Στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα ο Αλ. Τσίπρας

Αποδεκτή έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός την πρόταση της ομολόγου του, Τερέζας Μέι, να επισκεφτεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποίησε τη θετική απάντηση που έδωσε στη Βρετανίδα πολιτικό, στη συνάντηση που είχε με τον πρίγκηπα της Ουαλίας, Κάρολο.

Ο Κάρολος, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εμφανίσθηκε «ευγνώμων στην ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που επέδειξε». Ο πρίγκηπας της Ουλίας εξέφρασε την πεποίθηση πως η «σπουδαία φιλία θα συνεχιστεί και στο μέλλον», δίνοντας «πάσα» στον Αλέξη Τσίπρα να
αποκαλύψει: «γι' αυτό και απάντησα θετικά στην πρωθυπουργό Μέϊ, η οποία μου ζήτησε να επισκεφθώ επισήμως το Λονδίνο τον επόμενο μήνα».

Η επίσκεψη του Κάρουλου στην Αθήνα μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο.


..

..
«Είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάτε τη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που επισκέπτεστε την Ελλάδα επισήμως και όπως με πληροφόρησαν πρόσφατα ότι είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύω, επίσης, ότι η επίσκεψή σας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις. Κυρίως αυτήν την εποχή, που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σημαντικές προκλήσεις στην ιστορία τους. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύω πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας».
«Είμαι βαθιά ευγνώμων κ. πρωθυπουργέ για την υποδοχή σας και, όπως είπατε, και εγώ θεωρούσα ότι είχα επισκεφθεί τη χώρα, αλλά είναι τόσο παλιά, που είναι σαν να το είχα ξεχάσει» σημείωσε ο πρίγκιπας Κάρολος και συμπλήρωσε: «Εγώ, όσο και η σύζυγος μου, έχουμε επισκεφθεί τη χώρα και σήμερα θεωρούμε ότι αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία το γεγονός ότι κάνουμε αυτήν την επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας. Αυτή η επίσκεψη υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί, οι οποίοι είναι μακραίωνοι και ελπίζω ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε όλα αυτά που μοιραζόμαστε ήδη και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας και το θέμα της μετανάστευσης και σχετικά με όλες τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είμαι ευγνώμων στην ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που επέδειξε, καθώς και για τη συνεργασία που έχει διασφαλίσει σε όλους αυτούς τομείς».

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Λίγο νωρίτερα, ο πρίγκηπας της Ουαλίας και η σύζυγός του Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλ, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο ΠτΔ έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται την Ελλάδα ενώ ευχήθηκε να αποτελέσει την απαρχή και για άλλες στο μέλλον.
Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά στους κοινούς αγώνες Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας για Ελευθερία και Δημοκρατία και υπογράμμισε τον ρόλο του λόρδου Βύρωνα, το φιλελληνικό ρεύμα που δημιούργησε, την ιδεολογία περί κράτους- έθνους, που υποστήριξε, καθώς και την καταλυτική συνδρομή του Κόδριγκτον, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η έκβαση της οποίας, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους.
Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος υπενθύμισε τους κοινούς αγώνες σε δυο Παγκόσμιους Πολέμους και διαβεβαίωσε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτούς τους αγώνες, γιατί και οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι και οι δυο χώρες μας μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον ταραγμένο πλανήτη.
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εξαιρετικά ευγενική υποδοχή και σημείωσε ότι μόνο θερμά λόγια έχει να πει για τη μακρά σχέση των δυο χωρών, η οποία εκτείνεται στη διάρκεια πάρα πολλών χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...