Αλλαγή σελίδας: Το 2019 ο πρώτος χρόνος "καθαρών" παροχών

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του EWG το 2019 θα είναι ο πρώτος χρόνος μετά από 10 χρόνια κρίσης που οι ελαφρύνσεις δεν θα ακολουθούνται από νέα μέτρα λιτότητας.
Τάσος Δασόπουλος
16 Νοεμβρίου 2018 07:18

Στην ουσία τα μέλη του Euro working group γύρισαν χθες σελίδα στην οικονομία εγκαινιάζοντας μια εποχή ανάκτησης μέρους των απωλειών από την κρίση.






Επίσης , 2019 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία οι ελαφρύνσεις εγκριθούν την ερχόμενη Τετάρτη με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό προϋπολογισμό δεν θα έχουν το χαρακτήρα του - έκτακτου - κοινωνικού μερίσματος αλλά μια μιας μόνιμης ελάφρυνσης.
Μάλιστα, η δίμηνη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε από την πρώτη μέρα, αύξησε έστω και λίγο το ποσό που θα δοθεί σε ελαφρύνσεις το επόμενο χρόνο. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη κοστολογήθηκαν από τους δανειστές στα 766 εκ ευρώ. Τώρα φαίνεται ότι με εσωτερικές ανακατανομές η δαπάνη θα φτάσει στα 900 εκ ευρώ με έμφαση σε μέτρα που δίνουν εκτός από εισόδημα και αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.
Τυπικά, το σώμα των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης οι οποίοι όπως έλεγαν χθες κύκλοι του υπουργείου οικονομίας «δεν είχε καμία ένσταση στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019, το οποίο συνοδεύονταν και με την θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στην ουσία της η απόφαση της ομάδας εργασίας σημαίνει ότι:

1. Περίπου 1,2 εκ συνταξιούχοι έπαιρναν σύνταξη μέχρι και το Μάιο του 2016 και άρα ευεργετούνταν με την λεγόμενη «προσωρινή διαφορά» που προέκυπτε από την διατήρηση του παλιού τρόπου υπολογισμού της σύνταξης έναντι αυτού που έφερε το νέο ασφαλιστικό μπορούν πλέον να είναι ήσυχοι . Οι συντάξεις του θα μείνουν αμετάβλητες και το Δεκέμβριο όταν θα καταβληθεί η σύνταξη του Ιανουαρίου
2. Περισσότεροι από 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και πολλές χιλιάδες αγρότες θα πληρώνουν από 1/1/ 2019 εισφορές κύριας σύνταξης κατά 33,3 % μικρότερη . Οι νέοι επιστήμονες θα έχουν διπλή ελάφρυνση αφού εκτός από την μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη θα πληρώνουν και την χαμηλότερη καταβολή και για επικουρικές συντάξεις.
3. Περίπου 1,3 εκατομμύρια επιχειρήσεις θα δούν το φορολογικό βάρος στα εισοδήματα τους να μειώνεται κατά 1% με τον συντελεστή φορολογίας να μειώνεται από το 29% σήμερα στο 28% το 2 019 με προοπτική να μειωθεί στο 25% σταδιακά έως και το 2022 . Παράλληλα μπορούν να προσδοκούν και σε επενδύσεις από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές καθώς η φορολογία μερισμάτων θα μειωθεί και αυτή από το 15% στο 10%.
4. Περίπου 300.000 οικογένειες με χαμηλό εισόδημα θα δούν να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους ένα διευρυμένος στεγαστικό επίδομα από 70 έως και 210 ευρώ για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ενοίκιο ή την δόση του στεγαστικού δανείου.
5. Περίπου 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δούν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν να μειώνεται . Περισσότερα θα μειωθεί για ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ και λιγότερο για μεγαλύτερες περιουσίες.
6. Θα συμπληρωθούν 4500 θέσεις ειδικής αγωγής και 3000 θέσεις για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι»,
Όλα αυτά πλαισιώνονται από την πρόθεση για αύξηση του κατώτερου μισθού που θα αφορά τον ιδιωτικό τομέα συμπληρώνοντας και ένα μήνυμα εξόδου από την κρίση τουλάχιστον σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας.

Κοινωνικό μέρισμα και το 2018

Όλα αυτά χωρίς να λησμονεί κανείς την καταβολής αναδρομικών ύψους 840 εκ ευρώ σε υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικούς σώματα ασφαλείας γιατρούς του ΕΣΥ Πανεπιστημιακούς δικαστικούς) και την προσδοκία για ένα ακόμη γενναίο κοινωνικό μέρισμα της τάξης των 600 - 700 εκ ευρώ αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής που προβλέπει για το 2 018 πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5 % του ΑΕΠ.

Τάσος Δασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...