Η κυβέρνηση που αγόρασε 40 Maserati και εξόργισε τους πολίτες Η χώρα μετρά εκατομμύρια φτωχούς

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση της Παπούα-Νέας Γουινέας επειδή αγόρασε 40 Maserati για τη μεταφορά των ηγετών που θα συμμετάσχουν τον επόμενο μήνα στη σύνοδο κορυφής των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), σε μια χώρα που μετρά εκατομμύρια φτωχούς.
Οι Maserati, που κοστίζουν από 200.000 ως 350.000 δολάρια η κάθε μία, έφτασαν αυτή την εβδομάδα από την Ιταλία με δύο αεροπλάνα Boeing 747. Σύμφωνα με τον
υπουργό αρμόδιο για τον APEC Τζάστιν Τκατσένκο, το κόστος για την αγορά καλύφθηκε «από τον ιδιωτικό τομέα».
Ο Τκατσένκο εξήγησε ότι η κυβέρνηση κατέβαλε απλώς μια μικρή προκαταβολή για τη μεταφορά των αυτοκινήτων στην Παπούα-Νέα Γουινέα, όμως και αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν από ιδιώτες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυτοκίνητα στη συνέχεια θα διατεθούν προς πώληση και η κυβέρνηση έχει ήδη βρει αγοραστές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που Maserati φτάνουν στο νησί.
Οι φωτογραφίες από την εκφόρτωση των αυτοκινήτων στο Πορτ Μόρεσμπι έκαναν τον γύρο των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Βορρά Γκάρι Τζόφα, που συχνά επικρίνει την κυβέρνηση, κατήγγειλε ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν για την αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων θα ήταν καλύτερο να έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιλυθούν τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, όπου η πολιομυελίτιδα και η φυματίωση επανεμφανίστηκαν.
«Η Παπούα-Νέα Γουινέα αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα στην υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια», κατήγγειλε. «Πιστεύω απλώς ότι είναι ένα χαστούκι για τους πολίτες της χώρας που υποφέρουν», τόνισε μιλώντας στον αυστραλιανό όμιλο μέσων ενημέρωσης ABC.
Η Παπούα-Νέα Γουινέα είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα από τα 41 μέλη του APEC.
Σε μια χώρα όπου περισσότερο από το ένα τρίτο των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το κόστος για τη διεξαγωγή της συνόδου είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Η αγορά των Maserati έριξε απλώς λάδι στη φωτιά.
«Δεν ξέρω καν από πού να αρχίσω. Είναι γελοίο, ο λαός μας αξίζει περισσότερα. Όλη η χώρα πρέπει να μποϊκοτάρει την #APEC2018 και την παράφρονα κυβέρνηση», έγραψε κάποιος στο Twitter.

Άλλοι σχολίασαν ότι οι Maserati δεν θα καταφέρουν ποτέ να φτάσουν στο μάξιμουμ της ταχύτητάς τους, 240 χιλιόμετρα την ώρα, στους δρόμους του Πορτ Μόρεσμπι που είναι γεμάτοι λακκούβες ενώ θα είναι άχρηστα εκτός της πρωτεύουσας όπου μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο 4x4.
Η Παπούα-Νέα Γουινέα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά βίας εναντίον γυναικών, μητρικούς θανάτους, υποσιτισμό και υποανάπτυξη στα παιδιά κάτω των 5 ετών.
Επί μήνες η χώρα βρισκόταν στη δίνη μιας κρίσης φαρμάκων, με ελλείψεις να παρατηρούνται σε πολλές περιοχές, αλλά και ένα ξέσπασμα επιδημίας πολιομυελίτιδας που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο.
Η Αυστραλία ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι θα παράσχει επιπλέον βοήθεια ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας αλλά και για ένα πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...