Ελληνικά εστιατόρια που κάνουν τους Λονδρέζους να… παραμιλούν

Η ελληνική κουζίνα εδώ και λίγα χρόνια δίνει δυναμικά το παρών στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου, μυώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης στα μυστικά της.
Μεγάλα κομμάτια λαχταριστού μουσακά, χειροποίητα ντολμαδάκια, ζουμερό σουβλάκι, αλλά και πιο μοντέρνες εκδοχές πιάτων εμπνευσμένων από την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα παραδίδουν «μαθήματα» γευσιγνωσίας σε όσους τα επιλέξουν για brunch, μεσημεριανό ή δείπνο.


Mazi


Στην πιο ζωντανή και πολύχρωμη γειτονιά του Λονδίνου, το περίφημο Notting Hill, το Mazi έκανε την εμφάνισή του το 2012, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλους Έλληνες να τολμήσουν και να επιτύχουν στο κομμάτι της γαστρονομίας στη βρετανική πρωτεύουσα.
Έχοντας γράψει γι αυτό οι The Wall Street Journal, The Telegraph, Vogue και άλλοι διεθνείς τίτλοι, σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση, με μια μοντέρνα πινελιά από επιλεγμένες, ελληνικές πρώτες ύλες. Η αυλή στο πίσω μέρος αποτελεί αγαπημένη επιλογή των ντόπιων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

The Life Goddess


Στο εναλλακτικό Σόχο, το The Life Goddess αποτελεί ένα δημιούργημα τριών Θεσσαλονικών φίλων, που κατάφεραν να μεταφέρουν την αγάπη τους για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα στους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας, και όχι μόνο.
Λίγα μόλις λεπτά από το δημοφιλές Βρετανικό Μουσείο και την πολυσύχναστη Oxford Street, λειτουργεί ως deli και εστιατόριο, με δυνατότητα φιλοξενίας έως 50 ατόμων. Περισσότερα από 300 επιλεγμένα προϊόντα χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για την δημιουργία των πιάτων του πρωινού, του μεσημεριανού αλλά και του δείπνου.
Με την μεγάλη ανταπόκριση που γνώρισε το εγχείρημά του, οι ιδιοκτήτες του δεν έπαψαν να πειραματίζονται και δημούργησαν το The Life Goddess Experimental, όπου την τιμητική τους έχουν τα ελληνικά κρασιά και τα cocktails με βάση τους ελληνικά spirits.

Οpso


To brunch του έχει συμπεριληφθεί στα δέκα κορυφαία της βρετανικής πρωτεύουσας στη λίστα του λονδρέζικου Time Out. Η κουζίνα του Opso στο Marylebone, λίγα μόλις λεπτά περπάτημα από την περίφημη Oxford Street, είναι εμπνευσμένη από την Ελλάδα, ωστόσο παρουσιάζεται στην πιο σύγχρονη και μοντέρνα εκδοχή της.
Τα περισσότερα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιεί για τα πιάτα του εισάγονται από την Ελλάδα, ενώ ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές του κοινού συγκαταλέγονται το ελληνικό γιαούρτι, η στραπατσάδα και το κουλούρι Θεσσαλονίκης.

The Real Greek


Είναι το στέκι που σύστησε στους Άγγλους το εθνικό μας street food, καθιερώνοντας τα μαγαζιά του ως σημεία αναφοράς για ένα γρήγορο και απολαυστικό γεύμα, ελληνικών καταβολών! Το The Real Greek, ωστόσο, στην καρδιά του Λονδίνου, δεν φημίζεται μόνο για το σουβλάκι του.
Ξεχωρίζει για την ζωντανή ατμόσφαιρα, σερβίρει ελληνικές γεύσεις με έναν πρωτότυπο τρόπο –για εξοικονόμηση χώρου το ένα πιάτο σερβίρεται πάνω στο άλλο σε μία ειδική κατασκευή– και ταξιδεύει τους επισκέπτες του σε διάφορα σημεία της Ελλάδας μέσα από τα πιάτα του.

Ergon


Η αρχή της επιτυχημένης πορείας του Ergon έγινε στη Θεσσαλονίκη, για να εξαπλωθεί το έξυπνο concept του αργότερα τόσο σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (Αθήνα, Σαντορίνη, Λευκάδα, Κέρκυρα κ.α.), όσο και στο εξωτερικό (εκτός από το Λονδίνο, Ergon βρίσκουμε σε Βρυξέλλες και Κύπρο!).
Οι Λονδρέζοι, λοιπόν, και όχι μόνο, το επισκέπτονται για την διττή λειτουργία του, μεζεδοπωλείο και deli δύο σε ένα, αλλά και για την κουζίνα του η οποία είναι εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση και χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα προϊόντα –πωλούνται και για το σπίτι– του παντοπωλείου που προέρχονται απ' όλη την Ελλάδα –Πρέσπες, Κρήτη, Αλόννησο, Κύθηρα, Πίνδο κ.α.–, όλα από μικρούς παραγωγούς, συνεταιρισμούς και εργαστήρια.
Στο Λονδίνο υπάρχουν δύο καταστήματα ένα κεντρικό στο Mayfair και ένα στο Westfield Stratford City.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...