Στην Albania Telecom Invest πωλείται η θυγατρική του ΟΤΕ, Telekom Albania

    Τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση στην βουλγαρική εταιρεία Albania Telecom Invest AD, του συνόλου του ποσοστού που κατέχει στην Telekom Albania Sh.A. (Telekom Albania), έναντι συνολικού ποσού €50 εκατ., ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας πολύμηνης διαδικασίας που κατέληξε επιτυχώς με την παραχώρηση του συγκεκριμένου asset του ομίλου ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά τον αγοραστή, σημειώνεται ότι η Albania Telecom Invest AD ελέγχεται από κοινού από τον κ. Spas Roussev, κύριο μέτοχο του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Βουλγαρίας, Vivacom, και από τον επενδυτή κ. Elvin Guri.

Με ένα προηγμένο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και ένα ανταγωνιστικό εμπορικό χαρτοφυλάκιο, η Telekom Albania διατηρεί σήμερα μία από τις κορυφαίες θέσεις στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά της Αλβανίας, προσφέροντας προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Η εμπορική της λειτουργία στη χώρα ξεκίνησε το 1996 ως AMC με την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
Το 2000 η COSMOTE αποκτά το 85% της AMC μέσω της COSMO-HOLDING ALBANIA S.A., ενώ το 2005 η AMC προσαρμόζει την εταιρική της ταυτότητα σε εκείνη της COSMOTE. Το 2015 η θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ στην Αλβανία, AMC, μετονομάζεται σε Telekom Albania.

Στην εικοσαετή πορεία της, έχει καθιερωθεί ως πυλώνας ανάπτυξης των κινητών επικοινωνιών, με συνεχείς καινοτομίες σε επίπεδο υπηρεσιών και τεχνολογίας (ο πρώτος πάροχος 4G+ και VoLTE) και διαθέτει 1,7 εκατ. συνδρομητές (30 Σεπτεμβρίου 2018)

Στο εννεάμηνο του 2018, τα συνολικά έσοδα της Telekom Albania ανήλθαν σε €50,7 εκατ. παραμένοντας σταθερά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (€50,9 εκατ.), ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε στα €7,7 εκατ., αυξημένο κατά 42,6%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά:

«Με τη συμφωνία πώλησης της Telekom Albania, κλείνει ο κύκλος της επιτυχημένης επένδυσης του Ομίλου ΟΤΕ στην Αλβανία.

Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του Ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο κ. Τσαμάζ, πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της Telekom Albania για τα επιτεύγματα της εταιρείας μέχρι σήμερα και για την πολύ καλή συνεργασία με τον Όμιλο ΟΤΕ. Η εξαγορά της εταιρείας από μια ισχυρή επενδυτική ομάδα, διασφαλίζει την αναπτυξιακή της πορεία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην αγορά».

Η συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες ολοκλήρωσης της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και της χρηματοδότησης, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ήταν η Eurobank.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019, 14:05

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...