Aίτημα για αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ κατέθεσε η Αθήνα

Στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) υπέβαλε επίσημα αίτημα η ελληνική κυβέρνηση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Η προεξόφληση αφορά υποχρεώσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της Ελλάδας προς τον διεθνή οργανισμό και δόσεις της διετίας 2019-2020, που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%.




Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε πρόσφατα το ζήτημα στην Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της Εαρινής Σύνοδου του ΔΝΤ με την γενική του διευθύντρια να ανταποκρίνεται θετικά και να κάνει δεκτό το αίτημα χαρακτηρίζοντάς το δίκαιο.
Η έγκριση από τον ESM είναι αναγκαία, αφ’ ενός γιατί απαιτείται συναίνεση των κρατών που μετέχουν σε αυτόν, αφ’ ετέρου διότι οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη τα οποία προσέφυγαν στη βοήθειά του προβλέπουν το εξής: σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου. Εκτός και εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση της υποχρέωσης.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ESM άρχισε την εφαρμογή της επέκτασης των δανείων του Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είχε αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιουνίου.
Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επανέλθει στις αγορές των ομολόγων στις 10 Μάη, μετά το «πακέτο» των καλών ειδήσεων: πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ, έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τo Eurogroup,  επικείμενη αναβάθμιση.
Τα τελευταία σενάρια από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπουν την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με στόχο τον δανεισμό 2 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ομόλογο διάρκειας 3 ετών για τη συγκέντρωση ποσού 2,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...