Το ξεχωριστό καταμαράν στο παλιό λιμάνι των Χανίων Είναι το πρώτο σκάφος υδρογόνου στον κόσμο

Το «Energy Observer» έχει μαγνητίσει όσους επισκέπτονται το παλιό λιμάνι των Χανίων καθώς πρόκειται για ένα μοναδικό σκάφος αναψυχής με σημαία Γαλλίας. Το πλήρωμά του επέλεξε το ενετικό λιμάνι των Χανίων ως έναν από τους σταθμούς του πειραματικού του ταξιδιού που ξεκίνησε το 2017 και θα διαρκέσει έξι χρόνια.
Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη
Και είναι μοναδικό, γιατί είναι το πρώτο σκάφος υδρογόνου στον κόσμο.

dpgojo1
Το «Energy Obserber» (Ενεργειακός Παρατηρητής) ήταν ένα πρώην ιστιοφόρο που κατασκευάστηκε στον Καναδά το 1983 και στην συνέχεια αγοράστηκε από Γάλλους  οι οποίοι, ουσιαστικά, το ανακατασκεύασαν με την συνεργασία δεκάδων μηχανικών, αρχιτεκτόνων κ.α. και με στόχο να αποδειχθεί πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν για την ναυτιλία δίνοντας κίνηση στα σκάφη με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος ή σωματιδίων.
Το καταμαράν κινείται από την ενέργεια που δίνουν μπαταρίες υδρογόνου, οι οποίες τροφοδοτούνται διαρκώς από την σύζευξη των πολλών φωτοβολταικών πάνελ που διαθέτει καθώς και δύο μικρών ανεμογεννητριών.
dpgojo2
Έχει μήκος 30 μέτρων και πλάτος 12 μέτρων, βάρος 28 μετρικών τόνων και η ταχύτητά του φτάνει στους 8 – 10 κόμβους.
Προηγούμενος σταθμός του ταξιδιού του «Energy Observer», πριν καταπλεύσει στο λιμάνι των Χανίων σήμερα το μεσημέρι, ήταν η Μάλτα απ’ οπου απέπλευσε στις 4 Μαΐου.
Σκοπός του εξάχρονου πειραματικού ταξιδιού είναι να βελτιστοποιηθούν οι τεχνολογίες του και να προωθηθούν λύσεις για «απεξάρτηση» στο μέγιστο δυνατό βαθμό της χρήσης πετρελαίου για την κίνηση των σκαφών.
dpgojo4 dpgojo5 dpgojo6 dpgojo7 dpgojo8 dpgojo9

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...