Brexit και πόλεμος τιμών από την Τουρκία οι προκλήσεις του τουρισμού

 Το Βrexit και ο πόλεμος τιμών από Τουρκία απειλούν τα κεκτημένα για τη βαριά βιομηχανία της χώρας

Το 2018 αποδείχθηκε άλλη μία «χρυσή» χρονιά -η έκτη κατά σειρά- για τον ελληνικό τουρισμό.

Φέτος «ψήφισαν» Ελλάδα περισσότερα από 33 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια ήταν επιβάτες κρουαζιέρας, και τα τουριστικά έσοδα έφτασαν τα 16 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, ο τουρισμός καλύπτει το 17% των θέσεων εργασίας, ενώ η άμεση και έμμεση συνεισφορά του φτάνει στο 37% με 42% των θέσεων απασχόλησης.


Ομως τα πρώτα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τον ελληνικό τουριστικό ορίζοντα. Η Τουρκία που επιχειρεί δυναμικό came back «κτυπώντας» τις τιμές, αλλά και το Brexit.

Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως ο ελληνικός τουρισμός δεν κινδυνεύει από μεγάλη κάμψη των μεγεθών του. Το πιθανότερο είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει «ισορροπία ή μικρή υποχώρηση των μεγεθών ανάπτυξης», σε επίπεδα αφίξεων και εσόδων, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι οι ανοδικοί κύκλοι διαρκούν 6 με 7 χρόνια.

    16 δισ. € έφτασαν τα τουριστικά έσοδα, καθώς τη χώρα μας επισκέφθηκαν 33 εκατ. τουρίστες, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια ήταν επιβάτες κρουαζιέρας

Εξωστρέφεια και συνέργειες είναι δύο «άξονες» που σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο μπορούν να οδηγήσουν τον τουρισμό στην επόμενη μέρα, τώρα που ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές του ελληνικού προϊόντος, η Τουρκία, μπαίνει και πάλι δυναμικά στο παιχνίδι, ενώ λόγω Brexit η βρετανική αγορά -η δεύτερη μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό- είναι «κουμπωμένη».
«Αστάθμητοι παράγοντες»

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι είναι πιθανόν τα προσεχή χρόνια να χρειαστεί και πάλι οι ξενοδόχοι να ρίξουν τις τιμές των δωματίων, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσουν τα μεγέθη. Να σημειωθεί ότι φέτος η Σαντορίνη και η Μύκονος ήταν οι πρωταθλήτριες στις τιμές, σε επίπεδο μεσογειακών προορισμών. «Υπάρχει μία σειρά αστάθμητων παραγόντων και προβλημάτων που θα παίξουν ρόλο στην τελική διαμόρφωση των βασικών τουριστικών μεγεθών» ανέφερε ο κ. Ρέτσος υπογραμμίζοντας πως «το μέλλον του τουρισμού ξεπερνά το πλήθος των αφίξεων και τη μονοδιάστατη καταγραφή των εσόδων, άλλα έχει να κάνει με το αποτύπωμά του και τον βαθμό που αυτό είναι ωφέλιμο για έναν τόπο και την κοινωνία του. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα τονίζουν την προσήλωσή μας στην ποιότητα ζωής του τόπου μας και στη φυσιογνωμία του».

Στόχος του ΣΕΤΕ για το 2019 παραμένει η αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, που επιτυγχάνεται με τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό, καθώς και με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που είναι απόλυτα συνδεμένη με τον ανθρώπινο παράγοντα.

    17% των άμεσων θέσεων εργασίας καλύπτει ο τουρισμός, ενώ η έμμεση συνεισφορά του φτάνει στο 37% με 42%

Παράλληλα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θα συνεχίσει τον διάλογο για την επίλυση θεσμικών ζητημάτων του κλάδου, που επηρεάζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Τα θέματα αυτά είναι:

    Η υψηλή φορολογία που έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.
    Η ανάγκη δημιουργίας νέου χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό που θα συνδυάζει ανάπτυξη και αειφορία, το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων που δεν έχει ακόμα επιλυθεί σε επίπεδο φορολογίας και θέσπισης κανόνων λειτουργίας. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, το συγκεκριμένο προϊόν έχει τη δική του δυναμική που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ωστόσο αρκετές χώρες και προορισμοί έχουν ρυθμίσει την αγορά και η Ελλάδα πρέπει να παραδειγματιστεί από τις βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό.
    Και τέλος η θέσπιση κινήτρων για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στη χώρα, καθώς και η διατήρηση των ρυθμισμένων σχέσεων εργασίας με έμφαση στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...