φτιάχτηκε ποτέ, έχοντας διπλό αντιδραστήρα και παραγωγικές δυνατότητες στα 70 megawatt.
50j4ucct
Το καλοκαίρι του 2019, το πλοίο πρόκειται να πλεύσει από το Μουρμάνσκ στην Αρκτική Θάλασσα, όπου θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα τα ρωσικά φυλάκια και θα διαθέτει εργοστάσιο αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 200.000 άτομα.

Αντιδρά η Greenpeace

The floating nuclear power plant, the 'Akademik Lomonosov', is towed out of the St. Petersburg shipyard where it was constructed in St.Petersburg, Russia, Saturday, April 28, 2018. The Akademik Lomonosov is to be loaded with nuclear fuel in Murmansk, then towed to position in the Far East in 2019.(AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Με ανακοίνωση της η οργάνωση Greenpeace επέκρινε, πάντως, την κίνηση αυτή της Μόσχας. «Πυρηνικοί αντιδραστήρες στον Αρκτικό Ωκεανό, αποτελούν υψηλό κίνδυνο σε ένα πολύ εύθραυστο και απειλουμενο από την κλιματική αλλαγή περιβάλλον» τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.
The floating nuclear power plant, the 'Akademik Lomonosov', is towed out of the St. Petersburg shipyard where it was constructed in St.Petersburg, Russia, Saturday, April 28, 2018. The Akademik Lomonosov is to be loaded with nuclear fuel in Murmansk, then towed to position in the Far East in 2019. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Η Ρωσία επιθυμεί να αξιοποιήσει τις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχές γύρω από το Βόρειο Πόλο. Επιπλέον, το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανοίγει πλέον νέες ναυτιλιακές διαδρομές βόρεια της Ρωσίας, στον Αρκτικό κύκλο. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα ενισχύει όλο και περισσότερο την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή. Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη έχουν επίσης καταγράψει έντονο ενδιαφέρον για την Αρκτική.
Δείτε το βίντεο...
...ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...