**ΤΑΞΙΔΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ**

 ......

Πώς τα ταξίδια θα σου αλλάξουν τη ζωή
Hot town, summer in the city... αλλά σαν τις διακοπές δίπλα σε μια παραλία δεν έχει
Adtech Ad
Τα ταξίδια λένε είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Ειδικά τώρα πια με τα social media ο καθένας μπορεί να καταγράψει αλλά και να μοιραστεί τις περιπέτειές του μέσω βίντεο στο Youtube αλλά και μέσω φωτογραφιών στο Instagram.


AdTech Ad

Πόσες φορές όλοι μας έχουμε πατήσει like σε φωτογραφίες άλλων επειδή απλά θα θέλαμε να βρισκόμασταν στη θέση τους... Μπορεί να είναι βολικό, και ενίοτε και συναρπαστικό, να είσαι ένας ταξιδιώτης του κόσμου από τον καναπέ σου, σίγουρα όμως δε συγκρίνεται με την πραγματική εμπειρία του να ταξιδεύεις! Μπορεί να σου φτιάχνουν τη διάθεση τα εντυπωσιακά τοπία που αντικρίζεις όταν κάνεις scroll down στα social media, αλλά εάν υπάρχει ένα νόημα σε όλο αυτό είναι να σε εμπνέουν αυτές οι φωτογραφίες να εξερευνήσεις νέα μέρη.


Η αίσθηση του να δραπετεύεις εκεί έξω και να ανακαλύπτεις νέες πτυχές του κόσμου αλλά και του εαυτού σου είναι απλά μοναδική. Από τα πιο απλό όπως το να δοκιμάζεις νέες γευστικές εμπειρίες ή να επισκεφθείς για πρώτη φορά απόκρυφες γωνιές της πόλης σου μέχρι το να κλείσεις εκείνα τα αεροπορικά για την άλλη άκρη του κόσμου η περιπλάνηση σε νέα μέρη θα έχει σημαντική επίδραση πάνω σου. Στο βαθμό βέβαια που συνιστούν για σένα πρωτόγνωρες εμπειρίες που σε βγάζουν από την καθημερινή σου ρουτίνα και σε ωθούν να εξελιχθείς,
Να, λοιπόν, πέντε τρόποι με τους οποίους τα ταξίδια μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου και να σε κάνουν τελικά καλύτερο άνθρωπο:

1. Θα αποκτήσεις μία νέα οπτική για τα πράγματα

Η Anais Nin είχε πει: «Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, βλέπουμε τα πράγματα όπως είμαστε» και είχε τόσο δίκιο. Ο καθένας μας προέρχεται από ένα διαφορετικό πολιτισμικό πλαίσιο, σύστημα πεποιθήσεων, μία διαφορετική ανατροφή, εκπαίδευση και εν γένει μια πληθώρα διαφορετικών εμπειριών. Με το να ερχόμαστε σε επαφή με νέες καταστάσεις και ανθρώπους σίγουρα διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, και αυτό είναι αναζωογονητικό.

2. Θα νιώσεις μια αίσθηση δέους

Όταν κάθεσαι σε ένα αυτοκίνητο και αγναντεύεις τα βουνά γύρω σου ή όταν βλέπεις από ψηλά τη γη από το αεροπλάνο δε σε πιάνει ένα δέος; Αυτό ακριβώς το είδος πνευματικής εμπειρίας είναι ένας ακόμα λόγος που κάνει τα ταξίδια τόσο σημαντικά.

3. Θα αναζοπυρωθεί η δημιουργικότητά σου

Εάν γράφεις, φωτογραφίζεις ή έχεις κάποιο χόμπι γενικά με το οποίο είσαι παθιασμένος ένα νέο μέρος μπορεί να σου δώσει ιδέες για το πώς μπορείς να μαγειρέψεις με διαφορετικό τρόπο, να τραβήξεις μια φωτογραφία από μια νέα οπτική γωνία, να σου δώσουν έμπνευση για τη συγγραφή ενός νέου σεναρίου κ.ο.κ..

4. Τα ταξίδια καλλιεργούν μια αίσθηση ευγνωμοσύνης

Είναι ευρέως γνωστή η αξία του "αναπάντεχου" στη ζωή μας. Ταξιδεύοντας μπορούμε να μάθουμε μια νέα γλώσσα, ένα νέο πολιτισμό ακόμα και μια νέα διάταξη του χώρου. Και αυτό θα μας επιτρέψει να εκτιμήσουμε μερικά από τα πράγματα που θεωρούσαμε ίσως δεδομένα στη δική μας καθημερινότητα.

5. Θα ζεις πιο πολύ στο τώρα

Στη καθημερινή μας ρουτίνα είναι εύκολο να λειτουργούμε με "αυτόματο πιλότο". Όταν όμως βγαίνουμε από το comfort zone μας αναγκαζόμαστε να δούμε τα πράγματα αλλιώς και να προσαρμοστούμε στις εκάστοτε αλλαγές. Και αυτό είναι ένα challenge το οποίο πρέπει να θέτουμε τον εαυτό μας εάν θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα.

Η Ελλάδα ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας στην Ευρώπη
Στους τρεις πιο δημοφιλείς προορισμούς κρουαζιέρας στην Ευρώπη συγκαταλέγεται η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA).

Τα εν λόγω στοιχειά δείχνουν πως η οικονομική απόδοση του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ευρώπη το 2015 κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ,
φτάνοντας τα 40,95 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το 2014, ο συνολικός τζίρος του κλάδου της κρουαζιέρας αυξήθηκε κατά 2%, ενώ οι άμεσες δαπάνες ανήλθαν πέρυσι σε 16,89 δισ. ευρώ, έναντι 16,6 δισ. ευρώ το 2014.
Η Ελλάδα διατήρησε την κατάταξή της ως ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη μετά την Ισπανία και την Ιταλία, με το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή κρουαζιέρα να ανέρχεται στο 13,3% και τις επισκέψεις των επιβατών κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια να φτάνουν συνολικά τα 4.176.500. Ως σημαντικότερα λιμάνια προορισμού αναδείχθηκαν η Σαντορίνη, ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Κέρκυρα και το Κατάκολο, ενώ μέσα στο 2015 συνολικά 980.049 επιβάτες ξεκίνησαν την κρουαζιέρα τους από τον Πειραιά.
Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη του κλάδου για την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της CLIA προκύπτει ότι οι άμεσες δαπάνες της κρουαζιέρας για το 2015 άγγιξαν τα 489 εκατ. ευρώ, ενώ 9.983 εργαζόμενοι του κλάδου στην Ελλάδα συνέβαλαν στην εθνική οικονομία με περισσότερα από 188 εκατ. ευρώ.
Συνολικά στην Ευρώπη ο κλάδος της κρουαζιέρας δημιούργησε το 2015 περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας, με το σύνολο των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις κρουαζιέρας και σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την κρουαζιέρα να ανέρχονται σε 360.571 άτομα. Οι μισθοί και τα επιδόματα για τους ευρωπαίους εργαζομένους του κλάδου έφτασαν τα 11,05 δισ. ευρώ.
 πηγη
5 παραλίες της Χίου που πρέπει να κολυμπήσεις
Φτιάξε βαλίτσες για το νησί της μαστίχας. Θα χορτάσεις φυσική ομορφιά και βουτιές σε καθαρά νερά.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθεις για ένα νησί, από το να ρωτήσεις άτομα που εμπιστεύεσαι και έχουν περάσει πολλούς μήνες της ζωής τους εκεί κι όχι μόνο να έχουν βρεθεί για ολιγοήμερες διακοπές.
Αυτό έκανα, λοιπόν, και εγώ όταν θέλησα να αναζητήσω παραλίες που αξίζει να κολυμπήσει κανείς στη Χίο. Μίλησα με την Αγγελική και την Αθανασία. Είναι και οι δύο τους κάτω από τα 30 και ξέρουν καλά το νησί.
Η Χίος είναι πολύ όμορφη για να μιλήσεις για λίγες μόνο παραλίες της, όμως τις πίεσα να δώσουν τις καλύτερες κατά τη γνώμη τους. Παρακάτω μπορείς να δεις τι έβγαλε το ρεπορτάζ και να πειστείς ότι είναι ένα νησί που αξίζει την επίσκεψη.  Οι απευθείας πτήσεις από Αθήνα διαρκούν περίπου 45 λεπτά, ενώ αν θες να πας με πλοίο θα σου πάρει πάρα πολύ περισσότερο (8- 12 ώρες αλλά αν επιλέξεις το βράδυ, είναι ένας ύπνος).

Μαύρα Βόλια

 Μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Χίου είναι τα Μαύρα Βόλια. Το μαύρο βότσαλο που έχει δημιουργηθεί από παλιά έκρηξη του ηφαιστείου Ψαρώνα, την έχει κάνει διάσημη σε όλο τον κόσμο.  Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, δεν είναι οργανωμένη και το βότσαλο είναι μόνο για επιτόπου απόλαυση. Απαγορεύεται να πάρεις μαζί σου πέτρες όσο και να σου αρέσουν.

 

Αγία Δύναμη

Είναι λίγο μακρυά από το κέντρο της Χίου, αλλά όπως βλέπεις και στη φωτογραφία αξίζει τον κόπο. Δεν είναι οργανωμένη, τα νερά στην Αγία Δύναμη είναι καταγάλανα, η θάλασσα συνήθως ζεστή και έξω βότσαλο. Εκτός από τις Κυριακές που έχει αρκετό κόσμο, γενικά είναι μοναχική. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Στη μια υπάρχουν περισσότερο οικογένειες και στην άλλη, συνήθως πάνε οι νεότεροι ανεβαίνοντας δύο βραχάκια.

 

Αποθήκα

 Μια από τις πιο εναλλακτικές παραλίες του νησιού είναι η Αποθήκα. Δεν είναι οργανωμένη και εκεί συνήθως θα δεις να κάνουν θαλάσσια σπορ, όπως kite, κανό κλπ. Ψηλά πάνω στα βράχια έχει ένα beach bar το οποίο κατεβάζει τους καφέδες στην παραλία με τελεφερίκ. Η παραλία έχει χρώμα προς το κόκκινο, λόγω ενός ορυχείου που είναι δίπλα - μοιάζει σαν τριμμένο κεραμίδι. Επίσης, στην Αποθήκα υπάρχουν δύο σπηλιές για ερωτευμένους.

 

Γιόσωνας

 Η παραλία του Γιόσωνα είναι ιδανική για καθημερινές βουτιές. Είναι από τη βόρεια μεριά του νησιού, έχει βότσαλο, ξαπλώστρες και μαξιλάρες.  Μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου παρέα με εξαιρετικά κοκτέηλ του Beach Bar Yoso.

Κώμη

 

Η Κώμη όπως και ο Γιόσωνας, είναι καλή επιλογή αν ψάχνεις κάτι κοντινό στην πόλη της Χίου και οργανωμένο. Είναι αμμώδης, έχει κανονικό βάθος και ζεστά νερά.

 LADYLIKE

 

5 λόγοι να πας εδώ και τώρα στο Πόρτο Γερμενό
Ακόμα να ανακαλύψεις τον επίγειο παράδεισο που βρίσκεται στη Δυτική Αττική;
Αν ψάχνεις έναν κοντινό και ήρεμο προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά το Πόρτο Γερμενό.

Χωρίς πολλές εισαγωγές, θα σου εξηγήσω τους λόγους.

 .........................................................

1. ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Βρίσκεται στη Δυτική Αττική και πραγματικά δε θα χρειαστείς πάνω από 1μιση ώρα για να φτάσεις. Ο δρόμος είναι αρκετά εύκολος και έχει μόνο μερικές στροφές στο τελευταίο μισάωρο, μέχρι να κατέβεις στο βουνό και να φτάσεις θάλασσα.

2. ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Όπως προαναφέρθηκε η διαδρομή είναι μικρή - άρα θα κάψεις λίγη βενζίνη. Επίσης, στα λίγα έξοδα, να προσμετρηθεί ότι έχει 2 διόδια τα οποία πάνω κάτω είναι 10 ευρώ μετ' επιστροφής. Καθώς δεν έχει οργανωμένες παραλίες, δε θα χρειαστεί να πληρώσεις για ξαπλώστρα. Μπορείς απλά να πας με την πετσέτα, την ομπρέλα και το σνακ από το σπίτι.

3. ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ


Βλέπει Κορινθιακό κόλπο και τα νερά είναι κρυστάλλινα. Τόσο που μπορεί να σου φανεί περίεργο ότι βλέπεις τόσο καθαρά τα ψάρια στο βυθό.

4. ΕΧΕΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙΑ

Οι επιλογές δεν είναι πολλές αλλά αυτές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα ταβερνάκια, είναι αρκετές. Αριστερά της πλατείας, μπορείς να βρεις τραπεζάκια με όλη τη θάλασσα πιάτο. Στον πεζόδρομο μπορείς να κάνεις βόλτα τρώγοντας το παγωτό σου ή να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα.

5. ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΑ

 

Γενικά το όμορφο είναι υποκειμενικό αλλά το συγκεκριμένο μέρος έχει αντικειμενικά πολύ όμορφα στοιχεία που ακόμα και ο πιο κακοπροαίρετος μπορεί να διακρίνει. Συνδυάζει πράσινο και γαλάζιο ενώ οι αντανακλάσεις στη θάλασσα κάνουν τα νερά να έχουν μαγικές αποχρώσεις.
Αν θέλεις να αναφέρουμε κάτι στα μείον, είναι ότι δε μπορείς εύκολα να βρεις δωμάτιο να μείνεις το βράδυ αν θελήσεις καθώς και ότι προφανώς δεν υπάρχουν πολλά να κάνεις αν το αποφασίσεις να διανυκτερεύσεις. Παρ' όλα αυτά, αν έχεις πάει προετοιμασμένη για ηρεμία, το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσεις.

 LADYLIKE

Η πανέμορφη Χαλκιδική μέσα από βίντεο και φωτογραφίες
Κατάφυτες δασικές εκτάσεις που φτάνουν μέχρι τον αιγιαλό, ένας χρυσαφένιος ήλιος που στραφταλίζει στα τιρκουάζ νερά, ατελείωτες δαντελωτές ακτές, μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι, αλώβητα μνημεία της Χριστιανοσύνης και πολλοί ανεξερεύνητοι θησαυροί. Με μια λέξη: Χαλκιδική.
Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη xallidiki4 Σε αυτόν το μεθυστικό καμβά γαλάζιου και πράσινου, ο επισκέπτης βρίσκει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών, κυρίως στο πρώτο πόδι, στην κοσμοπολίτικη Κασσάνδρα, παραδοσιακούς παραθαλάσσιους ξενώνες, μικρούς κρυμμένους θησαυρούς και μαρίνες στις ακτές της Σιθωνίας, καθώς και μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως την Αρχαία Όλυνθο, τα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη και ασφαλώς το Άγιο Όρος, ανυπέρβλητο μνημείο της χριστιανοσύνης. xallidiki3 xallidiki2 Σε λιγότερο από δύο μήνες έρχεται το καλοκαίρι και αποφασίσαμε να σας δώσουμε μια μικρή γεύση της πανέμορφης Χαλκιδικής, με τη βοήθεια του πλούσιου υλικού του Visit Greece και του Visit Halkidiki, των επίσημων ιστοτόπων για το τουριστικό προϊόν του νομού.
..
πηγη
Απολαύστε την αρχαία Κόρινθο από ψηλά Ένα εντυπωσιακό βίντεο που καταγράφηκε από drone
Εντυπωσιακές εικόνες από την περιοχή όπου εκτεινόταν η αρχαία Κόρινθος καταγράφει ένα drone. Η αρχαία Κόρινθος, η σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας Πελοποννήσου, έλεγχε μία περιοχή που αντιστοιχούσε στα ανατολικά του σημερινού νομού Κορινθίας και στα βορειοανατολικά του νομού Αργολίδας.

Συνόρευε με τη Σικυώνα στα δυτικά, με τους Μεγαρείς στα ανατολικά, με τους Αργείους στα νοτιοδυτικά και με τους Επιδαύριους στα νότια. Η αρχαία Κόρινθος έλεγχε τη νευραλγική θέση του Ισθμού και αποτελούσε το σημαντικότερο εμπορικό κόμβο του αρχαίου κόσμου, μέχρι να απειληθεί από την Αθήνα. Η Κόρινθος θεωρούταν η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου. πηγη
Κόλπος Χα Λόνγκ, το «Εθνικό Στολίδι» του Βιετνάμ Δείτε τις μοναδικές φωτογραφίες
Αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο Βιετνάμ, ενώ δικαίως ανήκει στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και στον κατάλογο Εθνικών Κειμηλίων και Τόπων του Βιετνάμ από το 1962. Ο λόγος για τον Κόλπο Χα Λονγκ που βρίσκεται στο βόρειο Βιετνάμ και αποτελείται από χιλιάδες ασβεστολιθικούς σχηματισμούς και νησίδες σε διάφορα μεγέθη και εντυπωσιακά σχήματα. Έχοντας έκταση 1.553 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πάνω από 1.600 νησίδες (οι περισσότερες από ασβεστόλιθο) με πυκνή βλάστηση ζούγκλας το σημείο δημιουργεί μοναδικές εικόνες και καθηλώνει τους επισκέπτες προκαλώντας δέος στο θέαμα του. Πολλά από τα νησιά είναι κούφια, με τεράστιες σπηλιές. Οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί στον κόλπο έχουν ηλικία 500 εκατομμύρια χρόνων ενώ στην ευρύτερη ζώνη του κόλπου εμφανίζονται διάφορα παρόμοια γεωλογικά, γεωγραφικά, γεωμορφολογικά, κλιματικά, και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Η εξέλιξη αυτή των φαινομένων με τους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς θεωρείται ότι διήρκεσε εκατομμύρια χρόνια πράγμα στο οποίο βοήθησε και το τροπικό κλίμα. Σύμφωνα με ιστορικές έρευνες έχει φανεί η παρουσία του ανθρώπινου γένους από την προϊστορική περίοδο, δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν με διαδοχικούς αρχαίους πολιτισμούς. Δύο νησιά είναι μεγαλύτερα, έχουν μόνιμους κατοίκους καθώς και τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία και οργανωμένες παραλίες. Υπάρχει επίσης και μια σειρά από όμορφες παραλίες στα μικρά νησιά. Μια κοινότητα από περίπου 1.600 ανθρώπους ζουν σε τέσσερα ψαροχώρια: Cua Van, Ba Hang, Cong Tau και Vong Vieng στην κοινότητα Hung Thang στην ομώνυμη πόλη Χα Λονγκ. Συγκεκριμένα, διαμένουν σε πλωτά σπίτια και πηγή εσόδων τους είναι η αλιεία και η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια. Πολλά από τα νησιά έχουν πάρει το όνομά τους λόγω του σχήματός τους «όπως νησίδα-Ελέφαντας» και «νησίδα-μαϊμού». Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κόλπου Χα Λόνγκ είναι η αφθονία των λιμνών στο εσωτερικό των νησιών από ασβεστόλιθο. Για παράδειγμα, το νησί Dau Be έχει έξι «κλειστές» λίμνες. Το κλίμα του κόλπου είναι τροπικό, υγρό και έχει ουσιαστικά δύο εποχές: ζεστό και υγρό καλοκαίρι, και ξηρό και ψυχρό χειμώνα. Η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες... xalong1 xalong3 xalong4 xalong5 xalong6 xalong7 xalong8 xalong9
Δέκα εντυπωσιακές φυσικές πισίνες από όλο τον κόσμο Κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά...
Μπορεί το κολύμπι στη θάλασσα να είναι μια αγαπημένη συνήθεια, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όμως κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια βουτιά σε αυτές τις κρυστάλλινες πισίνες που η φύση έχει χαρίσει απλόχερα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Δείτε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φυσικές πισίνες.... 1. Fairy Pools, Σκωτία FyPisines1 Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα τα πιο παραμυθένια σκηνικά φυσικών πισινών στον κόσμο. Γαλαζοπράσινα νερά και μικροί καταρράκτες συνθέτουν μια εντυπωσιακή εικόνα στο νησάκι Isle of Skye στις δυτικές Ακτές της Σκωτίας. 2. Παμούκαλε, Τουρκία FyPisines2 Αποτελεί από μόνο του ένα πολύ γνωστό τουριστικό αξιοθέατο και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα φυσικά σπα. Το λευκό του χρώμα οφείλεται στην εναπόθεση ασβεστούχων αλάτων που περιέχονται στις θερμές ιαματικές πηγές. Από τις πιο φωτογραφημένες φυσικές πισίνες. 3. Blue lagoon, Ισλανδία FyPisines3 Ένα μοναδικό ειδυλλιακό μέρος, ένα γεωθερμικό spa που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας των νερών είναι 37 – 39 βαθμοί Κελσίου. Οι εικόνες από αυτή τη φυσική πισίνα είναι εντυπωσιακές. 4. Καταρράκτες Χαβάσου, Αριζόνα FyPisines4 Ένας καταρράκτης 27 μέτρων σχηματίζει μία φυσική πισίνα με ένα ανοιχτό γαλάζιο χρώμα και με μεγάλη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα. Ένας επίγειος παράδεισος που μοιάζει σαν ψεύτικος. 5. Η «πισίνα του διαβόλου», Ζιμπάμπουε FyPisines5 Στην κορυφή των διασήμων Victoria Falls βρίσκεται η λεγόμενη «πισίνα του διαβόλου», στην οποία μπορεί να κάνει μπάνιο κάνεις μόνο κατά τη διάρκεια των πιο ξηρών μηνών δηλαδή μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, όταν το επίπεδο του νερού είναι πιο χαμηλά. Η εικόνα στο σημείο κόβει την ανάσα και θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες του κόσμου. 6. Βάθρες, Σαμοθράκη FyPisines6 Οι φυσικές πισίνες της Σαμοθράκης είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Ελλάδας. Τρεχούμενα νερά, ρυάκια και ποτάμια που έρχονται από το όρος Σάος αλλά και πήγες σχηματίζουν καταρράκτες και τις περίφημες Βάθρες δηλαδή τις φυσικές πισίνες ανάμεσα στα βράχια. 7. Poca do Gomes, Πορτογαλία FyPisines7 Από τις ωραιότερες φυσικές πισίνες του κόσμου αυτές οι κοιλότητες έχουν σχηματιστεί από ηφαιστειακά πετρώματα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στην Πορτογαλία. Το κολύμπι σε αυτές προσφέρει μια μοναδική θέα δίπλα στη θάλασσα. 8. Blue Hole, Τζαμάικα FyPisines8 Εκτός από τις εξωτικές παραλίες, αυτή η φυσική πισίνα στην Τζαμάικα που σχηματίζεται στον ποταμό White ξεχωρίζει και οι βουτιές στα τιρκουάζ νερά της αποτελούν μια αξέχαστη εμπειρία ζωής. 9. Πάρκο Ικ Κιλ, Μεξικό FyPisines9 Μία ιδιαίτερα βαθιά πισίνα, περιτριγυρισμένη από ψηλά βράχια και με μπλε νερά σε ένα τοπίο που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Οι επισκέπτες δε διστάζουν να κάνουν βουτιές στα βαθιά νερά της και να φωτογραφηθούν σε ένα σπάνιας ομορφιάς τοπίο. 10. Sua Ocean Trench, Σαμόα FyPisines10 Μια από τις πιο καθηλωτικές φυσικές πισίνες η οποία σύμφωνα με τον μύθο δημιουργήθηκε από τη λάβα που προκάλεσε τους απαραίτητους σχηματισμούς, πράγμα που συνέβη και με τα μονοπάτια της περιοχής.
Δέκα μικρά χωριά απαράμιλλης ομορφιάς σε όλο τον κόσμο Ταξίδι σε μέρη διαφορετικά
Πολλές φορές αξίζει να κάνεις μια μεγάλη απόσταση για να πας σε ένα μέρος μικρό αλλά ξεχωριστό γεμάτο ομορφιά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα παρακάτω μικρά χωριά απ’ όλο τον κόσμο που μαγνητίζουν τα βλέμματα και κερδίζουν τους επισκέπτες που τα εμπιστεύονται για το ταξίδι τους.

Δείτε μερικά από αυτά...

1. Reine, Νορβηγία xwria1 Πρόκειται για ένα μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Lofoten. Εκεί θα δει κανείς εντυπωσιακά τοπία, παραλίες, και απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν πεζοπορία, καγιάκ και φυσικά ψάρεμα. 2. Wengen, Ελβετία xwria2 Ένα πανέμορφο ορεινό χωριό με ζεστά ξύλινα σπίτια και σαλέ, ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να κάνουν δραστηριότητες όπως αλεξίπτωτο πλαγιάς, ράφτινγκ ή πεζοπορία κατά μήκος της εκπληκτικής κοιλάδας ή στα λιβάδια της περιοχής. 3. Giethoorn, Ολλανδία xwria3 Αυτό το παραμυθένιο χωριό που το αποκαλούν και «Βενετία της Ολλανδίας» βρίσκεται στο κέντρο του συστήματος των καναλιών Overijssel και όλες οι μετακινήσεις σε αυτό γίνονται μέσω νερού εκτός μιας διαδρομής που υπάρχει για ποδήλατα. Αποτελεί δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της χώρας και όχι άδικα. 4. Júzcar, Ισπανία xwria4 Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στο Valle del Genal στην Ανδαλουσία και βάφτηκε μπλε το 2011 για την ταινία με τα στρουμφάκια. Από τότε οι κάτοικοι αγάπησαν το μπλε χρώμα και τον τουρισμό που έφερε αυτό και αποφάσισαν να το αφήσουν έτσι. 5. Bremm, Γερμανία xwria5 Το Bremm βρίσκεται στη Γερμανία και είναι γνωστό για το κρασί του. Εκτός από τη φυσική του ομορφιά, το χωριό προσφέρει στον επισκέπτη γαστρονομικές απολαύσεις και διάφορες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ή βόλτα με πλοιάριο κατά μήκος του ποταμού. 6. Bourtange, Ολλανδία xwria6 Ένα μικρό αλλά πολύ γραφικό χωριό στην Ολλανδία γνωστό για το οχυρό του σε σχήμα αστεριού. Σήμερα, το φρούριο είναι ένα υπαίθριο μουσείο το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε πριν εξερευνήσετε τα κανάλια και τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του χωριού. 7. Xidi, Κίνα xwria7 Το όμορφο αυτό χωριό βρίσκεται στο Yi County της Κίνας και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το χωριό διατηρεί ακόμα κάποιες παραδοσιακές ξύλινες κατοικίες του και μερικές από αυτές είναι ανοιχτές στο κοινό. 8. Gordes, Γαλλία xwria8 Χτισμένο στους πρόποδες των βουνών Vaucluse, το χωριό Gordes είναι φημισμένο και ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για αστέρες του κινηματογράφου και καλλιτέχνες. Τα λιθόστρωτα δρομάκια του και τα παραδοσιακά κτίρια σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. 9. Xijang Miao, Κίνα xwria9 Το Xijang Miao είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά στα οποία κατοικεί η εθνική μειονότητα Μιάο και συχνά αναφέρεται ως το χωριό με τα «χιλιάδες νοικοκυριά». Περιλαμβάνει μια καταπράσινη πεδιάδα που περιβάλλεται από βουνά και οι εικόνες είναι παραμυθένιες. 10. Bibury, Αγγλία xwria10 Ένα διάσημο γραφικό χωριό στην Αγγλία που αν και μικρό έχει χαρακτηριστεί ακόμη και ως το πιο όμορφο της χώρας. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Coln και το παραδοσιακό του στυλ το έχει κάνει αγαπημένο τουριστικό προορισμό.
Η γοητευτική πλευρά της Μπανγκόκ από ψηλά Δείτε τις εντυπωσιακές λήψεις
Με πληθυσμό πάνω από επτά εκατομμύρια, η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης είναι η μεγαλύτερη πόλη στην αριστερή όχθη του ποταμού Μενάμ και συχνά την αποκαλούν «Βενετία της Ανατολής» καθώς πολλοί παραπόταμοι τη διασχίζουν δημιουργώντας πλωτά σημεία. Την ομορφιά της πόλης από μια διαφορετική οπτική γωνία θέλησε να καταγράψει ο Julien Grondin, ένας φωτογράφος τοπίων ο οποίος παραδέχεται ότι είχε ενδοιασμούς σχετικά με την ομορφιά της πόλης οι οποίοι όμως εξαφανίστηκαν ιδιαίτερα όταν την είδε και την φωτογράφισε από ψηλά. Από την ταράτσα πολλών ψηλών κτιρίων της Μπανγκόκ, η πόλη παίρνει μια εντελώς νέα διάσταση, ιδιαίτερα τη νύχτα. Οι νυχτερινές λήψεις από πολύ ψηλά σημεία δείχνουν στον κόσμο πώς μια πόλη που φαίνεται χαοτική με την πρώτη ματιά, θα μπορούσε να είναι πραγματικά εντυπωσιακή και όμορφη, σύμφωνα με τον φωτογράφο ο οποίος όντας ενθουσιασμένος από την οπτική αυτή της Μπανγκόκ κατέγραψε δεκάδες πτυχές της. Πλέον επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης κάθε χρόνο και βγάζει νέες λήψεις σε μια πόλη που αρχικά δεν ήθελε καν να επισκεφθεί πριν από εννέα χρόνια. Τώρα δηλώνει ερωτευμένος μαζί της και το δείχνει μέσα από τις φωτογραφίες του. Το παλιό τμήμα της πόλης της Μπανγκόκ είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο, με διώρυγες και στενά δρομάκια ενώ στο καινούριο τμήμα θα δει κανείς μεγάλους δρόμους, πάρκα και βέβαια ψηλά, σύγχρονα κτίρια παντού. Η πόλη αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ταϊλάνδης ενώ πολύ σπουδαίας σημασίας είναι για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές το λιμάνι της. Όσον αφορά τα αξιοθέατα της πόλης, ο επισκέπτης θα συναντήσει πολλά και εντυπωσιακά. Ένα από αυτά είναι ο Ναός του Σμαραγδένιου Βούδα «Βατ Πρα Καεό» και το Μεγάλο Παλάτι. Ονομαστή είναι και η παγόδα Βατ Αρούν που έχει πύργο ύψους 75 μέτρων αλλά και ο ναός του ξαπλωμένου Βούδα γνωστός ως Βατ Πο. Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης θα δει βέβαια κανείς πολλά εμπορικά κέντρα και αγορές με τιμές για όλα τα βαλάντια. Η Μπανγκόκ είναι ένα παράξενο μείγμα μοντέρνου και παραδοσιακό,  ενώ οι φωτογραφίες του Julien Grondi αποκαλύπτουν, πράγματι, μια διαφορετική γοητευτική πλευρά. Thailand_Bangkok2 Thailand_Bangkok3 Thailand_Bangkok4 Thailand_Bangkok5 Thailand_Bangkok6 Thailand_Bangkok7 Thailand_Bangkok8 Thailand_Bangkok9 Thailand_Bangkok10 Thailand_Bangkok11 Thailand_Bangkok12 Thailand_Bangkok13 Thailand_Bangkok14 Thailand_Bangkok16 Thailand_Bangkok15 Thailand_Bangkok17 Thailand_Bangkok18 Thailand_Bangkok19 Thailand_Bangkok20 Thailand_Bangkok21
Γερολιμένας: Το πανέμορφο παραλιακό χωριό της Μάνης! (Φωτό+Βίντεο)
Εκτός από τα όμορφα φυσικά τοπία της, η Λακωνία είναι γνωστή και για τους γραφικούς, παραδοσιακούς οικισμούς της και τα χωριά της. Ένα από αυτά τα όμορφα παραλιακά χωριά είναι και ο Γερολιμένας, ο «Ιερός Λιμένας» όπως συνηθίζουν να τον λένε ο οποίος βρίσκεται στο νότιο άκρο της Μάνης βορειοδυτικά του ακρωτηρίου του Ταινάρου.. 43640020 mani4 Σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Γύθειο, 90 χιλιομέτρων από την Σπάρτη και 100 περίπου χιλιομέτρων από την Καλαμάτα είναι ένας ιδανικός προορισμός για μερικές μέρες χαλάρωσης. 3 Πρόκειται για έναν πολύ γραφικό οικισμό δίπλα στη θάλασσα με αυθεντικό «χαρακτήρα», ένα πραγματικό στολίδι της Λακωνίας. gerolimenas1 Ο Γερολιμένας επί τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών ενώ παλιότερα αποτελούσε σπουδαίο αλιευτικό καταφύγιο με πολλές εγκαταστάσεις διάθεσης πάγου, καταστήματα διακίνησης αλιευμάτων καθώς και λιμάνι προσέγγισης σπογγαλιευτικών σκαφών. 36343883 Αυτό το άλλοτε εμπορικό λιμάνι, σήμερα σας περιμένει για να σας γοητεύσει με την ομορφιά του και την ηρεμία του και να σας κάνει να ξεφύγετε από την καθημερινότητα. gerolimenas2 Αυτό το λιμάνι που αποτελούσε ένα κομβικό σημείο στο παρελθόν, σήμερα αποτελεί έναν γραφικό, παραδοσιακό οικισμό με τα πέτρινα σπίτια του να αγγίζουν τη θάλασσα. Στα παραθαλάσσια μαγαζιά, κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του αλλά και φρέσκο ψάρι με θέα τη θάλασσα.
Εκεί, στην ανατολική πλευρά του Κάβο Γκρόσσο, ο Γερολιμένας περιμένει τον επισκέπτη για να του δείξει μια ακόμη μια όμορφη γωνιά της Ελλάδας, την αυθεντική Μάνη. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει όλο και περισσότερο τουριστική ανάπτυξη με τους επισκέπτες να στρέφονται σε αυτό το γραφικό, μικρό αλλά όμορφο άκρο της Λακωνίας. gerolimenas4 Η εύκολη πρόσβαση σε αυτό, το γεγονός ότι αποτελεί ένα ήσυχο σημείο με μοναδική θέα αλλά και η φιλοξενία που συναντά κανείς το καθιστούν ένα μέρος που αξίζει να γνωρίσετε έστω και μια φορά είτε περνώντας από τη Λακωνία, είτε κανονίζοντας ένα ταξίδι αποκλειστικά γι’ αυτό τον οικισμό. img_2121 Σήμερα δύο σπουδαίοι μεσαιωνικοί μανιάτικοι πύργοι που δεσπόζουν στην ανατολική άκρη του Γερολιμένα έχουν ανακαινισθεί και μεταβληθεί σε ξενοδοχεία. Kyr_Gerolimenas_H4 Επιπλέον όλη η περιοχή είναι γεμάτη όμορφα μέρη και μπορείτε, αν σας δοθεί η ευκαιρία και έχετε τη δυνατότητα, να κάνετε μια εκδρομή για να γνωρίσετε όλες τις ομορφιές της Λακωνίας. Σίγουρα θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. gerolimenas5 7175105936_1b804d29c3_b gerolimenas-taksidi-iero-limani-manis-2 gerolimenas Δείτε το βίντεο
πηγη
Άνοιξη 2016: Οι 17 πιο όμορφοι κήποι του κόσμου, που πρέπει να επισκεφτείτε
Η άνοιξη έφτασε επιτέλους και αυτό σημαίνει ότι τα πάρκα, οι αυλές και τα υπόλοιπα δημόσια μέρη με πράσινο θα γεμίσουν από βλάστηση και λουλούδια. Ωστόσο, στους πανέμορφους κήπους που θα δείτε παρακάτω, η ομορφιά είναι διάχυτη όλο το χρόνο για να την απολαύσουν οι επισκέπτες. Από τους θρυλικούς κήπους των Βερσαλλιών σε κάποιους λιγότερο γνωστούς αλλά απίθανους κήπους σε μέρη όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη, υπάρχουν όμορφοι, διαφορετικοί και καλοδιατηρημένοι κήποι σε όλο τον κόσμο. Αν τα λουλούδια σας δεν έχουν ανθίσει ακόμη, ταξιδέψτε σε διάφορα μέρη του κόσμου για να τα απολαύσετε. #1 Ο κήπος του Sitio Roberto Burle Marx στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας περιλαμβάνει 5 πισίνες αντανάκλασης, μια συλλογή από βότανα και ένα φύλλωμα που παίρνει μορφή οπτικής τέχνης όλο το χρόνο. #2 Οι κήποι Keukenhof στην Ολλανδία έχουν να μια εντυπωσιακή συλλογή με περισσότερες από 7 εκατομμύρια τουλίπες, νάρκισσους και υάκινθους. #3 Οι Βοτανικοί κήποι Desert στο Φοίνιξ της Αριζόνα έχουν μια συλλογή φυτών της ερήμου με πάνω από 17.000 είδη καθώς επίσης βιβλιοθήκη, εργαστήρια και ερευνητικές εγκαταστάσεις. #4 Ο κήπος Master of the Nets στο Suzhou της Κίνας φέρνει μαζί την τέχνη, τη φύση και την αρχιτεκτονική για να δημιουργήσει ένα απίστευτα ελκυστικό μέρος. #5 Οι κήποι Butchart στον Καναδά ξεκινούν ως ένας μικρός κήπος γύρω από το σπίτι του Robert Pim Butchart. Έχτισε τον κήπο στην αρχή μέχρι αυτό που βλέπετε σήμερα. #6 Οι κήποι Hidcote Manor στο Gloucestershire του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τους πιο ισχυρούς της τέχνης στη Βρετανία μιας και εκεί, τα δωμάτια είναι φτιαγμένα από δέντρα όπως και τα όμορφα μονοπάτια ενώ τα σύνορα είναι κατασκευασμένα από ποώδη φυτά. #7 Ο κήπος στις Βερσαλλίες της Γαλλίας είναι διάσημος για την ίδρυσή του από τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 14ο και χτίστηκε από τους καλύτερους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές της περιόδου. #8 Οι κήποι Kew στο Λονδίνο ξεκίνησαν το 1759, όταν η πριγκίπισσα Augusta ανέπτυξε ένα κήπο ειδικά για εκείνη. Έχει περισσότερα από 50.000 διαφορετικά είδη φυτών.
#9 Οι κήποι Villa Taranto στο Verbania της Ιταλίας αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης όπου μπορείτε να χαθείτε και να απολαύσετε τα λουλούδια και το φύλλωμα για ώρες. #10 Ο βοτανικός κήπος Fairchild Tropical στο Coral Gables της Φλόριντα, δημιουργήθηκε ως ένας τρόπος για να διατηρηθούν τα τροπικά φυτά και να διδαχθούν οι άνθρωποι σχετικά με τα φυτά της περιοχής. Στην πραγματικότητα, είναι το ηγετικό κέντρο έρευνας φοίνικα στον κόσμο. #11 Ο κήπος Beatrix Farrand στο Bellefield του Hyde Park στη Νέα Υόρκη θεωρείτε ένα ιστορικό μέρος ενώ είναι πολύ όμορφος και εξαιρετικά προσεγμένος. #12 Ο κήπος Cosmic Speculation στη Σκωτία, είναι το τέλειο μίγμα μαθηματικών και επιστήμης. Υπάρχουν ακριβείς προγραμματισμού ενώ οι καμπύλες και οι γραμμές του θα σας κόψουν την ανάσα. #13 Ο κήπος Suan Nong Nooch στην Ταϊλάνδη έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία από φοίνικες και φοινικόθαμνους στον κόσμος όπως επίσης και μια τεράστια συλλογή από ορχιδέες. #14 Οι κήποι Sanssouci Palace στο Potsdam της Γερμανίας δημιουργήθηκαν το 1774 από τον Φρειδερίκο τον Μέγα, ο οποίος ήθελε να καλλιεργήσει δαμάσκηνα, σύκα και κεράσια σε μια περιοχή όπου δεν υπήρχαν. #15 Οι κήποι Powerscourt στο Enniskerry, του County Wicklow της Ιρλανδίας αποτελούν έναν από τους πιο όμορφους κήπους στη χώρα και περιλαμβάνουν τεράστια τοπία, λίμνες με ψάρια, σπήλαια και όμορφες πράσινες ταράτσες. #16 Ο κήπος Jardin Majorelle στο Μαρακές του Μαρόκο είναι κυρίως μπλε, κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους του είδους του. Ο σημερινός ιδιοκτήτης είναι ο οίκος Yves Saint Laurent. #17 Ο κήπος Yuyuan της Κίνας χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ και το όνομά του μεταφράζεται ως «Ο Κήπος της Ικανοποίησης». πηγη
TripAdvisor: Αυτά είναι τα Κορυφαία Νησιά - Κόσμος
Εάν «παράδεισος» για εσάς είναι να βλέπετε την ανατολή από την κορυφή ενός ηφαιστείου ύψους 3 χιλιομέτρων, να κολυμπάτε κάτω από καταρράκτες, να κάνετε πεζοπορία σε κρατήρες και να χαλαρώνετε σε παραλίες λευκής, κόκκινης ή ακόμα και μαύρης άμμου, τότε το Μάουι σας περιμένει. ΄Το Μάουι είναι το ιδανικό μέρος για σέρφινγκ και γουίντ σέρφινγκ. Αν πάλι προτιμάτε τις καταδύσεις και το σνόρκελινγκ, επισκεφθείτε με το καταμαράν το νησί Μολοκίνι, έναν κρατήρα που αναδύεται από τη θάλασσα και φιλοξενεί μία τεράστια ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Το γκολφ, το εκλεκτό φαγητό, ένα ενδιαφέρον οινοποιείο και τα κοκτέιλ στην παραλία συνθέτουν τις τέλειες τροπικές διακοπές.  (1) Μάουι, Χαβάη
                            ( 2 )Σαντορίνη, Κυκλάδες  Η Σαντορίνη εκπέμπει μια διαφορετική, αλλά εξίσου θελκτική γοητεία. Αυτό το οφείλει εν μέρει στη γεωγραφική της ιδιομορφία. Οι δημοφιλείς παραλίες του νησιού, Περίσσα και Καμάρι, με μαύρη ηφαιστειακή άμμο, ελκύουν πολλούς τουρίστες όπως και η πασίγνωστη Κόκκινη Παραλία κοντά στο Ακρωτήρι (μία τοποθεσία που επιβάλλεται να επισκεφθούν οι λάτρεις των αρχαιολογικών ευρημάτων). Η Σαντορίνη, που απλώνεται περιφερειακά γύρω από μια τεράστια λιμνοθάλασσα στο σύμπλεγμα των κυκλαδίτικων νησιών, προσφέρει καταπληκτική θέα από τις πόλεις που είναι χτισμένες ψηλά στο βουνό, εκλεκτή κουζίνα, υπέροχες γκαλερί, έντονη νυχτερινή ζωή και εξαιρετικά κρασιά.
..                                                     ( 3 )Τζαμάικα Η Τζαμάικα είναι το «χωνευτήρι» του αφρικανικού, ασιατικού, ευρωπαϊκού και μεσανατολικού πολιτισμού. Θα βιώσετε αυτή την ποικιλομορφία στην ισχυρή παράδοση χειροτεχνημάτων, τις παραστατικές τέχνες και τις ιδιαίτερες γευστικές επιλογές, όπως το «άκι» και το παστό ψάρι με ψημένο ψωμί με φρούτα. Για να δώστε μια συναρπαστική νότα στις διακοπές σας, επισκεφθείτε τις απόκρημνες βουνοπλαγιές του Νεγκρίλ, ένα δημοφιλές σημείο για εκείνους που τους αρέσει να βουτούν από βράχια μεγάλου ύψους. Η Τζαμάικα προσφέρει μεγάλες παραλίες, απάνεμους όρμους, βραχώδη βουνά, καταρράκτες, σπήλαια και λιακάδα, καθώς και ευκαιρίες για σέρφινγκ, ιππασία και κολύμβηση δίπλα σε δελφίνια. Απολαύστε την!
                       4 Προβιντενσιάλες, Τερκς και Κέικος Καταδύσεις, ιππασία, ηλιοθεραπεία... η επιλογή είναι δική σας. Το «Πρόβο» προσφέρει πολλές δραστηριότητες για ευτυχισμένα ζευγάρια, όπως π.χ. ρομαντικούς περιπάτους σε ειδυλλιακές ακτές. Το νησί είναι σχετικά ήρεμο. Επισκεφθείτε την παραλία Μάλκολμ για να απομακρυνθείτε ακόμα περισσότερο από τα πλήθη.
.....ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
TripAdvisor: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα ελληνικά νησιά για διακοπές το 2016 (Photos)
Την λίστα με τα 10 καλύτερα ελληνικά νησιά για διακοπές το 2016 δημοσίευσε η πλατφόρμα του TripAdvisor, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των εκατομμυρίων χρηστών του. Δείτε τα 10 καλύτερα νησιά για διακοπές το 2016, σύμφωνα με το TripAdvisor: 1. Σαντορίνη, Κυκλάδες Η Σαντορίνη εκπέμπει μια διαφορετική, αλλά εξίσου θελκτική γοητεία. 2. Κρήτη Το νησί της Κρήτης είναι ένα ελληνικό διαμάντι που πλέει στην γαλαζοπράσινη θάλασσα. 3. Ρόδος, Δωδεκάνησα Το μεγαλύτερο και επίσης δημοφιλέστερο νησί των Δωδεκανήσων βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου και είναι η Ρόδος. 4. Μύκονος, Κυκλάδες Αν στο άκουσμα της λέξης «Μύκονος» δεν σας έρθουν αμέσως στο μυαλό φωτεινά, λευκά σπίτια, καταγάλανοι ουρανοί και μαυρισμένα από τον ήλιο κορμιά πάνω σε χρυσές, αμμουδερές παραλίες, μάλλον ζούσατε καιρό απομονωμένοι ...σε κάποια σπηλιά ίσως. 5. Ζάκυνθος, Ιόνια Νησιά Τα νησιά του Ιονίου είναι υπέροχοι παράδεισοι κινηματογραφικής ομορφιάς. 6. Κέρκυρα, Ιόνια Νησιά Κέρκυρα ονομάζεται τόσο το νησί όσο και η χώρα του νησιού. Χωριά με ασβεστωμένα σπίτια στολίζουν το ηλιόλουστο νησί, που απέχει μόλις 2 με15 μίλια από τις ακτές της Αλβανίας. 7. Κεφαλονιά, Ιόνια Νησιά Τα σμαραγδένια νερά της Κεφαλονιάς αντανακλούν αιώνες ιστορίας. Το μεγάλο ελληνικό νησί ήταν η πατρίδα του μυθικού βασιλιά Οδυσσέα. 8. Νάξος, Κυκλάδες Μια κουκκίδα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, η Νάξος είναι ένα μοναδικό κράμα αρχαίων μνημείων και παραλιών. 9. Σκιάθος, Σποράδες Η μικροσκοπική Σκιάθος είναι γεμάτη από δάση, αρχαιολογικές τοποθεσίες και – το σημαντικότερο – από παραλίες. 10. Μήλος, Κυκλάδες Γνωστό ως το «Νησί των Χρωμάτων» χάρη στα σμαραγδένια νερά του και τα κτήριά του βαμμένα σε ζωντανούς τόνους, το νησί της Μήλου, με το σχήμα πετάλου, πλέει γαλήνια στο Αιγαίο Πέλαγος. Πηγή: tripadvisor.com
Λας Βέγκας Πώς γεννήθηκε η καζινούπολη της αμαρτίας... Γενικές πληροφορίες για την Πόλη
 Το Λας Βέγκας δεν είναι αυτό που βλέπεις στις ταινίες Ο μεγάλος παιδότοπος των ενηλίκων που φτιάχτηκε για να εκπληρώνει ακόμα και τις πιο διεστραμμένες ανθρώπινες φαντασιώσεις. Μια μητρόπολη στην καρδιά της ερήμου της Νεβάδα έμελλε να μετατραπεί σε ναό τζόγου, σεξ και ενήλικης διασκέδασης, δημιουργώντας έναν ανεξάντλητο θρύλο γύρω από την καζινούπολη και την ασωτία που την περιβάλλει. Άλλωστε ό,τι συμβαίνει στο Βέγκας μένει στο Βέγκας, όπως λένε χαρακτηριστικά για τα κλειστά στόματα και την απόλυτη εχεμύθεια που σπεύδει να παρέχει η Πόλη της Αμαρτίας σε όσους καταφτάνουν εκεί αναζητώντας χαλαρά ήθη και υποσχέσεις εύκολου πλουτισμού. Το Λας Βέγκας μαγνητίζει σήμερα εκατομμύρια κυριολεκτικά τουρίστες από κάθε γωνιά της οικουμένης, οι οποίοι αφήνουν στο έξαλλο πέρασμά τους τρισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της Νεβάδα και τις τσέπες των κατοίκων. Καθόλου άσχημα δηλαδή για μια πόλη με ιστορία που εκτείνεται μόλις σε έναν αιώνα και ιδρύθηκε από κτηνοτρόφους και σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, για να ανακαλύψει σύντομα ότι ο πλούτος που διέθετε δεν ήταν οι πηγές νερού καταμεσής της ερήμου αλλά ο τζόγος, η πορνεία και η κάθε λογής αλητεία.
Το Λας Βέγκας αγκάλιασε από τις πρώτες στιγμές τις παροιμιώδεις ασυδοσίες της Άγριας Δύσης, λάτρεψε τη χαρτοπαιξία και την πορνεία και μετατράπηκε στο ιδανικό σπίτι του οργανωμένου εγκλήματος της Ανατολικής Ακτής. Όταν τα κλειδιά της πόλης θα δίνονταν στους μαφιόζους της Κόζα Νόστρα δηλαδή, οι οποίοι σήκωσαν εκεί στη δεκαετία του 1940 τα θεόρατα καζίνο για να ξεπλένουν το μαύρο παραδάκι από τις παράνομες δραστηριότητές τους. Τα καζίνο φτιάχτηκαν με μαύρο χρήμα για να ξεπλένουν μαύρο χρήμα λοιπόν και οι τουρίστες μπήκαν στον χορό από σπόντα, προσπαθώντας να καρπωθούν όσα είχε να προσφέρει η Πόλη της Αμαρτίας: φτηνή διαμονή και την υπόσχεση ότι κάθε φαντασίωση θα βρει την ιδανική ικανοποίησή της. Αν και η ιστορία της γέννησης και της ακμής του Λας Βέγκας είναι απείρως πιο πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα από το σχηματικό αυτό περίγραμμα, περιλαμβάνοντας από συλλογικά γεγονότα και ατομικές πρωτοβουλίες μέχρι και τη συνήθη τυχαιότητα της ζωής που αλλάζει τον ρου όπως μόνο αυτή ξέρει…

Προϊστορία και πρώτα σπίτια

llslsvvegasss1 Ίχνη ανθρώπινης παρουσίας υπάρχουν στη Νεβάδα εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια και παρά το αφιλόξενο του περιβάλλοντός της, εκεί ζούσαν φυλές Ινδιάνων ήδη από το 700 μ.Χ. Λίγα ζωντανά πράγματα επιβίωναν βέβαια στις άνυδρες και σκονισμένες γωνιές της Ερήμου Μοχάβε, αν και ο γηγενής πληθυσμός επέμενε παρά τις δυσκολίες. Όλα έμελλε να αλλάξουν μόλις θα πατούσε στη νότια αυτή πινέζα της Νεβάδα το πόδι του Ευρωπαίου. Ένας ισπανός ανιχνευτής, κάποιος Ραφαέλ Ριβέρα, εξερεύνησε την -μεξικανικής ιδιοκτησίας ακόμα- περιοχή στα χρόνια που εμείς εδώ στην Ελλάδα παλεύαμε για την ελευθερία μας: ήταν το 1821 όταν ο εξερευνητής ανέλαβε για λογαριασμό του μεξικανού μεγαλεμπόρου Αντόνιο Αρμίγο το έργο να εγκαθιδρύσει εμπορικό δρόμο μεταξύ Καλιφόρνια και Νέου Μεξικού. llslsvvegasss3 Αντικρίζοντας ο Ριβέρα την καταπράσινη κοιλάδα με τις πηγές καταμεσής της ερήμου, την ονόμασε χωρίς μεγάλη περίσκεψη «Λας Βέγκας», «Τα Λιβάδια» δηλαδή, εντυπωσιασμένος καθώς ήταν από το νερό που έρρεε άφθονο και έδινε στην έρημο ένα αναπάντεχο πράσινο χρώμα. Πλέον τα καραβάνια για Λος Άντζελες θα έκαναν την παράκαμψη ώστε να βρεθούν στη μικρή αυτή όαση της Μοχάβε και να ανεφοδιαστούν για το υπόλοιπο του ταξιδιού τους. Τον Μάιο του 1844, ο 10ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Τάιλερ, ξαποστέλνει στο Λας Βέγκας μια ομάδα πρακτόρων, κατασκόπων, ανιχνευτών και επιστημόνων με σκοπό να διαπιστώσουν τόσο τους θησαυρούς που κρύβονταν εκεί όσο και το ενδεχόμενο προσάρτησής του στις ΗΠΑ. Η αποστολή φτιάχνει ανάμεσα στις πηγές το πρώτο -μυστικό- φρούριο, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν αργότερα ως καταφύγιο για τους κουρασμένους ταξιδιώτες, τους κυνηγούς και για κάθε λογής τυχοδιώκτη που ο δρόμος έφερνε κατά κει. llslsvvegasss4 Ο πόλεμος με το Μεξικό έγινε τελικά το 1848 και το Λας Βέγκας πέρασε σε αμερικανικά χέρια, αν και τίποτα το ουσιαστικό δεν άλλαξε για τους λιγοστούς κατοίκους. Μέχρι το 1855 τουλάχιστον, όταν ο θρησκευτικός ηγέτης των Μορμόνων, Brigham Young, στέλνει εκεί καμιά 30 ιεραπόστολους για να αποικήσουν την περιοχή. Παρά το γεγονός ότι ο καταυλισμός που θα στήσουν οι Μορμόνοι δεν θα στεριώσει τελικά, οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν λίγο αργότερα από τον ζάμπλουτο μεταλλοδίφη και πολιτικό Οκτάβιους Γκας, ο οποίος με εξουσιοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βάζει πόδι στην περιοχή το 1865 διεκδικώντας τη πια ανοιχτά από τους Ινδιάνους. Η φυλή των αυτοχθόνων παραδίδει τελικά το παλιό φρούριο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τις συνήθως ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του χλωμού προσώπου, και ο Γκας ονομάζει την περιοχή Ράντσο «Λος Βέγκας», ώστε να αποφύγει τις συγχύσεις με το Λας Βέγκας του Νέου Μεξικού. Τα χρόνια περνάνε αδιάφορα και οι αρχές του νέου αιώνα θα βρουν το Βέγκας σε νέο και αρκούντως αναπάντεχο ρόλο: τώρα είναι γνωστό ως το μέρος που συρρέουν τα δυστυχισμένα ζευγάρια για να πάρουν εύκολα διαζύγιο! Το Βέγκας υιοθετεί ταυτοχρόνως και το άλλο ξακουστό χαρακτηριστικό του, τον ακόμα γρηγορότερο γάμο, φτιάχνοντας έτσι ένα πακέτο που πολλοί θα βρουν ακαταμάχητο. llslsvvegasss6 Σημείο καμπής για τη γέννηση του Βέγκας ήταν το 1905, όταν ο σιδηρόδρομος κατέφτασε στο πράσινο λιβάδι της Μοχάβε, συνδέοντας το παλιό οχυρό τόσο με τον Ειρηνικό όσο και το εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γιούτα. Η διαχειρίστρια εταιρία «Σιδηρόδρομοι των Λος Άντζελες και Σολτ Λέικ» αγοράζει το οχυρό και τα γύρω εδάφη από τους κληρονόμους του Γκας, αφήνοντας τώρα την κωμόπολη σε ιδιωτικά χέρια. llslsvvegasss5 Η πολιτεία της Νεβάδα θέτει απρόθυμα τον τζόγο εκτός νόμου το 1910 (όντας η τελευταία δυτική πολιτεία που συγκατατέθηκε στις ομοσπονδιακές διατάξεις), αν και η χαρτοπαιξία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στα υπόγεια χαμαιτυπεία και τις παράνομες λέσχες. Μέχρι να νομιμοποιηθεί ο τζόγος ξανά το 1931, το οργανωμένο έγκλημα θα έχει ήδη ισχυρό λόγο στο Βέγκας…

Η Μαφία και η Χρυσή Εποχή

llslsvvegasss10 Παρά την απαγόρευση του τζόγου μεταξύ 1910-1930, η οικονομία του Βέγκας ανθούσε και η πολίχνη πέρασε στα χέρια της Union Pacific Railroad. Οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών την άφησαν σχεδόν έρημη το 1922, αν και σύντομα θα ξανάπαιρνε τα πάνω της από το τεράστιο κατασκευαστικό έργο της περιοχής. Το ημερολόγιο έγραφε 3 Ιουλίου 1930 όταν ο πρόεδρος Χούβερ υπέγραψε το νομοσχέδιο για την κατασκευή του θεόρατου φράγματος που θα έπαιρνε τελικά το όνομά του. Το Φράγμα Χούβερ ξεκίνησε τις εργασίες του το 1931 φέρνοντας στο Βέγκας χιλιάδες κυριολεκτικά εργάτες, αυξάνοντας τον πληθυσμό από τους 5.000 νοματαίους σε 25.000 ανθρώπους μέσα σε μια μέρα! llslsvvegasss2 Ο αντρικός πληθυσμός που συνέρρευσε μετέτρεψε φυσικά το Βέγκας σε ενήλικο παιδότοπο, αλλάζοντας άρδην τα χρονικά της μικρής όασης. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες, οι Μορμόνοι αλλά και τα μεγαλοαφεντικά της Μαφίας μυρίστηκαν την ευκαιρία και άρχισαν να αναπτύσσουν καζίνο και στριπτιζάδικα για τις στρατιές των καλοπληρωμένων εργατών του φράγματος, που ήταν εκεί εργένηδες και διψασμένοι για διασκέδαση. Η Fremont Street γέμισε από κακόφημα χαμαιτυπεία αλλά και σχετικά πολυτελή καζίνο, τα οποία από το 1936 που ολοκληρώθηκε το Φράγμα Χούβερ τίγκαραν με χιλιάδες λαμπιόνια και πινακίδες που αναβόσβηναν, καθώς το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του φράγματος τροφοδοτούσε τώρα την πόλη με φτηνό και άφθονο ρεύμα. Παρά την εισβολή κακοποιών στοιχείων και μαφιόζων, η τοπική κοινότητα πάλευε να κρατήσει το Ράντσο Λος Βέγκας σε αξιοπρεπή κατάσταση, αν και η πολιτεία της Νεβάδα είχε σαφώς άλλα στον νου της: προσπαθώντας να ξαλαφρώσει τις γεμάτες τσέπες των εργατών, νομιμοποιεί μονομερώς τον τζόγο το 1931, την ώρα που φτιάχνει τα πρώτα φανάρια κυκλοφορίας. llslsvvegasss8 Ο τζόγος του Λος Βέγκας είναι ήδη γνωστός στην Καλιφόρνια και η Νεβάδα έχει βάλει για τα καλά σκοπό να μετατρέψει τη μικρή καζινούπολη σε πρωτεύουσα του αμερικανικού τζόγου. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαντά φτιάχνοντας έναν οικισμό για τους εργάτες του φράγματος, απαγορεύοντάς τους ταυτοχρόνως να εμφανίζονται στο κακόφημο Βέγκας! Αυτό ήταν, ένα παράνομο δίκτυο μεταφοράς λευκής σαρκός και αλκοόλ στήθηκε, προσελκύοντας κι άλλους μαφιόζους. llslsvvegasss23 Μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού άθλου του Φράγματος Χούβερ, όταν οι εργάτες εγκατέλειψαν τη Νεβάδα, οι πολιτειακές αρχές πίστεψαν ότι αυτό θα ήταν το τέλος της καζινούπολης. Οι ενέργειες εξάλλου των δημοτικών αρχών είχαν περιορίσει δραστικά τον κακόφημο χαρακτήρα της πόλης και όλοι ήταν ήρεμοι ότι οι έξαλλες μέρες του Βέγκας ήταν παρελθόν. Δεν υπολόγισαν όμως τον τουρισμό! Γιατί το Φράγμα Χούβερ μετατράπηκε σε απίστευτο πόλο έλξης, κάνοντας το Βέγκας να αναθαρρήσει. llslsvvegasss9 Το 1941, την ώρα που ολοκληρώνεται ο μεγάλος διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος 91 που διευκόλυνε ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στην πόλη, η αμερικανική κυβέρνηση στήνει τη νέα στρατιωτική σχολή της στο Λας Βέγκας. Οι επιτελείς του στρατού δεν χάρηκαν βέβαια που οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι θα όργωναν μια πόλη στην οποία η πορνεία και ο τζόγος ήταν νόμιμα, γι’ αυτό και το 1942 ανάγκασαν την πολιτεία της Νεβάδα να θέσει εκτός νόμου την πορνεία, αν και για τον τζόγο λέξη δεν ήθελαν να ακούσουν τα κυβερνητικά αυτιά. llslsvvegasss17 Κι έτσι τη στιγμή που άνοιγε τις πύλες της η στρατιωτική ακαδημία, στην έξοδο του αυτοκινητόδρομου για το Βέγκας άνοιγε το πρώτο πραγματικό καζίνο, το «Ελ Ράντσο Βέγκας». Το παράδειγμά του μιμήθηκαν αμέσως κι άλλα καζίνο και νυχτερινά κέντρα, δίνοντας έτσι υπόσταση στο «Las Vegas Strip»! Η Κόζα Νόστρα δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από την αναπτυσσόμενη οικονομία του Βέγκας, επιδιώκοντας να βάλει γερό χέρι εδώ και χρόνια, και το 1946 θα τα καταφέρει επιτέλους: αυτή τη χρονιά ο γκάγκστερ Μπάγκσι Σίγκελ, με τα ναρκωδόλαρα του εβραίου «νονού» της Ανατολικής Ακτής, Μέγιερ Λάνσκι, ανοίγει τις πύλες του «Φλαμίνγκο», προσφέροντας το πρώτο πραγματικό υπερθέαμα του Βέγκας. llslsvvegasss18 Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες της Αμερικής είχαν ήδη κλείσει εμφανίσεις στο καζίνο της Μαφίας, την ίδια ώρα που για τα εγκαίνιά του ανήμερα των Χριστουγέννων του 1946 μεταφέρθηκε εκεί με κάθε μέσο όλο το Χόλιγουντ! Και βέβαια μπορεί ο Σίγκελ να δολοφονούνταν την επόμενη χρονιά, το όραμά του ωστόσο για το Βέγκας έμελλε να ζήσει και να μακροημερεύσει. Στη δεκαετία του 1950 και του 1960 οι μεγαλοκακοποιοί ανέλαβαν δράση ανοίγοντας σειρά πολυτελών καζίνο (όπως τα Sahara, Sands, New Frontier, Riviera, Tropicana κ.ά.), τα οποία δεν ξέπλεναν φυσικά μόνο τα παράνομα δολάρια της Μαφίας αλλά και το μαύρο χρήμα αξιοσέβαστων επιχειρηματιών και επενδυτών της Γουόλ Στριτ. Όσο για τη χρηματοδότηση των ίδιων των καζίνο, δεν προέρχονταν μόνο από τους «νονούς» της Κόζα Νόστρα και τα συνεταιράκια τους, αλλά και από σοβαρά ιδρύματα, τραπεζικά καταστήματα, ταμεία συνδικαλιστικών φορέων, ακόμα και από την Εκκλησία των Μορμόνων και τα καταπιστεύματα του Πανεπιστημίου Πρίνστον! llslsvvegasss19 Το Βέγκας όπως το ξέρουμε σήμερα είχε γεννηθεί και τίποτα δεν θα μπορούσε τώρα να ανακόψει τη δυναμική του, καθώς το οργανωμένο έγκλημα δικαίωνε και με το παραπάνω την ισόβια υπόσχεση του Βέγκας ότι μπορεί να εκπληρώσει κάθε αρρωστημένη φαντασίωση του επισκέπτη. Οι τουρίστες που όργωναν νυχθημερόν το Βέγκας γεμίζοντας τα χαρτοπαικτικά τραπέζια και τους κουλοχέρηδες άγγιξαν ρεκόρ επισκεψιμότητας το 1954, όταν οι απανωτές εμφανίσεις των μεγάλων αστεριών της εποχής (Έλβις Πρίσλεϊ, Φρανκ Σινάτρα, Ντιν Μάρτιν, Λιμπεράτσε κ.λπ.) εξασφάλισαν στην Πόλη της Αμαρτίας 8 εκατομμύρια τουρίστες! llslsvvegasss12 Ομοσπονδιακή εισαγγελική έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του 1950, που ερεύνησε τη σχέση του οργανωμένου τζόγου με το επίσης οργανωμένο έγκλημα, κατέληξε ότι τα καζίνο του Βέγκας ήταν γερά προσδεμένα στο άρμα της Μαφίας, η οποία είχε μετατραπεί στο πραγματικό αφεντικό της καζινούπολης. Παρά το γεγονός ότι η επιτροπή εισηγήθηκε στο Κογκρέσο την υιοθέτηση ομοσπονδιακής νομοθεσίας για τη διαφάνεια στη λειτουργία των καζίνο, ο κυβερνήτης της Νεβάδα και οι «νονοί» χρηματοδότες του κατάφεραν να στραγγαλίσουν την πρόταση. llslsvvegasss13 Τα μεγαλοαφεντικά της Κόζα Νόστρα, χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις τους τόσο στο Χόλιγουντ όσο και τον Τύπο της Νέας Υόρκης, διαφήμιζαν καθημερινά το Βέγκας ως αμαρτωλή πόλη συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καθιέρωσή της ως πρωτεύουσα της αμερικανικής ανηθικότητας. Η Μαφία έκανε όμως και κάτι άλλο, που θα έκλεβε τη δόξα, το χρήμα και τον τουρισμό από τον εσωτερικό ανταγωνισμό του Βέγκας: λάδωνε τις δημοτικές αρχές και την αστυνομία να κάνουν τα στραβά μάτια, μετατρέποντας το Βέγκας σε άντρο ανομίας και παράδεισο σεξ και ναρκωτικών. llslsvvegasss14 Κι έτσι εκεί που άλλοτε ήταν οι εργάτες αυτοί που υποστήριζαν τη «ροζ» ψυχαγωγία και τον τζόγο, τώρα ήταν οι στρατιώτες και οι εργένηδες τουρίστες αυτοί που τροφοδοτούσαν με δολάρια το αδηφάγο δίκτυο των καζίνο, των κόκκινων φαναριών και κάθε άλλης νόμιμης και παράνομης δραστηριότητας. Οι στρατιωτικές βάσεις του Β’ Παγκοσμίου έδωσαν τελικά τη θέση τους στις μυστικές ψυχροπολεμικές εγκαταστάσεις της άνυδρης περιοχής, αν και τις μεγαλύτερες δόξες γνώρισε το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα, στο οποίο από το 1951 ως το 1963 πυροδοτήθηκαν περισσότερες από 100 ατομικές βόμβες! llslsvvegasss25 Η πόλη εκμεταλλεύτηκε και με το παραπάνω τον λεγόμενο «πυρηνικό τουρισμό», παρέχοντας απλόχερα θέα στα ατομικά «μανιτάρια» από τα καζίνο-ξενοδοχεία του Strip και συνδυάζοντάς τα με τουριστικά πακέτα και αναλόγου έμπνευσης «ραδιενεργά» κοκτέιλ. Η Πόλη της Αμαρτίας διαφημιζόταν τώρα ως Ατομική Πόλη, καθώς το κοινό έβρισκε ακαταμάχητο το απόκοσμο θέαμα της πυρηνικής εποχής…

Το σύγχρονο πρόσωπο της καζινούπολης

llslsvvegasss15 Η ιστορία του Βέγκας ήταν πάντα στενά συνδεδεμένη με τα χρονικά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όπως έχει ειπωθεί, σε καμιά άλλη πόλη η ιστορία δεν γράφτηκε σε τέτοιον βαθμό από μεμονωμένα άτομα. Και για το σύγχρονο πρόσωπο της καζινούπολης κανείς δεν έκανε περισσότερα από τον Χάουαρντ Χιουζ! Ήταν ανήμερα των Ευχαριστιών του 1966 όταν ο εκκεντρικός κροίσος κλείστηκε στη σουίτα του καζίνο «Desert Inn» για να μην ξαναβγεί για έναν και πλέον μήνα από το πολυτελές δωμάτιό του. Όταν λοιπόν ο διευθυντής τού ζήτησε να αφήσει τη σουίτα, ο ζάμπλουτος Χιουζ αγόρασε όλο το καζίνο! Δεν έμεινε φυσικά εκεί και σύντομα είχε στα χέρια του κι άλλα καζίνο και ξενοδοχεία (συνολικής αξίας 300 εκατ. δολαρίων!), γεννώντας έτσι μέσα σε λίγους μήνες τη νέα εποχή του Βέγκας, όταν τα μαφιόζικα συμφέροντα πέρασαν δηλαδή στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων. llslsvvegasss21 Ο νέος ισχυρός άντρας του Βέγκας πήρε ηθελημένα στην κατοχή του τις δραστηριότητες της Κόζα Νόστρα, αποτελώντας τον κινητήριο μοχλό πίσω από τη μετατροπή του Βέγκας από άντρο του Φαρ Ουέστ σε κοσμοπολίτικη μητρόπολη ενήλικης ψυχαγωγίας. Ένα ακόμα στοιχείο έλειπε από το Λας Βέγκας για να πάρει την ολότελα σημερινή μορφή του: τα μέγκα-καζίνο. Ήταν το 1989 όταν ο εδώ και δεκαετίες κατασκευαστής καζίνο Steve Wynn άνοιξε τις πύλες του «Mirage», του πρώτου τεράστιου resort του Βέγκας. Η καζινούπολη θα περνούσε τις επόμενες δύο δεκαετίες αλλάζοντας και πάλι πρόσωπο, όταν οι δυναμίτες στα θεμέλια των παλιών χαρτοπαικτικών εγκαταστάσεων έκαναν χώρο για την ανέγερση πελώριων οικοδομικών συγκροτημάτων που έφεραν στην καρδιά της Μοχάβε ακόμα πιο κοσμοπολίτικο αέρα με ρέπλικες της αρχαίας Ρώμης, της φαραωνικής Αιγύπτου, της Βενετίας, του Παρισιού κ.λπ. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά, καθώς το Λας Βέγκας απέκτησε την εικόνα με την οποία είναι τώρα παγκοσμίως γνωστό. llslsvvegasss20 Σήμερα, παρά την παγκόσμια ύφεση και την οικονομική δυσπραγία, το Βέγκας συνεχίζει να μετρά κάπου 40 εκατ. τουρίστες τον χρόνο, κάνοντας τον τζόγο και τις «ροζ» υπηρεσίες τον μεγαλύτερο εργοδότη μιας μεγαλούπολης που αρέσκεται να αυτοαποκαλείται Πόλη της Αμαρτίας…
.. Ε λοιπόν, όχι. Ξεχάστε όσα έχετε δει και την εικόνα παραδείσου που προσπαθεί η προπαγάνδα του Χόλιγουντ (με έπιασε το επαναστατικό μου παραλήρημα τώρα) να χτίσει για το Βέγκας και φέρτε στο μυαλό σας μόνο μια λέξη: ΖΕΣΤΗ! Βασικά το ζέστη, έστω και με κεφαλαία είναι understatement. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ ΖΕΣΤΗ!!!, με κεφαλαία και ακόμη περισσότερα θαυμαστικά για έμφαση. Βρέθηκα πριν από δυο καλοκαίρια με την παρέα μου στην Καλιφόρνια, πραγματοποιώντας ένα road trip - όνειρο ζωής, διάρκειας 15 ημερών. Το ταξίδι μας ξεκίνησε από το Λος Άντζελες, συνεχίστηκε στο Σαν Φρανσίσκο και τότε ήταν που έπρεπε να πάρουμε μια κομβική απόφαση για τη συνέχεια του ταξιδιού: Θα πάμε στο Σαν Ντιέγκο μέσω Λας Βέγκας ή θα διαλέξουμε τον σύντομο δρόμο, αφήνοντας έξω τη Νεβάδα και τη χώρα του τζόγου;
  Δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ πως υπήρξα κι εγώ θύμα της εξιδανικευμένης εικόνας που είχα στο μυαλό μου για το Λας Βέγκας και εξαρχής τάχθηκα φανατικά υπέρ της επίσκεψής μας στο σκηνικό ταινιών όπως το Hangover, το Ocean's 11, το Casino, αλλά και μιας από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών, το Showgirls (το οποίο έχω δει 3-4 φορές). «Πάμε ρε παιδιά, πόσες φορές ακόμα στη ζωή μας θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Λας Βέγκας;(μπορεί να είπα και YOLO, αλλά δεν είμαι και σίγουρος)» τους έλεγα και τελικά η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του να διασχίσουμε την έρημο και να κάνουμε μια στάση στο Βέγκας.
  Κλείσαμε τη διαμονή μας στο σούπερ fancy ξενοδοχείο Mirage, (τα ξενοδοχεία στο Βέγκας είναι πολύ φθηνά, διότι όλα έχουν μέσα καζίνο και βασίζονται στο ότι θα στα φάνε από εκεί) και ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από το Σαν Φρανσίσκο. Όσο τρώγαμε τα χιλιόμετρα με το αμάξι η προσμονή μας μεγάλωνε, μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα. Μαζί με την προσμονή μεγάλωνε κι η θερμοκρασία. Μεγάλωνε επικίνδυνα όμως, σε σημείο που μια βόλτα το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία Ομονοίας έμοιαζε με ονειρεμένη εκδρομούλα.
  Είχε σχεδόν βραδιάσει όταν οι πρώτες επιγραφές «Welcome To Fabulous Las Vegas» έκαναν την εμφάνισή τους μόνο που αυτά που βλέπαμε γύρω μας, θύμιζαν περισσότερο τη Στυλίδα παρά αυτά που είχαμε δει στις ταινίες.
 
Μέχρι που φτάσαμε στο περιβόητο «The Strip», αυτήν την -μικρή- ευθεία στην οποία απλώνονται όλα τα επιβλητικά ξενοδοχεία - καζίνο και τα ομολογουμένως εντυπωσιακά όσο και τρομερά κιτς αξιοθέατα, ρέπλικες αυθεντικών αξιοθέατων. Αλλά οκ, αν θέλω να δω έναν ψεύτικο πύργο του Άιφελ, πάω και στα Φιλιατρά.
  Εντάξει θα είμαι δίκαιος. Για μερικά λεπτά είναι εντυπωσιακό πράγματι όλο αυτό που αντικρίζεις. Τεράστια κτίρια, άπειρα φώτα, συντριβάνια, σου φέρνουν στο μυαλό όλες αυτές τις εικόνες που έχεις δει για το Βέγκας μέσα από την οθόνη σου. Το πρόβλημα είναι όμως ότι μέσα στην πρώτη ώρα θα το έχεις βαρεθεί αυτό. Μόλις τακτοποιηθήκαμε πήγαμε μια βόλτα από το καζίνο του ξενοδοχείου κι έπειτα από μια μικρή περιήγηση αποφασίσαμε πως συνετό θα είναι πριν δοκιμάσουμε την τύχη μας στη ρουλέτα να κάνουμε μια βόλτα με τα πόδια στην πόλη. Ακόμα και το βράδυ όμως, η ζέστη κι η υγρασία έκαναν τη βόλτα μας ανυπόφορη, ενώ ο άπειρος κόσμος που περπατούσε γύρω μας δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από το feeling που αποκομίζεις όταν περιφέρεσαι στα σοκάκια της Μυκόνου.
  Πλανόδιοι μουσικοί, μυστήριοι τύποι που σου μοιράζουν κάρτες για strip show και φυσικά ιστορικά ξενοδοχεία όπως το Bellagio και το Caesars Palace σίγουρα δεν σε κάνουν να πλήττεις αλλά από την άλλη δεν σου προσφέρουν και κάποια τρομερή εμπειρία. Δηλαδή οκ, σίγουρα έχεις ξαναδεί στη ζωή σου πολυτελή ξενοδοχεία  και τα καζίνο τους δεν είναι ότι έχουν καμία μεγάλη διαφορά από τα τυπικά καζίνο που συναντάς και στην Ελλάδα. Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα κι ίσως βασικός παράγοντας του εκνευρισμού μου (μετά τη ζέστη), υπήρξε το γεγονός ότι δεν βρίσκεις πουθενά ένα αξιοπρεπές μέρος να φας, πέρα από τουριστικά junk food εστιατόρια, ενώ ακόμη κι ένα σάντουιτς στο ξενοδοχείο ήταν πανάκριβο (είπαμε, πρέπει να στα φάνε από αλλού). Τελοσπάντων, μετά από τη βόλτα είπαμε να τζογάρουμε και λίγο για το καλό, φυσικά πολύ γρήγορα έχασα τα λεφτά που είχα αποφασίσει να ποντάρω γιατί εντάξει, δεν είμαι κι ο Νικ the Greek, τελικά έβαλα κι άλλα, ψιλορέφαρα κι αποφάσισα να πάω να κοιμηθώ πριν παρασυρθώ και μείνω στη ζέστη του Λας Βέγκας για πάντα. Το πρωί σηκωθήκαμε νωρίς για να φύγουμε και κατεβαίνοντας στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου αντίκρισα μια από τις πιο θλιβερές εικόνες που έχω δει στη ζωή μου, με τζογαδόρους να συνεχίζουν απτόητοι να παίζουν στις 9 το πρωί.
  Ήρθε η ώρα να πάμε σε καλύτερα μέρη σκεφτήκαμε και πριν φύγουμε βιώσαμε το highlight της επίσκεψης στο Βέγκας, που ήταν το κλασικό αμερικάνικο πρωινό με pancakes σε diner το οποίο ανήκει σε Ελληνίδα μετανάστρια, η οποία μας περηφάνια με ανακοίνωσε πως ο κανακάρης της εργάζεται σαν κρουπιέρης σε τοπικό καζίνο.
Για να καταλάβεις, πριν γίνει αυτό, το highlight ήταν ότι από το παράθυρο του δωματίου στο ξενοδοχείο φαινόταν η ταράτσα που είχαν ξεχάσει τον Νταγκ στο Hangover (ο οποίος μεταξύ μας, δεν έχασε και τίποτα σπουδαίο μένοντας εγκλωβισμένος εκεί).
  Δεν ξέρω αν σε έπεισα, άλλωστε αυτά που ζητάει ο καθένας από ένα ταξίδι είναι διαφορετικά. Εκεί που θέλω να καταλήξω όμως είναι πως αν βρεθείς στην Καλιφόρνια, πραγματικά δεν αξίζει να ξοδέψεις περισσότερο από μια ημέρα στο Λας Βέγκας, έτσι απλά για να μπορείς να λες «πήγα κι εγώ εκεί». Αν βέβαια στόχος σου είναι να τζογάρεις και να αράζεις στην πισίνα όλη μέρα τότε πάσο, αλλά αυτά μπορείς να τα κάνεις και στο Λουτράκι. Στο αεροπλάνο της επιστροφής διάλεξα επίτηδες να δω την ταινία The Incredible Burt Wonderstone η οποία εξελίσσεται στο Λας Βέγκας. Αφού είπα από μέσα μου «Χα, έχω πάει εκεί», κοίταξα την οθόνη και με σιγουριά είπα «Προπαγάνδα του Λας Βέγκας, δεν μπορείς να με κοροϊδέψεις πια». Πηγη

Λας Βέγκας... Γενικές πληροφορίες για την Πόλη

 Λας Βέγκας Λας Βέγκας: Δεσμώτης του Ιλίγγου Η πόλη των πειρασμών, της κιτς αισθητικής και του φωταγωγημένου μεγαλείου εισέρχεται με θράσος και προνοητικότητα στη δύσκολη χρονιά της οικονομικής κρίσης. Ενα πραγματικά αξιοπερίεργο... Λένε ότι η πόλη της Αμαρτίας ανθεί σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Κι έχουν απόλυτο δίκιο. Από τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του '30, όταν γνώρισε την πρώτη μεγάλη τουριστική έκρηξη, το Λας Βέγκας αποτελούσε καταφύγιο μιας κοινωνίας που αναζητούσε άρτο, θεάματα και ισχυρές δόσεις τζόγου. Σήμερα, καθώς η οικονομική κρίση επανέρχεται στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον πλανήτη, η πόλη ανασυντάσσεται για να δεχθεί εκατομμύρια νέους επισκέπτες. Το νιώθεις καθώς πλησιάζεις βράδυ την πόλη είτε με αεροπλάνο είτε διασχίζοντας με αυτοκίνητο την έρημο. Εχεις την αίσθηση ότι μπορείς να ακούσεις το ηλεκτρικό ρεύμα που κρατάει αναμμένα τα δισεκατομμύρια φώτα. Πέντε γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας -όσο χρειάζεται, δηλαδή, ολόκληρη η Ελλάδα για τουλάχιστον ένα μήνα- καταναλώνονται κάθε ημέρα. Οταν πλέον φτάσεις στο περίφημο Strip, δηλαδή το τμήμα της λεωφόρου Las Vegas, όπου συνωστίζονται τα γιγαντιαία ξενοδοχεία, εισέρχεσαι σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας. H πόλη σε υποδέχεται με τη θρυλική πλέον επιγραφή «Welcome To Fabulous Las Vegas», που κατασκευάστηκε το 1959. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κατά διαστήματα μπροστά από τα ξενοδοχεία για να παρακολουθήσουν κάποιο, χολιγουντιανής εμπνεύσεως υπερθέαμα με φως, φωτιά και νερό. Ο εγκέφαλός σου αναγκάζεται να επαναπροσδιορίσει τι είναι όμορφο και τι είναι κιτς, τι είναι μεγάλο και τι κολοσσιαίο, τι είναι χρήσιμο και τι αποτελεί σπατάλη. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι συνήθως τα ίδια τα ξενοδοχεία (για την ακρίβεια στην πόλη συγκεντρώνονται 17 από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία των ΗΠΑ). Μέσα και γύρω από αυτά θα δεις τους γονδολιέρηδες δίπλα στο Venetia, θα απολαύσεις το πύργο του Αϊφελ, τις πυραμίδες της Γκίζας, τη σφίγγα και τα τεράστια πειρατικά καράβια που σταθμεύουν σε κάποιο πεζοδρόμιο. Αντίστοιχες φαραωνικές κατασκευές κυριαρχούσαν στην πόλη από τις πρώτες ημέρες της δημιουργίας της. Ιδίως από το 1931, όταν νομιμοποιήθηκαν τα τυχερά παιχνίδια μετατρέποντας την πόλη σε ένα νέο Ελντοράντο των τζογαδόρων. Σε συνδυασμό με την κατασκευή του περίφημου φράγματος Χούβερ στον ποταμό Κολοράντο (ο οποίος αποτελεί ακόμη και σήμερα τουριστικό αξιοθέατο για χιλιάδες επισκέπτες) το Λας Βέγκας είδε τον πληθυσμό του να αυξάνεται, μέσα σε λίγους μήνες, από 5.000 κατοίκους σε 25.000. Εκτοτε, η πόλη έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διατηρεί τις ορδές των τουριστών που κατέφθαναν από κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, οι τοπικοί επιχειρηματίες κατάφεραν να εκμεταλλευθούν ακόμη και τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιούνταν σε σχετικά μικρή απόσταση στην έρημο της Νεβάδας. Οι τουρίστες ανέβαιναν στα ρουφ γκάρντεν των ξενοδοχείων για να απολαύσουν εκτός από το κοκτέιλ τους, το πυρηνικό μανιτάρι, αλλά και τους κραδασμούς που προκαλούσε στα κτίρια κάθε έκρηξη. Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκε στην «παλιά πόλη» του Λας Βέγκας και το περίφημο Vegas Vic, η θρυλική μορφή του καουμπόη που ακόμη και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασκευή κινούμενων νέον στον κόσμο. Σήμερα, η πόλη μπορεί να κρατήσει απασχολημένους τουρίστες κάθε ηλικίας, ακόμη κι αν δεν έχουν καμία πρόθεση να δοκιμάσουν την τύχη τους στους κουλοχέρηδες και στις ρουλέτες των καζίνο. Και η ανάπτυξη δεν σταματάει ποτέ. Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένεται να δαπανηθούν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων. Μόνο το θρυλικό ξενοδοχείο MGM Mirage αναμενόταν να δαπανήσει 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνισή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ως πόλη το Λας Βέγκας δεν βιώνει και αυτό τις επιπτώσεις της κρίσης. Καθώς το εισόδημα των Αμερικανών και ξένων τουριστών συρρικνώνεται, μαζί του πέφτουν και τα φιλοδωρήματα αλλά και το ύψος των χρημάτων που ποντάρονται καθημερινά στην θεά Τύχη. Αυτό έχει ως πρακτική συνέπεια ότι η τουριστική βιομηχανία της πόλης αναπροσαρμόζεται. Ανοίγει την ψαλίδα για να φιλοξενήσει ταυτόχρονα πολύ πιο φτωχούς, αλλά και πολύ πιο πλούσιους επισκέπτες. Οι τελευταίοι θα συνεχίσουν να δαπανούν έως και 40.000 δολάρια τη βραδιά στη σουίτα Hugh Hefner του ξενοδοχείου Palms, όπως έκανε παλαιότερα η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και η Πάρις Χίλτον. Οι ίδιοι άνθρωποι θα καταλάβουν δωμάτια 3.000 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με θέα ολόκληρη την πόλη και με ιδιωτικές αίθουσες μπόουλινγκ και μικρές πισίνες στο εσωτερικό. Γι' αυτούς τους ανθρώπους σπεύδουν στο Βέγκας ορισμένοι από τους μεγαλύτερους σεφ του πλανήτη, όπως ο Ούμπερτ Κέλερ, που παρασκευάζει το δικό του Kobe Hamburger με τρούφα και φουά γκρα προς 5.000 δολάρια το πιάτο. Και όταν οι καλεσμένοι τελειώνουν το δείπνο τους μπορούν να πεταχτούν μέχρι το «μπαράκι» του Tryst στο ξενοδοχειακό σύμπλεγμα του Wynn και να απολαύσουν ένα μπουκάλι Menage a Trois προς 3.000 δολάρια. Την ίδια ώρα, όμως, οι μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων προσφέρουν και εξαιρετικές προσφορές προκειμένου να διατηρήσουν τα επίπεδα πληρότητας του παρελθόντος. Ούτως η άλλως, το Λας Βέγκας ήταν πάντα μια πόλη προσφορών, αφού οι ιδιοκτήτες των καζίνο ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν στους επισκέπτες οτιδήποτε χρειάζονται προκειμένου να τους κρατήσουν για λίγες ακόμη ώρες μπροστά από έναν κουλοχέρη. Οι ειδικές συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας που επικρατούν μέσα στις αίθουσες των ξενοδοχείων και των καζίνο εξασφαλίζουν ότι γρήγορα θα χάσεις την αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Οι νέες τάσεις του Βέγκας, όμως, δεν σχετίζονται μόνο με τη στροφή προς την πολυτέλεια ή τις προσφορές, αλλά και με την ολοκληρωτική παράδοση σε μια σύγχρονη αυτοκρατορία των αισθήσεων. Το Λας Βέγκας φημιζόταν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '30 για τους νόμιμους οίκους ανοχής. Η παράδοση του Μεσοπολέμου διακόπηκε όμως αιφνιδίως το 1942, όταν μεταφέρθηκε στην περιοχή η αεροπορική βάση Νέλις. Το αμερικανικό Πεντάγωνο άσκησε την επιρροή του για να απαγορεύσει την πορνεία, τερματίζοντας τις θρυλικές ημέρες του λεγόμενου Block 16 - της κόκκινης γειτονιάς της πόλης. Παρ' όλα αυτά, η ίδια πόλη μπορεί την ίδια στιγμή να φιλοξενήσει ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά, που δεν θα μάθουν ποτέ τι συμβαίνει μερικά τετράγωνα μακρύτερα. Σε κάθε περίπτωση, το Λας Βέγκας παραμένει μια μαζική βιομηχανία τουρισμού - ένα σούπερ μάρκετ διασκέδασης στο οποίο μπορείς να αγοράσεις μόνο το προϊόν που θέλεις, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα. Αρκεί να είσαι διατεθειμένος να περιμένεις στην ουρά, όπως κάνουν και τα 40 εκατομμύρια τουριστών που φτάνουν κάθε χρόνο την πόλη. Η εικόνα των επισκεπτών που εξυπηρετούνται κατά εκατοντάδες στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων, στα καζίνο και στα εστιατόρια παραπέμπουν περισσότερο στις γραμμές παραγωγής που συναντούσε κανείς σε εργοστάσια των αρχών του περασμένου αιώνα. Ενας ιδιότυπος τεϊλορισμός διέπει κάθε κίνηση του επισκέπτη. Χιλιάδες άτομα ποντάρουν εντατικά στις αχανείς εκτάσεις με τους κουλοχέρηδες. Παρκάρουν μεθοδικά τα αυτοκίνητά τους στα πολυώροφα πάρκινγκ των ξενοδοχείων. Συγκεντρώνονται ευλαβικά για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση ναυμαχίας έξω από το ξενοδοχείο Treasure Island ή τα εντυπωσιακά σιντριβάνια στο Bellagio και το Caesars. Το προσκύνημα στον Μολώχ της φαντασμαγορίας συνεχίζεται στο τεχνητό ηφαίστειο του Mirage που εκρήγνυται κάθε μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου. Κι αυτά είναι μόνο τα δωρεάν θεάματα που προσφέρει η πόλη στους χιλιάδες επισκέπτες της. Καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο, ο επισκέπτης μπορεί να πετάξει πάνω από την πόλη με ελικόπτερο ή να περιπλανηθεί στο θόλο του Adventuredome, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο στις ΗΠΑ. Οι πιο τολμηροί μπορούν να οδηγήσουν ένα μονοθέσιο της Φόρμουλα 3 στην πίστα του Las Vegas Motor Speedway ή να κρεμαστούν ανάποδα από την κορυφή του Stratosphere Ηotel του υψηλότερου ξενοδοχείου - παρατηρητηρίου στην Αμερική που επιβλέπει ολόκληρη την πόλη. Η πόλη της αμαρτίας παραμένει ζωντανή όσο ποτέ. ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ... ΚΟΣΤΟΣ Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ξεκινούν από τα 1.000 δολάρια με εταιρείες όπως η Delta και η Lufthansa. Αρκετοί επισκέπτες, πάντως, προτιμούν να συνδυάσουν το ταξίδι με μια βόλτα στο Λος Αντζελες (με εισιτήρια που ξεκινούν από 800 δολάρια) και από εκεί να νοικιάσουν αυτοκίνητο για το Λας Βέγκας, το οποίο στοιχίζει 30 - 50 δολάρια την ημέρα. Κλείνοντας νωρίς ξενοδοχείο από το Ιντερνετ, μπορείτε να πετύχετε πραγματικές προσφορές για λιγότερα από 60 δολάρια τη βραδιά. Το κόστος του φαγητού μπορεί να είναι από εξευτελιστικά χαμηλό, αν αναζητήσετε τις προσφορές των καζίνο, μέχρι απλησίαστα ακριβό για τα υπερπολυτελή εστιατόρια των ξενοδοχείων. Μια άνετη ημέρα στην πόλη, πάντως, δεν θα στοιχίσει περισσότερο από την αντίστοιχη ημέρα στην Αθήνα - με την προϋπόθεση ότι δεν θα πετάξετε την περιουσία σας σε κάποια ρουλέτα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Τα περισσότερα δωρεάν θεάματα βρίσκονται επί της κεντρικής λεωφόρου (The Strip), όπου χτυπάει η καρδιά του σύγχρονου Λας Βέγκας. Ενα τεράστιο λούνα παρκ όπου θα βρείτε την ηφαιστειακή έκρηξη του Mirage, τα σιντριβάνια του Bellagio, την εικονική ναυμαχία του Treasure Island, τις γόνδολες του Venetia και όποιο άλλο υπερθέαμα έχει να προσφέρει η πόλη. Επιβεβαιώστε τις ακριβείς ώρες κάθε δραστηριότητας στο www.lasvegas.com Γάμος α λα αμερικέν What happens in Vegas stays in Vegas, λέει το παλιό ρητό. Ο,τι συμβαίνει στο Λας Βέγκας μένει στο Λας Βέγκας. Κάντε, λοιπόν, το ψυχικό και στεφανωθείτε το κορίτσι στην πόλη της αμαρτίας έναντι 60 έως 3.000 δολαρίων. Αρκεί μια αίτηση στο Marriage License Bureau (+1 7024554415). Μπορείτε να δώσετε όρκους αιώνιας πίστης μέσα σε ένα αντίγραφο του διαστημοπλοίου USS Enterprise στο ξενοδοχείο Las Vegas Hilton ή να αφήσετε να σας παντρέψει ο «βασιλιάς Ελβις» στο Little White Wedding Chapel (1 7023825943 wwwlittlewhitechapel.com). H απόλυτη αμερικανιά. Το μουσείο του Neon East end of Fremont Street Experience Las Vegas, NV, www.neonmuseum.org Γνωρίστε αυτό που ξέρουν να παράγουν καλύτερα οι κάτοικοι του Λας Βέγκας. Το νυχτερινό φως. Fremont Street Experience 425 Fremont St. NV 89101 Η «παλιά πόλη» του Λας Βέγκας, εδώ απ' όπου ξεκίνησαν όλα πριν από περίπου επτά δεκαετίες, καταφέρνει να προσελκύει και πάλι επισκέπτες. Για έξι λεπτά, 12,5 εκατομμύρια λαμπιόνια φωταγωγούν το θόλο του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης. Στους ίδιους καλυμμένους πεζόδρομους βρίσκονται και ορισμένα από τα παλαιότερα καζίνο της πόλης, όπως και ορισμένες από τις πινακίδες νέον που αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν της πόλης για αρκετές δεκαετίες. ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ Το φράγμα του Χούβερ θεωρείται από τις σημαντικότερες ατραξιόν της περιοχής, ενώ και η γύρω περιοχή με τη λίμνη Μεντ διαταράσσει ευχάριστα το άνυδρο τοπίο. Για μεγαλύτερες δόσεις ερήμου κατευθυνθείτε προς το βόρειο τμήμα της λίμνης στο Valley of Fire State Park με τους «ψυχεδελικούς» αμμόλοφους και τους περίεργους σχηματισμούς που προκαλεί ο άνεμος στους βράχους. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι απαραίτητη εάν θέλετε να δείτε οτιδήποτε εκτός της κεντρικής λεωφόρου του Strip. Μπορείτε να το παρκάρετε δωρεάν σε σχεδόν όλα τα parking των ξενοδοχείων. Κάθε φορά να γράφετε το όνομα του parking και τον κωδικό του ορόφου όπου το αφήσατε, αν δεν θέλετε να το ψάχνετε για τους επόμενους μήνες. Κατά μήκος του strip μπορείτε να κινηθείτε και με τον υπέργειο σιδηρόδρομο που ξεκινάει από το ξενοδοχείο Sahara και καταλήγει στο MGM Grand.

πηγη

Ταξίδια Τουρισμός: 9 οικονομικές αποδράσεις για το πενθήμερο του Πάσχα
.Η χαρά φέτος για την γιορτή και τις αργίες του Πάσχα είναι διπλή. Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά όταν συμπίπτει η Κυριακή του Πάσχα με την Πρωτομαγιά, οι μέρες που μπορείς να λείψεις από το γραφείο χωρίς να αγγίξεις καθόλου τις άδειες σου γίνονται περισσότερες και με την ευκαιρία του καλού καιρού και της άνοιξης μπορείς να αρχίσεις να κάνεις πρόγραμμα.
AdTech Ad
Με αναχώρηση την Μ. Παρασκευή και επιστροφή την Τετάρτη 4 Μαΐου πολλά μπορείς να κάνεις χωρίς να σταθεί καθόλου εμπόδιο η απόσταση. Με τόσες μέρες αν ήταν Χριστούγεννα θα σε έστελνα Λονδίνο ή σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αλλά είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό ότι η χώρα μας είναι ο καλύτερος προορισμός κατά την περίοδο του Ορθόδοξου Πάσχα. Που αλλού θα βρείτε άλλωστε τέτοια παράδοση στο φαγοπότι και παραλίες για να συνδυάσετε! Με "φίλτρα" μου λοιπόν την φυσική ομορφιά, τα ήθη-έθιμα και τις παραδόσεις της κάθε περιοχής καθώς επίσης και τις χαμηλότερες τιμές, έψαξα, βρήκα και σου προτείνω 9 προορισμούς για να γιορτάσεις το Πάσχα του 2016.  Ιόνιο, Κρήτη, Μονεμβασιά και Κυκλάδες. Οι ομορφότεροι ανοιξιάτικοι και καλοκαιρινοί παραθαλάσσιοι προορισμοί σε full inclusive πακέτα με παραδοσιακά Πασχαλινά γεύματα και τιμές που φτάνουν μέχρι και το -50%. Ευκαιρία να κάνεις και τα πρώτα σου μπάνια. Καλή μας αναχώρηση και καλή Ανάσταση!

Γλαύκη Studios and Apartments - Σύρος €69

69€ από 140€ ( Έκπτωση 51%) KAI για τις 3 ημέρες / 2 διανυκτερεύσεις KAI για τα 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 8 ετών στη Σύρο, στο Γλαύκη Studios and Apartments 80m από τη Θάλασσα, σε Πλήρως Εξοπλισμένο Studio με Θέα Θάλασσα! Παρέχεται Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας! Υπάρχει δυνατότητα επιπλέον διανυκτέρευσης! Η προσφορά ισχύει ΚΑΙ για το Πάσχα!

Akra Morea Apartments - Μονεμβασιά €199

Πάσχα στη Μονεμβασιά, στο Akra Morea Apartments! Απολαύστε 4 ημέρες / 3 διανυκτερεύσεις KAI για τα 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 2 ετών σε Superior δίκλινο δωμάτιο με Θέα Θάλασσα και Πρωινό, μόνο με 199€ από 398€ (Έκπτωση 50%)! Παρέχεται Early check in στις 10:00 και Late check out στις 18:00 για να απολαύσετε 4 γεμάτες ημέρες! Υπάρχει δυνατότητα επιπλέον διανυκτέρευσης!

Golden Rose Suites - Χανιά €149

Πάσχα στα Χανιά, στο Golden Rose Suites! Απολαύστε 4 ημέρες / 3 διανυκτερεύσεις ΚΑΙ για τα 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 12 ετών με Πρωινό σε Suite Garden View, μόνο με 149€ από 298€ ( Έκπτωση 50%)! Υπάρχει δυνατότητα επιπλέον διανυκτέρευσης!

5* Skopelos Holidays Hotel & Spa - Σκόπελος €249

Πάχα στο 5 αστέρων Skopelos Holidays Hotel & Spa του Ομίλου Spyrou Hotels, στη Σκόπελο! Απολαύστε 3 ημέρες / 2 διανυκτερεύσεις KAI για τα 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 10 ετών με Πρωινό σε Μπουφέ, μόνο με 249€ από 498€ ( Έκπτωση 50%)! Παρέχεται Αναστάσιμο Δείπνο και Ανήμερα του Πάσχα Πλούσιο Εορταστικό Γεύμα καθώς και τα Ποτά κατά την διάρκεια των γευμάτων! Προσφέρονται 2 Welcome drinks στο χώρο της πισίνας, Πασχαλινό Τσουρέκι, Κόκκινα αυγά και Λαμπάδα για την Ανάσταση! Παρέχονται μεταφορά από και προς το λιμάνι της Χώρας καθώς και Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας! Δίδεται 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών και οχημάτων του ναύλου προς και από την Σκόπελο! Με την αγορά 2 κουπονιών δίδεται άλλη μία διανυκτέρευση Δωρεάν με Πρωινό! Υπάρχει δυνατότητα επιπλέον διανυκτέρευσης!

Aeolos Bay Hotel - Τήνος €249

Πάσχα στην Τήνο, στο Aeolos Bay Hotel! Απολαύστε 4 ημέρες / 3 διανυκτερεύσεις ΚΑΙ για τα 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 12 ετών με Πλήρη Διατροφή (Πρωινό, Μεσημεριανό και Βραδινό) σε δίκλινο δωμάτιο, μόνο με 249€ από 498€ ( Έκπτωση 50%)! Προσφέρεται Ανήμερα του Πάσχα Παραδοσιακό Πασχαλιάτικο γλέντι! Προσφέρονται Πασχαλινές Λαμπάδες και Αυγά το βράδυ της Ανάστασης και ένα Μπουκάλι Κρασί κατά την αναχώρησή σας! Μεταφορά από και προς το λιμάνι κατά την άφιξη και αναχώρηση καθώς και Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας! Απολαύστε 4 εορταστικές ημέρες στο νησί της πίστης, της τέχνης και της αστείρευτης ομορφιάς!

Golden Sun Hotel - Φοινικούντα €159

Πάσχα στη Φοινικούντα, στο Golden Sun Hotel! Απολαύστε 3 ημέρες / 2 διανυκτερεύσεις KAI για τα 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 12 ετών, με Ημιδιατροφή (Πρωινό και Βραδινό) σε δίκλινο δωμάτιο, μόνο με 159€ από 320€ ( Έκπτωση 50%)! Προσφέρεται Αναστάσιμο Δείπνο και Ανήμερα του Πάσχα Παραδοσιακό ψήσιμο του Οβελία και γλέντι! Παρέχεται Early check in στις 10:00 και Late check out στις 18:00 για να απολαύσετε 3 γεμάτες εορταστικές ημέρες! Υπάρχει δυνατότητα επιπλέον διανυκτέρευσης!  

Asterias Hotel - Πάρος €69

€69 από 138€ ( Έκπτωση 50%) ΚΑΙ για τις 3 ημέρες / 2 διανυκτερεύσεις KAI για τα 2 Άτομα στην Παροικιά της Πάρου, στο Asterias Hotel σε δίκλινο δωμάτιο με Πρωινό! Για ένα Παιδί έως 5 ετών η διαμονή είναι δωρεάν! Παρέχεται Early check in στις 10:00 και Late check out στις 17:00 κατόπιν διαθεσιμότητας! Υπάρχει δυνατότητα επιπλέον διανυκτέρευσης! Η προσφορά ισχύει ΚΑΙ για το Πάσχα!

Petradi Beach Hotel - Ρέθυμνο Κρήτης €159

Πάσχα στο Ρέθυμνο Κρήτης, στο Petradi Beach Hotel! Απολαύστε 4 ημέρες / 3 διανυκτερεύσεις KAI για τα 2 Άτομα KAI ένα Παιδί έως 12 ετών, σε Studio Sea View με Πρωινό, μόνο με 159€ από 318€ ( Έκπτωση 50%)! Υπάρχει δυνατότητα επιπλέον διανυκτέρευσης!

Avra Hotel - Λευκάδα €87

Πάσχα στην Λευκάδα, στο Avra Hotel μια ανάσα από την παραλία τη Λυγιάς! Απολαύστε 4 ημέρες / 3 διανυκτερεύσεις ΚΑΙ τα τα 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 2 ετών σε δίκλινο δωμάτιο, μόνο με 87€ από 174€ ( Έκπτωση 50%)! Υπάρχει δυνατότητα επιπλέον διανυκτερεύσεων  Δημήτρης ΠανταζήςΑνακαλύψτε το μέρος στην Ελλάδα που μοιάζει με το Μαϊάμι: Τεχνητά κανάλια, εξωτικά φυτά, πισίνες και μια απέραντη παραλία 

Υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που μοιάζει με το Μαϊάμι και τα Keys της Florida: Τεχνητά κανάλια διατρέχουν τις πίσω αυλές των σπιτιών, όπου οι ιδιοκτήτες πηγαίνουν όχι με το αυτοκίνητο, αλλά με το σκάφος τους, μεγάλοι φοίνικες και εξωτικά φυτά, πισίνες και μια απέραντη παραλία. Στο φόντο, η Ύδρα.

Αυτό είναι το πανέμορφο Porto Hydra Village, το "Μαϊάμι" της Ελλάδας. Απολαύστε την πτήση.

Το βίντεο είναι μια παραγωγή του haanity.πηγη

Tübingen, μια γερμανική πόλη γεμάτη χρώματα

....
Το Τίμπιγγεν (γερμ. Tübingen) είναι μια πόλη που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γερμανία, στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, περίπου 40 χμ. νότια της Στουτγκάρδης. Η πόλη ξεχωρίζει για τα πολύχρωμα σπίτια της, γραφικά χτισμένα στις όχθες του ποταμού Νέκαρ που διασχίζει την πόλη και μάλιστα σε κάποιο σημείο χωρίζεται στα δύο δημιουργώντας ένα καταπράσινο νησί. Η ίδρυση της πόλης χρονολογείται στο 13ο αιώνα και εμεινε ανέπαφη κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς δεν διέθετε βαριά βιομηχανία.TravelPass.gr - Tübingen, μια γερμανική πόλη γεμάτη χρώματα

Είναι από τις ωραιότερες πόλεις της Γερμανίας, συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών που απολαμβάνουν το ιστορικό κέντρο με παραδοσιακά σπίτια και γραφικές πλατείες, ενώ το βλέμμα κερδίζουν οι πολύχρωμες κατοικίες κοντά στο ποτάμι, δημιουργία ετών. Διαθέτει έντονο ακαδημαϊκό χρακτήρα λόγω του πανεπιστημίου της (Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν), που είναι ένα από τα παλαιότερα της Γερμανίας και της Ευρώπης γενικότερα (έτος ίδρυσης:1477), στο οποίο φοιτούν περί τους 27.000 φοιτητές. Κυρίως λόγω του πανεπιστημίου η πόλη έχει συνεχή πολιτιστική δραστηριότητα και έντονη νυχτερινή ζωή. Στα plus, μια βόλτα με γόνδολες στο ποτάμι.

TravelPass.gr - Tübingen, μια γερμανική πόλη γεμάτη χρώματα

TravelPass.gr - Tübingen, μια γερμανική πόλη γεμάτη χρώματα

TravelPass.gr - Tübingen, μια γερμανική πόλη γεμάτη χρώματα

TravelPass.gr - Tübingen, μια γερμανική πόλη γεμάτη χρώματα

TravelPass.gr - Tübingen, μια γερμανική πόλη γεμάτη χρώματα

TravelPass.gr - Tübingen, μια γερμανική πόλη γεμάτη χρώματα

TravelPass.gr - Tübingen, μια γερμανική πόλη γεμάτη χρώματαTravelPass.gr - Tübingen, μια γερμανική πόλη γεμάτη χρώματα

πηγη
...
Tripadvisor: Οι 10 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα για το 2016
..
 Οι προορισμοί που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος στην Ελλάδα όπως
αυτοί προέκυψαν από την βαθμολόγηση των χρηστών της ιστοσελίδας
Tripadvisor
Adtech Ad
Χαμηλή παρουσία σε διεθνές επίπεδο έχει η Ελλάδα, ως
τουριστικός προορισμός,  όπως προκύπτει από τις τοπικές και την διεθνή
λίστα που δημοσίευσε πρόσφατα το tripadvisor. Οι ελληνικοί προορισμοί
απουσιάζουν εντελώς από τις 25 θέσεις της παγκόσμιας λίστας ενώ στην
ευρωπαϊκή η Αθήνα βρίσκεται στην 12 θέση.

Στην συνέχεια ακολουθούν οι 10
πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Ελλάδα σύμφωνα με τις επιλογές των
χρηστών του tripadvisor

AdTech Ad


1. ΑΘΗΝΑ2. ΧΑΝΙΑ3. ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ4. ΡΟΔΟΣ5. ΡΕΘΥΜΝΟ6. ΜΥΚΟΝΟΣ7. ΝΑΞΟΣ8. ΛΙΝΔΟΣ9. ΤΣΙΛΙΒΙ (Ζάκυνθος)10. ΠΑΡΓΑ
πηγη
Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου
Όμορφοι δρόμοι, γραφικά σοκάκια και στενά περάσματα ομορφαίνουν καθώς τα λουλούδια που υπάρχουν ολόγυρα ανθίζουν και προσφέρουν μια άλλη, μαγευτική εικόνα σε όσους τα διαβούν. Λουλούδια κάθε είδους πλημμυρίζουν με χρώματα το αστικότοπίο και δημιουργούν μικρές οάσεις ομορφιάς στο συνήθως μουντό περιβάλλον των πόλεων.
1. Μόλυβος, Μυτιλήνη TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 2. Βόννη, Γερμανία TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 3. Στοκχόλμη, Σουηδία TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 4. Βαλένθια, Ισπανία TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 5. Ουάσιγκτον, ΗΠΑ TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 6. Gullinan, Νότια Αφρική TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 7. Ναύπλιο TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 8. Spello, Ιταλία TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 9. Jerez, Ισπανία TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 10. Ταϊβάν TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 11. Αυστραλία TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου 12. Positano, Ιταλία TravelPass.gr - Μαγευτική ατμόσφαιρα σε ανθισμένα σοκάκια του κόσμου ΠΗΓΗ ..              Γνωρίστε τη Μοσχα σε 2,5 λεπτά
Η Μόσχα είναι μια πόλη ορόσημο για την παγκόσμια ιστορία και τον πολιτισμό. Διαθέτει εντυπωσιακά μνημεία και αξιοθέατα αλλά και τη δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Στη ρωσική πρωτεύουσα ο επισκέπτης πραγματικά χάνει την αίσθηση του μεγέθους και νιώθει από την πρώτη κιόλας στιγμή τη διαφορετικότητά της. Το εκπληκτικό timelapse βίντεο που ακολουθεί μας παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της Μόσχας και μας δίνει μια γεύση του τι μπορούμε να συναντήσουμε στην πόλη. Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η Κόκκινη Πλατεία, το Κρεμλίνο, ο ναός του Αγίου Βασιλείου, ο Ναός του Χριστού Σωτήρος. Ας το απολαύσουμε:
Moscow Timelapse 2014 from Alexander Spirin on Vimeo. Moscow Timelapse 2014 from Alexander Spirin on Vimeo. ΠΗΓΗ ..
 Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο
Μερικά αεροδρόμια είναι πραγματικά αριστουργήματα αρχιτεκτονικής προκαλούν τις αισθήσεις αλλά και διαμορφώνουν την ψυχολογία των επιβατών. Εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον αποτελούν το πρώτο και τελευταίο αξιοθέατο για τον επισκέπτη της πόλης τους. Επιλέξαμε μερικά από τα ομορφότερα αεροδρόμια στον κόσμο και ομολογούμε πως η Ευρώπη μάλλον έχει μείνει… πίσω στο σχεδιασμό των αεροδρομίων. Suvarnabhumi, Μπανγκόκ – Ταϊλάνδη TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο Μάλε – Μαλδίβες TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο Keflavik, Ρεϊκιαβικ – Ισλανδία TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο Menara – Μαρακές, Μαρόκο TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο Ντένβερ- ΗΠΑ TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο Changi – Σινγκαπούρη TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο Kansai, Οσάκα – Ιαπωνία TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο King Abdulaziz, Τζέντα – Σαουδική Αραβία TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο Κο Σαμούι – Ταϊλάνδη TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο TravelPass.gr - Ιδιαίτερα όμορφα αεροδρόμια στον κόσμο
           Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας!
Στολίδια των ελληνικών βουνών, τα χωριά που θα δείτε στη συνέχεια δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους αντίστοιχους ξένους ορεινούς οικισμούς. Κρυμμένα μέσα σε φαράγγια, πάνω σε βουνοκορφές, πνιγμένα στη βλάστηση ή στο χιόνι, άλλα μικρότερα και άλλα κεφαλοχώρια, αποτελούν ένα προς ένα μικρά διαμάντια της ελληνικής επαρχίας. Φιλόξενα και παρδοσιακά υπόσχνται στους επισκέπτες καλό φαγητό, υπέροχα φυσικά τοπία αλλά και δραστηριότητες στη φύση που αποτελούν μοναδικές εμπειρίες. Άλλα ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα τους, άλλα για την τοποθεσία κι άλλα για την αρχιτεκτονική τους, όλα όμως εκπλήσσουν με την ομορφιά τους και προκαλούν αμέτρητα φωτογραφικά κλικ αλλά και μια μεγάλη ανάγκη να τα επισκεφθούμε… 1. Σαμαρίνα, Γρεβενά TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 2. Άνω Δολιανά, Αρκαδία TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 3. Καλαρρύτες, Ιωάννινα TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 4. Δημητσάνα, Αρκαδία TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 5. Καστάνιτσα, Αρκαδία TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 6. Περτούλι, Τρίκαλα TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 7. Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Πέλλα TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 8. Νυμφαίο, Φλώρινα TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 9. Μηλιές, Πήλιο TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 10. Παλαιός Άγιος Παντελεήμων, Πιερία TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 11. Ελατού, Ορεινή Ναυπακτία TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 12. Βογάτσικο, Καστοριά TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! 13. Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο, Ιωάννινα TravelPass.gr - Πανέμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας! πηγή: perierga.gr
 .           . Οι 10 καλύτερες παραλίες της Μήλου
Είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, αγαπημένος προορισμός για πολλούς και κυρίως νεαρά ζευγάρια. Οι παραλίες της Μήλου είναι από τις ομορφότερες στον κόσμο και είναι ο βασικός λόγος για να επισκευθεί κάποιος το νησί. Οι δαντελωτές ακτές δημιουργούν πλήθος παραλιών, που ξεπερνούν τις 70 σε όλη τη Μήλο. Ας δούμε τις 10 ομορφότερες από αυτές χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες δεν αξίζουν μια επίσκεψη, κάθε άλλο. Σαρακήνικο TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της ΜήλουΗ πιο διάσημη Παραλία της Μήλου, με τα κατάλευκα βράχια να αγκαλιάζουν τα καταγάλανα νερά. Απαραίτητο αντηλιακό με υψηλό δείκτη καθώς η αντανάκλαση του ήλιου στα βράχια επιδεινώνει την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Τσιγκράδο TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της ΜήλουΈνας μικρός κόλπος με καταγάλανα νερά και βράχια γεμάτα σπηλιές. Η πρόσβαση από ξηράς είναι δύσκολη αλλά η κατάβαση προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Υπάρχει βέβαια και τι καραβάκι/ Φυριπλάκα TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της ΜήλουΔίπλα ακριβώς από το Τσιγκράδο η Φυριπλάκα προσφέρει μια μεγάλη παραλία, η οποία σε ένα μέρος της είναι οργανωμένη. Αχιβαδόλιμνη TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της ΜήλουΑπέραντη αμμουδιά απέναντι από το λιμάνι. Είναι η πιο εύκολη στην πρόσβαση και πήρε το όνομά της από την παρακείμενη λίμνη που είναι γεμάτη αχιβάδες! Παπαφράγκας TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της ΜήλουΈνα στενό θαλάσσιο πέρασμα στα βράχια που δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό. Για να πάει κάποιος πρέπει να κατέβει με πολύ προσοχή τα απότομα βράχια. Παλαιοχώρι TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της ΜήλουΕντυπωσιακή παραλία με τα βράχια να χρωματίζονται στις αποχρώσεις του κόκκινου και ίσως μια ελαφριά μυρωδιά θειαφιού, όχι ενοχλητική, από τα παλιά ορυχεία. Κλέφτικο TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της ΜήλουΒασικά δεν είναι παραλία αλλά ένα από τα πιο γνωστά τοπία της Μήλου, με τα ψηλά βράχια που καταλήγουν στη θάλασσα δημιουργώντας μικρούς κόλπους με υπέροχα νερά. Πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα αλλά μια βουτιά αξίζει. Αγία Κυριακή TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της ΜήλουΑπό τις δημοφιλέστερες παραλίες, με αρκετό κόσμο, ξαπλώστρες και beach bar. Γέροντας TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της ΜήλουΆγρια φυσική ομορφιά με το χαρακτηριστικό βράχο με μορφή γέφυρας. Φυροπόταμος TravelPass.gr - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Μήλου
photo
Υπέροχη παραλία δίπλα στον μικρό γραφικό οικισμό στη βόρεια Μήλο. πηγη
 .. Keukenhof: Ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο!
Ο «Keukenhof» (κήπος κουζίνας) ή αλλιώς «Ο Κήπος της Ευρώπης» είναι ο μεγαλύτερος ανθόκηπος του κόσμου. Βρίσκεται στην Ολλανδία, κοντά στη μικρή πόλη Lisse, και όπως είναι φυσικό κυριαρχούν οι τουλίπες σε διάφορα είδη και χρώματα. Ο κήπος καλύπτει μια έκταση 32 και εκταρίων και κάθε χρόνο φυτεύονται περισσότεροι από 7.000.000 βολβοί λουλουδιών! TravelPass.gr - Keukenhof: Ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο! Ο κήπος «Keukenhof» αποτελεί σήμα-κατατεθέν της πόλης Lisse και της ευρύτερης περιοχής εδώ και αιώνες, όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τις τοπικές Αρχές. Ο χώρος ήταν τόπος κυνηγιού και ένα κάστρο δέσποζε στην περιοχή. Στο κάστρο οφείλει ο κήπος την ονομασία του καθώς αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την καλλιέργεια βοτάνων και λαχανικών για την κουζίνα του κάστρου. Πολύ αργότερα το 1949 χρησιμοποιήθηκε σαν ανθόκηπος για την προώθηση της ολλανδικής παραγωγής λουλουδιώ. Σιγά σιγά συγκέντρωσε τα βλέμματα ντόπιων και ξένων επισκεπτών, αναπτύχθηκε και κατάλληξε να είναι ο μεγαλύτερος ανθόκηπος στον κόσμο. TravelPass.gr - Keukenhof: Ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο! Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται κάθε χρόνο τον κήπο «Keukenhof», για να θαυμάσουν από κοντά το πλήθος των λουλουδιών αλλά και να απαθανατίσουν τις εντυπωσιακές εικόνες που προσφέρει. Ένα πολύχρωμο χαλί σκέπαζει σχεδόν κάθε γωνιά του κήπου, ο οποίος συμπληρώνεται από δέντρα και άλλα πράσινα φυτά. Μια μεγάλη λίμνη δεσπόζει στο εσωτερικό του, ενισχύοντας την ομορφιά του τοπίου, που κερδίζει αβίαστα τις εντυπώσεις. TravelPass.gr - Keukenhof: Ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο! TravelPass.gr - Keukenhof: Ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο! TravelPass.gr - Keukenhof: Ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο! TravelPass.gr - Keukenhof: Ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο! TravelPass.gr - Keukenhof: Ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο! TravelPass.gr - Keukenhof: Ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο! TravelPass.gr - Keukenhof: Ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο! πηγη .. Κήπος-θαύμα στην καρδιά της αραβικής ερήμου!
Το τελευταίο πράγμα που περιμένει να συναντήσει κανείς στη μέση της ερήμου είναι ένας τεράστιος ανθόκηπος με λουλούδια σε διάφορα χρώματα και συνθέσεις. Οι αρχές του Ντουμπάι έκαναν πάλι το θαύμα τους δημιουργώντας στην αφιλόξενη έρημο της Αραβίας μία όαση χρωμάτων αποτελούμενη από 45 εκατομμύρια λουλούδια. TravelPass.gr - Κήπος-θαύμα στην καρδιά της αραβικής ερήμου! Ο «Κήπος Θαύμα», όπως είναι το όνομα της έκτασης, αρδεύεται με ένα υπερσύχρονο υπόγειο σύστημα που εξοικονομεί νερό και ενέργεια. TravelPass.gr - Κήπος-θαύμα στην καρδιά της αραβικής ερήμου! TravelPass.gr - Κήπος-θαύμα στην καρδιά της αραβικής ερήμου! TravelPass.gr - Κήπος-θαύμα στην καρδιά της αραβικής ερήμου! TravelPass.gr - Κήπος-θαύμα στην καρδιά της αραβικής ερήμου! TravelPass.gr - Κήπος-θαύμα στην καρδιά της αραβικής ερήμου! TravelPass.gr - Κήπος-θαύμα στην καρδιά της αραβικής ερήμου! TravelPass.gr - Κήπος-θαύμα στην καρδιά της αραβικής ερήμου! TravelPass.gr - Κήπος-θαύμα στην καρδιά της αραβικής ερήμου!πηγη .. Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου
Η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή αλλά πολύ όμορφη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Το όνομά της σημαίνει «Πλούσια Ακτή» και είναι μια από τις πιο πράσινες αλλά και πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Είναι ένας τροπικός παράδεισος, σχεδόν άγνωστος για τους Ευρωπαίους, με παρθένες εξωτικές παραλίες, εντυπωσιακά τροπικά δάση και πλούσια βιοποικιλότητα. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 4,3 εκατομμύρια και οι κύριες δραστηριότητες είναι η γεωργία και ο τουρισμός. Βρίσκεται ανάμεσα στον Παναμά και τη Νικαράγκουα και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά και την Καραϊβική Θάλασσα στα ανατολικά. Πρωτεύουσά της είναι το Σαν Χοσέ. TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου Πέρα όμως από τη φυσική ομορφιά η χώρα έχει να επιδείξει μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα που την καθιστούν μοναδική και πρωτοπόρα. Η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για την προοδευτική περιβαλλοντική πολιτική της και είναι η μόνη χώρα που πληροί τα πέντε κριτήρια που καθορίζονται για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. H Κόστα Ρίκα έχει στόχο να έχει μηδενικό(!) ισοζύγιο άνθρακα έως το 2021, εν μέρει μέσω ενός προγράμματος φύτευσης δέντρων. Περισσότερο από το μισό της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δέντρα όταν το 1980 το ποσοστό ήταν μόλις 20%. Ήδη από το 2004 το 47% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2006 το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γεωθερμία. Το 2012, η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που απαγόρευσε το κυνήγι. TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου Η Κόστα Ρίκα δεν έχει καθόλου στρατό! Είναι επιπλέον η πιο δημοκρατική χώρα της περιοχής, καθώς έχει συνεχή δημοκρατία από το 1948 (καμία άλλη χώρα της Λατινικής Αμερική δεν το έχει καταφέρει). Την 1η Δεκεμβρίου του 1948, μετά τη λήξη εμφυλίου πολέμου, η χώρα αποκήρυξε την ύπαρξη στρατού προβλέποντας μάλιστα σχετικό άρθρο στο Σύνταγμα! Τα χρήματα που θα απαιτούνταν για τη συντήρηση στρατού διοχετεύονται στην παιδεία, τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό! TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το δείκτη Happy Planet Index (HPI), μάλιστα το 2012 κατάκτησε την πρώτη θέση στη λίστα. Αν και ο δείκτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας, η ζωή στη χώρα είναι διαρκώς βελτιούμενη. Το προσδόκιμο ζωής είναι αντίστοιχο των αναπτυγμένων κρατών, όταν πριν μερικές δεκαετίες ήταν άθλος να ξεπεράσει κάποιος τα 50! Η οικονομική ανάπτυξη είναι σταθερή, οι φιλικοί και οικογενειακοί δεσμοί αποτελούν κοινωνική αξία, υπάρχουν πολλά κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και σεβασμός στη διαφορετικότητα. TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου Ένα δημοφιλές ρητό στην Κόστα Ρίκα λέει «Καμία διαφωνία ή διαμάχη δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες«!πηγη


 Η Κόστα Ρίκα είναι μια χώρα που δεν έχει καν στρατό από το 1948.

- Η Κόστα Ρίκα, βεβαίως, είναι ένα μικρό κράτος, με πληθυσμό λιγότερο των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν έχει μεγάλη μεταποιητική βιομηχανία που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα κι, ακόμη, είναι γεμάτη ηφαίστεια που τροφοδοτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, παραμένει μεγάλη νίκη για ένα έθνος, οποιουδήποτε μεγέθους, η πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

- Εβδομηνταπέντε ολόκληρες ημέρες χωρίς να χρειαστεί ούτε μία σταγόνα ορυκτού καυσίμου: Η Κόστα Ρίκα σπάει όλα τα ρεκόρ στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς εδώ και δυόμισι μήνες δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε μια σταγόνα πετρέλαιο. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς ήταν ο βασικός παράγοντας που έδωσε τη δυνατότητα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια να παράξουν ενέργεια αρκετή για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της χώρας. Και με την παράλληλη ώθηση από τις γεωθερμικές, ηλιακές και αιολικές πηγές ενέργειας, η χώρα δεν χρειάζεται ούτε δείγμα άνθρακα ή πετρελαίου για να... κρατά τα φώτα της αναμμένα.
Στην Κόστα Ρίκα, μια ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει καίρια την ικανότητα της χώρας να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την προώθηση ενός μεγάλου project παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας ύψους 958 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εν λόγω project χρηματοδοτείται κατά βάση από την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πέραν αυτού, ωστόσο, η Κόστα Ρίκα έχει εδώ και πολλά χρόνια τη δυνατότητα να διοχετεύει υψηλές δαπάνες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επειδή έχει μηδενικές αμυντικές δαπάνες. Η Κόστα Ρίκα είναι μια χώρα που δεν έχει καν στρατό από το 1948. Η Κόστα Ρίκα, άλλωστε, δεν είναι ο μοναδικός τόπος στον πλανήτη που επιχειρεί την πλήρη μεταστροφή στην πράσινη ενέργεια. Στο, ολλανδικής κτήσης, νησιωτικό Banaire, στις ακτές της Βενεζουέλας, η κάλυψη των αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αγγίζει το 100% χάρη σε μια - μάλλον ασυνήθιστη - πρώτη ύλη: Τα φύκια. Η Ισλανδία επίσης αντλεί περίπου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ σχεδόν το 85% του συνόλου της ενέργειας που καταναλώνει προέρχεται από γεωθερμικές και υδροηλεκτρικές πηγές. 
Τρεις ακόμη χώρες (Σουηδία, Βουλγαρία και Εσθονία) έχουν ήδη πετύχει τους ποσοστιαίους στόχους του 2020 για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Δανία, η οποία αντλεί το 40% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έχει θέσει ως στόχο να καταργήσει πλήρως τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050. Το πρόβλημα της αποκλειστικής χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργιας είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να χρειάζονται σε αρκετές περιπτώσεις ως "απόθεμα ασφαλείας" - για πράδειγμα, για περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει μακρά περίοδος άπνοιας ή χαμηλής ηλιοφάνειας σε μια χώρα.
Το κοκκάρι της Σάμου στη λίστα με τα 13 καλύτερα κρυμμένα διαμάντια της Ευρώπης για το 2016
Η λίστα δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Best European Destinations. Είναι γεγονός πως υπάρχουν απίστευτοι προορισμοί στην Ευρώπη, όπως το Άμστερνταμ και τα κανάλια του, το Λονδίνο για ψώνια ή το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός. Η Ευρώπη όμως έχει επίσης χιλιάδες κρυμμένους θησαυρούς. Από το Rothenburg στη Γερμανία και το Faial στις Αζόρες, μπορείτε να ανακαλύψτε σε αυτή τη λίστα μερικούς από τους άγνωστους προορισμούς στην Ευρώπη. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Civita di Bagnoregio στην Ιταλία. Η ελληνική συμμετοχή βρίσκεται στην 3η θέση και πρόκειται για το Κοκκάρι της Σάμου. Συγκεκριμένα περιγράφεται ως «ένα νησί που κυβερνήθηκε από το μύθο και την ομορφιά. Είναι το νησί του πατέρα των μαθηματικών, Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου και του φιλόσοφου Επίκουρου. Είναι το σπίτι της Ήρας και η γη που φιλοξένησε τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο. Ένα σημαντικό κέντρο του εμπορίου στο Αιγαίο και μια μεγάλη ναυτική δύναμη κατά την αρχαιότητα, ήρθε σε επαφή με τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Μεσογείου. Η Σάμος είναι ένα μέρος με έντονη βλάστηση. Τα πάντα γύρω από το παρθένο τοπίο είναι φτιαγμένα από το χρώμα και το φως».
πηγη

 Μπούρτζι & Παλαμήδι: Οι φρουροί του Ναυπλίου
Το ένα στο νερό, το άλλο στους αιθέρες. Δυο πανίσχυροι βιγλάτορες που δε λύγισαν από τους αιώνες και τη βαριά τους ιστορία. Δυο πολύτιμα πετράδια στο διάδημα του Ναυπλίου, καμωμένα από τους Ενετούς.
Η βαριά ιστορία μεταμορφώνεται σε ατμοσφαιρικά αξιοθέατα, σημεία αναφοράς του Ναυπλίου
%IMAGEALT%
Ο τριώροφος θαλασσόπυργος, το Μπούρτζι, παλαιότερο των δύο. Πρωτοχτίστηκε το 1473 στη νησίδα του Αγ. Θεοδώρου. Αργότερα δέθηκε με αλυσίδα που έφτανε μέχρι την Ακροναυπλία, αποκλείοντας τον «Λιμένα της Αλύσου» (Porto Cadena) από εχθρικά πλοία. Πρωταγωνίστησε στην Επανάσταση του 1821, έγινε τόπος εξορίας δημίων, αλλά και τουριστών, αφού με τη δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και εστιατόριο. Πολλές πρωτιές. Πολλές ιστορικές στιγμές. Πολλοί λαοί, κουλτούρες, πολιτισμοί. Πολλά μνημεία, πολλή ομορφιά, πολλή ατμόσφαιρα. Ολα πολλά στο Ναύπλιο. Η ρετσινιά που του κόλλησαν μόνο μία! Αυτή της πόλης των ερωτευμένων. Δοσμένη μάλλον επίτηδες για να αλαφρύνει την ασήκωτη Ιστορία.
Το Ναύπλιο στοχεύειο τον ήλιο και τις καρδιές όλων
%IMAGEALT%
Ο μύθος συντηρείται με επιμέλεια. Δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ, πάει τελείωσε. Ντόπιοι, επισκέπτες... οι πάντες θέλουν το Ναύπλιο πρωτεύουσα του έρωτα. Λες και χωρίς αυτόν θα πάψει να υπάρχει. Ή λες και τον έρωτα τον εμπνέει το μέρος. Καλά, το Ναύπλιο είναι ικανό να τον εμπνεύσει. Να τον εντείνει, βασικά. Το φωτισμένο Μπούρτζι τη νύχτα να επιπλέει σαν υπόσχεση πίστης, το Παλαμήδι να κρέμεται απ' τον βράχο μαζί με τους όρκους αιώνιας αγάπης, ο περίπατος στα ατμοσφαιρικά στενά σαν συμβολισμός μιας κοινής ονειρικής πορείας...
Σκάλες του ονείρου στο Ναύπλιο
%IMAGEALT%
Πόσα «θα σ' αγαπώ για πάντα» έχουν ακουστεί, πόσα παθιασμένα φιλιά έχουν δοθεί, πόσες μοίρες έχουν ονειρευτεί εδώ παντοτινή ένωση; Μα τέλος πάντων, ποιος διέσπειρε τη φήμη; Δεκάδες κλισέ. Ολα θεμιτά. Μόνο αυτό το «πόλη των ερωτευμένων» εδώ σου κάθεται. Γιατί αν κάνεις πως πας μόνος νιώθεις δαχτυλοδειχτούμενος. Γιατί κάθε Σαββατοκύριακο εδώ είναι σαν του Αγ. Βαλεντίνου. Γιατί βαδίζεις κάνοντας συνεχώς ελιγμούς μη χωρίσεις άθελά σου τα σφιχταγκαλιασμένα ζευγάρια. Μην τσιμπάς. Το ρομάντζο χάνεται εκεί που αρχίζει η ιστορία. Και η ιστορία (του ελληνικού κράτους) αρχίζει στο Ναύπλιο. Οταν οι ίντριγκες και τα συμφέροντα ξεχύνονται από τα ιστορικά κτίρια, που από φόντο στις αγκαλιές γίνονται φόντο σε μερικά απ' τα μεγαλύτερα γεγονότα του κράτους τούτου που κάπου εδώ έγινε κράτος. Γιατί αυτό το «πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους» δεν είναι κλισέ, είναι πραγματικότητα. Η μια πρωτιά φέρνει την άλλη... Το Βουλευτικό στην πλ. Συντάγματος ήταν η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, ας πούμε. Το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στέγασε το πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας κι εκεί δίπλα λειτούργησε και το πρώτο φαρμακείο, του Βονιφάτιου Βοναφίν, που ταρίχευσε και το σώμα του Καποδίστρια (σήμερα κατάστημα ηλεκτρικών). Στο νεοκλασικό του Πολεμικού Μουσείου λειτούργησε η πρώτη Σχολή Ευελπίδων και το Τριανόν στην πλ. Συντάγματος στέγασε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό σχολείο. Στον διάσημο πλάτανο της ίδιας πλατείας όπου μαζεύονταν οι αγωνιστές οργανώνοντας την Επανάσταση, έγινε ο πρώτος εθνικός έρανος για τους Μεσολογγίτες πρόσφυγες.
Καθετί ρομαντικό επιστρατεύεται στο Ναύπλιο. Οι άμαξες θα έλειπαν;
%IMAGEALT%
Εκεί έγινε θρυλική και η Ψωροκώσταινα, δίνοντας τον τελευταίο της οβολό πρώτη απ' όλους. Στο εστιατόριο «Ελλάς», το πρώτο του ελληνικού κράτους, γύρισε ο Αγγελόπουλος σκηνές του Μελισσοκόμου, κάθισε ο Ωνάσης, ο Μαστρογιάνι, ο Μικ Τζάγκερ... Αντέχεις κι άλλο; Πλάι στις πρωτιές είναι τα γεγονότα: σ' αυτό το λιμάνι αποβιβάστηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, σ' αυτό και ο Οθωνας άμα τη αφίξει του στην Ελλάδα. Στον Αγ. Γεώργιο έγινε η κηδεία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Υψηλάντη, του Καποδίστρια. Αμέτρητα γεγονότα ακόμη στοιχειώνουν κάθε γωνιά του Ναυπλίου.
Μέχρι και δρομέα στείλαμε! Ο δικός μας Λάμπρος Γαλάνης στον «13ο Δρόμο Αργολικού Κόλπου»
%IMAGEALT%
Στο Παλαμήδι φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης κατηγορούμενος από τους Βαυαρούς αντιβασιλείς για προδοσία, στην Ακροναυπλία φυλακίστηκε από τους Γερμανούς ο Ναυπλιώτης ποιητής Νίκος Καρούζος με τον εαμίτη πατέρα του. Το πιο συνταρακτικό όμως γεγονός διαδραματίστηκε στον Αγ. Σπυρίδωνα όταν ο Καποδίστριας έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Μαυρομιχάληδων... Η πληροφορία που δίνει η παλιά πόλη είναι πολλή. Κι αν τα γεγονότα μπλέκονται τόσο που χάνεις τη χρονολογική σειρά, συνήθισέ το γιατί δεν είναι παρά μόνο η αρχή... Ετσι είναιτο Ναύπλιο. Εχεις να τα βάλεις και με άλλες, πολλές εποχές. Αυτές που φτιάχνουν όλη την εξωπραγματική ατμόσφαιρα και ευθύνονται και για την ερωτική του αύρα. Αρχαία τείχη, ενετικά κάστρα, βενετσιάνικες πλατείες, τζαμιά, νεοκλασικά, μαρμάρινα λιοντάρια (ενετικά ή βαυαρικά), οθωμανικές κρήνες με ενετικά στοιχεία... Από κάθε οικοδόμημα έχουν περάσει πολλοί λαοί, οι χρήσεις έχουν αλλάξει πάμπολλες φορές. Κι ύστερα είναι ο Μεγάλος δρόμος κι η Σταϊκοπούλου με τα καλαίσθητα μαγαζιά, η περαντζάδα της λεωφόρου Μπουμπουλίνας, οι δρομόσκαλες που σε φέρνουν στα ψηλά. Τα 999 σκαλιά ως το Παλαμήδι, που είναι 853 μάλλον, μα το ίδιο κάνει. Ενα κουβάρι εποχών που σε καθηλώνει. Που όσο «λογικός» αν είσαι, σε κάνει ονειροπόλο στο πιτς φιτίλι. Είναι και τα κάστρα· τρία για μια πόλη μια σταλιά. Η Ακροναυπλία είναι το παλαιότερο· τα ελληνιστικά, βυζαντινά, φράγκικα, ενετικά και τούρκικα ίχνη είναι ορατά στα τείχη της. Το ενετικό Παλαμήδι είναι το εντυπωσιακότερο. Με τους 8 προμαχώνες και τα ισχυρά τείχη δεν πρόλαβε να επιβεβαιώσει τον τίτλο του ως το πιο ισχυρό της Μεσογείου, έπεσε στους Τούρκους έναν χρόνο μετά την κατασκευή του, από προδοσία...
Η ακρόπολη της μυκηναϊκής Τίρυνθας
%IMAGEALT%
Το Μπούρτζι όμως είναι εκείνο που δεν ξεχνά κανείς. Το θαλασσόκαστρο που από σύμβολο των δήμιων της καρμανιόλας έχει μετατραπεί σε σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου. Ολοι εδώ Ερωτευμένος ξε-ερωτευμένος πάντως, στο Ναύπλιο θα 'ρθεις και μια και δυο και τρεις φορές, μη σου πω. Κι ας μη θες. Θα τύχει. Είναι απ' αυτά που τυχαίνουν. Βγαίνει φυσικά, αυθόρμητα, σαν τον έρωτα. (Φτου! Πάλι ο έρωτας μπλέκεται στις υποθέσεις μας.) Θα 'ρθεις για ένα Σαββατοκύριακο, που λες, για μονοήμερη εκδρομή ή για διακοπές. Θα 'ρθεις ως ερωτευμένος για να βάλεις κι εσύ το λιθαράκι που σου αναλογεί στη συντήρηση του μύθου, θα 'ρθεις με παρέα (μηχανόβιων ή όχι), ξεσαλώνοντας στα καλόγουστα μπαράκια (στοχεύοντας στον έρωτα ή όχι), ως οικογενειάρχης για να παίξουν τα παιδιά σου στις πλατείες και να μάθουν ιστορία από πρώτο χέρι ή για να ξαναζωντανέψεις τον έρωτά σου.
999 σκαλιά υποτίθεται ότι οδηγούν στο Παλαμήδι. Και 1.000 να ήταν, με χαρά θα τα ανέβαινες!
%IMAGEALT%
Θα 'ρθεις και θα σ' αρέσει και πολύ. Γιατί το Ναύπλιο είναι έρωτας από μόνο του. Κλισέ κι αυτό. Θα κάνεις τον γύρο της Αρβανιτιάς, τον διάσημο υπέροχο περίπατο κάτω από τα τείχη και πλάι στη θάλασσα, θα ανέβεις στο Παλαμήδι από τα σκαλιά για να αποδείξεις τον έρωτά σου. Θα δεις ηλιοβασιλέματα, θα περπατήσεις στην παλιά πόλη και τη γειτονιά του Ψαρομαχαλά, θα νοικιάσεις ποδήλατο απ' την πλατεία Τριών Ναυάρχων ή κάποιο ποδήλατο - ταξί. Θα επισκεφτείς οπωσδήποτε τα εξαιρετικά μουσεία του. Θα εκδράμεις ως τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους τριγύρω. Στην ακρόπολη της αρχαίας Μιδέας, στο μυκηναϊκό νεκροταφείο Δενδρών με τους θαλαμωτούς τάφους, τον ένα θολωτό, τις ταφές αλόγων...
Και νεοκλασικά «βάζουν πλάτη» στη ναυπλιώτικη ατμόσφαιρα
%IMAGEALT%
Εκεί βρέθηκε και η αρχαιότερη πανοπλία σχεδόν ολόκληρη, ένα μοναδικό έκθεμα που θα δεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Θα πας και στη σπουδαία μυκηναϊκή ακρόπολη της Τίρυνθας, που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αν είναι καλοκαίρι θα πιάσεις και την παραλιακή. Στον διάσημο Καραθώνα, στον δημοφιλή κόλπο του Τολού, στην αρχαία Ασίνη, το Δρέπανο, το λιμανάκι - λιμνοθάλασσα του Βιβαριού και τις ατέλειωτες παραλίες Κονδύλι, Κάντια και Ιρια. Αλλα ηλιοβασιλέματα από κει κι άλλοι όρκοι αιώνιου έρωτα! Καλό το ρομάντζο, δεν λέω, αλλά επειδή πολύ πολύ σύντομα αυτά τα ερωτευμένα ζευγάρια θα γίνουν μάλλον βαρετά αντρόγυνα, και τα «θα σ' αγαπώ για πάντα» «να μη σε ξαναδώ μπροστά μου», ας κρατήσουμε το Ναύπλιο σκέτο, χωρίς τον έρωτα, γι' αυτό που πραγματικά είναι. Που δεν είναι κι εφήμερο στα σίγουρα. Απέναντι, στη στεριά, στέκει το άλλο κάστρο του Ναυπλίου, το αρχαιότερο, η Ακροναυπλία, και λίγο μακρύτερα σκαρφαλώνει στον λόφο το τρίτο, το Παλαμήδι. Οι Ενετοί έδωσαν εδώ τα... ρέστα τους, και σε ταχύτητα και σε οχυρωματική τεχνική. Κατασκευάστηκε από το 1711 έως το 1714 ενώ οι 8 προμαχώνες του, που λειτουργούν ανεξάρτητα, άλλαζαν ονομασίες ανάλογα με τους κατακτητές. Από εδώ ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης από τους Tούρκους το 1822. Εδώ φυλακίστηκαν βαρυποινίτες, αλλά και ο Κολοκοτρώνης. Παρά τη δύσκολη ιστορία τους, είναι σήμερα τα πιο ισχυρά σημεία αναφοράς. Γιατί τι θα ήταν το Ναύπλιο χωρίς το Μπούρτζι και το Παλαμήδι του; πηγη
Πήλιο: Γιορτή αισθήσεων στο μυθικό βουνό
Δάση πυκνά και αγνάντι σε θάλασσες κλειστές και ανοιχτά πελάγη, αρχοντιά και πλούσια αρώματα, σεργιάνι ανάμεσα σε θρυλικά πυργόσπιτα και λιθόστρωτα καλντερίμια. Κάθε ταξίδι στο Πήλιο είναι πάντα και μια καινούργια αποκάλυψη.
Το λιμανάκι της Νταμούχαρης
%IMAGEALT%
Το μυθικό βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο. Η αύρα που συνοδεύει αυτό το βουνό δεν περιγράφεται με λόγια παρά μόνο με τις αισθήσεις: τη νιώθεις στα ειδυλλιακά χωριά, στα καλντερίμια με τα αρχοντικά που ξεχωρίζουν με τις φολιδωτές σκεπές τους, στα αρώματα από φρεσκοψημένα κάστανα και ζουμερά μήλα, μέχρι και στην απρόσμενη ομίχλη που εμφανίζεται στο άψε-σβήσε. Χίλια δίκια έχουν οι Πηλιορείτες να καμαρώνουν για τούτο το μαγικό βουνό που «ό,τι πέσει στο χώμα, πιάνει» και που έχει τον τρόπο του να συνταιριάζει μέχρι και τις εποχές, κι οι τέσσερις να γίνονται μεμιάς μία.
Στο Μουσείο Θεόφιλου, στην Ανακασιά
%IMAGEALT%
Το πρώτο «καλώς ήρθες» στο Πήλιο το ακούς στα χωριά που σε υποδέχονται μόλις βγαίνεις απ' τον Βόλο, Ανακασιά, Πορταριά, Μακρινίτσα. Στην Ανακασιά μια στάση είναι απαραίτητη στο Μουσείο Θεόφιλου (ή Οικία Κοντού), ένα αρχοντικό του παλιού καιρού γεμάτο από έργα του Μυτιληνιού Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ίσως του μεγαλύτερου λαϊκού ζωγράφου που ανέδειξε η χώρα μας. Από τους πιο αγαπημένους πηλιορείτικους προορισμούς, η Πορταριά και η Μακρινίτσα είναι μακράν η καλύτερη εισαγωγή για το τι εστί Πήλιο: πλατανοσκέπαστες πλατείες και καλντερίμια που σε προ(σ)καλούν να τα ακολουθήσεις ένα προς ένα κι όπου βγει, αρχοντόσπιτα που ακόμη εκπέμπουν την ίδια λάμψη όπως τότε που πρωτοχτίστηκαν από Ηπειρώτες μάστορες, με τους πελώριους τείχους και τα ξύλινα παράθυρα. Η Μακρινίτσα έχει κάτι ακόμη πιο ιδιαίτερο: είναι έτσι χτισμένη στην πλάτη του βουνού, που η υψομετρική διαφορά από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο σημείο της φτάνει τα πεντακόσια μέτρα! Μια ντουζίνα χιλιόμετρα και ήπιες στροφές σε φέρνει μέχρι τα Χάνια κι από 'κεί σε τρία χλμ είσαι στο χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες. Ακόμη κάτι το μοναδικό: «μόλις» στα 1.470 μ. υψόμετρο απλώνεται το κέντρο, όμως το μικροκλίμα της περιοχής είναι τέτοιο που κάνει το χιόνι να πέφτει νωρίς εδώ, να «κρατάει» και να λιώνει αργά, χαρίζοντας στις Αγριόλευκες μία από τις μεγαλύτερες σεζόν χιονοδρομικού στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, η «πρωτεύουσα» θα 'λεγε κάποιος (ή έστω της βόρειας πλευράς του), είναι η Ζαγορά. Δεν είναι λίγες οι στροφές που θα χρειαστεί να περάσεις, όμως η όποια ταλαιπωρία εξαφανίζεται αμέσως.
Ο μεγάλος πλάτανος στην Αγία Παρασκευή της Τσαγκαράδας
%IMAGEALT%
Θα 'χεις ακούσει τα «ζαγορίν», έτσι δεν είναι; Τα περίφημα πηλιορείτικα μήλα είναι το καμάρι της Ζαγοράς και πηγή πλούτου για το χωριό. Ενα χωριό που μοιάζει με τέσσερα, έτσι όπως απλώνονται διακριτά οι τέσσερις μαχαλάδες του, η Αγία Κυριακή, η Σωτήρα ή Μεταμόρφωση, η Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα και ο Αγιος Γεώργιος. Κάτι αντίστοιχο θα συναντήσεις κι αργότερα στην Τσαγκαράδα, εδώ ωστόσο τα όρια των συνοικιών είναι δυσδιάκριτα. Σε όποια απ' όλες κι αν περιδιαβείς, θα συναντήσεις ένα σωρό πυργόσπιτια, τα τυπικά ζαγορίτικα αρχοντικά, που σαν χτίστηκαν εξυπηρετούσαν τους πρακτικούς σκοπούς της προστασίας από τους επιδρομείς πειρατές και σιγά σιγά άρχισαν να αποκτούν όλο και περισσότερα διακοσμητικά χαρακτηριστικά, δείγμα εξωστρέφειας αλλά και αυξανόμενης ασφάλειας.
Το «Παζαράκι» στην Παλιά Μιτζέλα
%IMAGEALT%
Καύχημα (κι άλλο) της Ζαγοράς είναι η περίφημη Βιβλιοθήκη της, με το πλούσιο αρχείο που μετρά πάνω από 25.000 τόμους και σπάνια βιβλία και μια ανεκτίμητης αξίας συλλογή από χάρτες που διασώζονται από το 1760. Στα χωριά της Ζαγοράς Τέτοια ήταν ανέκαθεν η σημασία της Ζαγοράς για την ευρύτερη περιοχή, που τα χωριά τριγύρω της, στα βόρεια του Πηλίου, τα έλεγαν και χωριά της Ζαγοράς. Μια βόλτα λοιπόν στα «πηλιορείτικα ζαγοροχώρια» σε φέρνει στο Χορευτό, με τη μεγαλύτερη παραλία του Πηλίου (και λιμάνι κάποτε της Ζαγοράς), στο χωριό Πουρί λίγο βορειότερα, με την πλούσια φύση για όσο οξυγόνο μπορούν να αντέξουν τα πνευμόνια σου, στη Μονή Ράσοβας του 13ου αι. με τους εντυπωσιακούς τρούλους μέσα στο καστανόδασος
Στην πλατεία της Μακρινίτσας
%IMAGEALT%
Κι έπειτα, καθώς βυθίζεσαι όλο και πιο βαθιά στο παρθένο δάσος, φτάνεις και στο εγκαταλειμμένο χωριό της Παλιάς Μιτζέλας, πνιγμένο κυριολεκτικά σήμερα στη βλάστηση: μονάχα το «παζαράκι» διακρίνεται κάπως, η παλιά αγορά του χωριού, που κάποτε εξυπηρετούσε 800 ανθρώπους, όσοι κατοικούσαν εδώ πριν καταστραφεί από τους Τούρκους και παραδοθεί σιγά σιγά στις αγκάλες της φύσης. Αν συνεχίσεις αρκετά βορειότερα στο δάσος, θα βρεις και την περίφημη Μονή Φλαμουρίου, άβατο για τις γυναίκες. Ξανά στη Ζαγορά και κατεύθυνση προς τα νότια ή μάλλον προς τα κεντρικά του Πηλίου: Μακρυρράχη, Ανήλιο, Κισσός. Στον Κισσό θα σταθείς στον ναό της Αγίας Μαρίνας να θαυμάσεις τον «Παλαιό των Ημερών» ζωγραφισμένο σε έναν από τους τρούλους της εκκλησίας και το αριστουργηματικό τέμπλο από ξύλο φλαμουριάς, διά χειρός Κ. Παγώνη.
Δεν θυμίζει σκηνικό παραμυθιού το γεφύρι της Τσαγκαράδας;
%IMAGEALT%
Αϊ-Γιάννης, Παπά Νερό, Νταμούχαρη, Μούρεσι, Τσαγκαράδα κι από την ακτογραμμή στο Αιγαίο, στα ενδότερα του βουνού. Ο γραφικός ορμίσκος της Νταμούχαρης ήταν για χρόνια το πιο ασφαλές πηλιορείτικο αραξοβόλι, και σίγουρα από τα πιο «κινηματογραφικά», με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε μυθιστορηματικές σελίδες. Για πολλούς, η «σταρ» της περιοχής είναι αναμφισβήτητα η Τσαγκαράδα. Οπως και η Ζαγορά, έτσι κι εδώ συναντάς στην ουσία τέσσερα χωριά, τέσσερις ξεχωριστές συνοικίες που έσονται εις σάρκα μίαν και φτιάχνουν την Τσαγκαράδα: ο Αγιος Στέφανος, η Αγία Κυριακή, οι Ταξιάρχες και η Αγία Παρασκευή.
Συναντήσεις στα καλντερίμια της Βυζίτσας
%IMAGEALT%
Τα αρχοντικά που έχτισαν οι ξενιτεμένοι του χωριού στολίζουν ακόμη τις γειτονιές του, οι δύο σχολές, Νανοπούλειος και Αχιλλοπούλειος, φιλοξενούν πολιτιστικά συναπαντήματα και το περίφημο γεφύρι (του 1787) στην έξοδο προς Ξουρίχτι σαν να εικονογραφεί ξεχασμένους πηλιορείτικους θρύλους. Ξουρίχτι, Λαμπινού, Καλαμάκι και η διαδρομή γυρίζει προς τα δεξιά για να πάρει τον δρόμο της επιστροφής, με προσανατολισμό προς τον Παγασητικό. Φτάνεις στις Μηλιές, από τα πιο ξακουστά χωριά του Πηλίου. Ξακουστό χάρη στους ανθρώπους του, προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στον διαφωτισμό του Γένους στα χρόνια πριν από την Επανάσταση, όπως ο Ανθιμος Γαζής, οι «Δημητριείς» Δανιήλ Φιλιππίδης και Γρηγόριος Κωνσταντάς.
Το καλντερίμι που οδηγεί από την Τσαγκαράδα στον ορμίσκο της Νταμούχαρης
%IMAGEALT%
Μα ξακουστό και για τον γραφικό Μουντζούρη, το τρενάκι του Πηλίου που τερματίζει εδώ τη διαδρομή του ανεβαίνοντας όλο τον δρόμο από τα Ανω Λεχώνια. Μην ξεχάσεις να μπεις και στην εκκλησιά των Ταξιαρχών, να διαπιστώσεις την τέλεια ακουστική, να δεις τα αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή της, αλλά και τη σπάνια τοιχογραφία με τον ζωδιακό κύκλο. Βυζίτσα και Αγιος Λαυρέντιος Επόμενη απαραίτητη στάση στη Βυζίτσα: αμέτρητες επιλογές διαμονής σε ξενώνες που αποπνέουν ζεστασιά και φιλική ατμόσφαιρα. Οι πιο πολλοί απ' αυτούς είναι παλιά αρχοντικά που άρχισαν να αναστηλώνονται ήδη από τη δεκαετία του '70, όταν ακόμη η υπόθεση τουρισμός βρισκόταν στα σπάργανα. Παρόμοιο σκηνικό και στις γειτονικές Πινακάτες, ακόμη μια επίδειξη αυθεντικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, όπως και στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, οικισμό που μπορεί να υστερεί σε δημοφιλία, όχι όμως και σε ατμόσφαιρα... Ο Παγασητικός έρχεται όλο και πιο κοντά, τον βλέπεις πια να απλώνεται μπροστά σου, τον απολαμβάνεις σε όλο του το μεγαλείο στα Καλά Νερά, στην Κάτω Γατζέα, στο Μαλάκι, στα Πλατανίδια, σε ηλιοβασίλεματα με χρώματα που εντυπώνονται στον νου. Ενα «ιδιαίτερο» χωριό είναι ο Αγιος Λαυρέντιος. Τον χειμώνα χορταίνεις γαλήνη και ηρεμία στους ζεστούς ξενώνες του, τα καλοκαίρια μουσική και τέχνες- «χωριό των καλλιτεχνών» τον είπαν άλλωστε και οι εκδηλώσεις για όλα τα γούστα είναι ατελείωτες. Στη γειτονική Δράκεια θα σου μιλήσουν για την τραγική ιστορία της Κατοχής, όταν 118 κάτοικοι εκτελέστηκαν από τους κατακτητές «διότι δεν συνεμορφώθησαν»...
Για σκι στις Αγριόλευκες
%IMAGEALT%
Παράδεισος τεσσάρων εποχών, το Βόρειο και Κεντρικό Πήλιο σε γεμίζει με εικόνες, με αρώματα, με εμπειρίες. Οσα κι αν είσαι προετοιμασμένος να δεις και να συγκρατήσεις στη μνήμη σου, ετοιμάσου για ακόμη περισσότερα. πηγη
Τα 10 χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου: Τα μισούν και οι πιλότοι! [photos]
Τα αεροδρόμια μπορούν να μετατραπούν σε περίεργα μέρη. Από την ξέφρενη βιασύνη για να προλάβεις ένα επαγγελματικό ραντεβού, μέχρι ή απλά να πας διακοπές με την οικογένειά σου. Ενώ ορισμένα αεροδρόμια είναι εκτός συναγωνισμού, όπως για παράδειγμα της Σιγκαπούρης που διαθέτει μέχρι κήπο με κάκτους και φυτώριο με πεταλούδες, άλλα... είναι για κλάματα. Και αυτό δεν το λένε μόνο οι επιβάτες, αλλά και οι ίδιοι οι πιλότοι, όπως έχουν οι ίδιοι κατά καιρούς γράψει σε διαδικτυακό φόρουμ στο Reddit. Χαρακτηρισμοί όπως «απαίσια», «χάλια», «με μία νιφάδα χιονιού και το διαβολεμένο πρέπει να κλείσει», είναι μερικά από τα πιο συχνά σχόλια που κάνουν οι κυβερνήτες των αεροσκαφών που καλούνται να τα προσγειώσουν στους διαδρόμους. Άλλοι πάλι συστήνουν να αποφεύγεται το αεροδρόμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, καθώς γλιστράει πολύ, ενώ το χειρότερο όλων θεωρείται εκείνο της Κατμαντού, στο Νεπάλ. Από την άλλη οι επιβάτες σημειώνουν ότι σε κάποια όπως το Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού «φεύγεις την άλλη μέρα», λόγω της πολυκοσμίας ή χάνεις τη βαλίτσα σου. Σε κάποια πάλι φύλαγε τα ρούχα σου, γιατί μπορεί να σου τα κλέψουν και αυτά. Βάσει λοιπόν των σχολίων, στην τελική δεκάδα των χειρότερων του κόσμου...
Πηγή: Independent
Το τρένο που περνά από 55 τούνελ και 196 γέφυρες μέσα στις χιονοσκεπείς Άλπεις
Μια κόκκινη πινελιά στο εκθαμβωτικό βασίλειο του λευκού - Δείτε τις φωτογραφίες..Στη λευκή πανδαισία των Άλπεων, μια κόκκινη γραμμή προσθέτει μια διαφορετική χρωματική πινελιά. Είναι τα βαγόνια του τρένου Bernina Express που «σπάνε» τη χρωματική ομοιομορφία του εκθαμβωτικού αλπικού τοπίου της Ελβετίας.
Το τρένο φωτογραφήθηκε στη γέφυρα που περνά πάνω από τον ποταμό Landwasser, στην περιοχή Filisur. Το Bernina Express, που συνδέει την περιοχή Chur στην ανατολική Ελβετία με το Tirano της βόρειας Ιταλίας και θεωρείται η υψηλότερη σιδηροδρομική γραμμή των Άλπεων. Το υψηλότερο σημείο της είναι στο σταθμό Ospizio Bernina, σε ύψος άνω των 2 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι Ιταλοί φωτογράφοι Marco Bottigelli και Francesco Vaninetti ταξίδεψαν με το Bernina Express και φωτογράφισαν τόσο το ίδιο όσο και την εκπληκτική θέα. «Δεν έχω δει ποτέ ξανά τέτοια θέα όπως από αυτό το τρένο, το ταξίδι του είναι θεαματικό», λέει ο Marco, προσθέτοντας πως το αγαπημένο τους σημείο ήταν αυτό το πέρασμα πάνω από τον ποταμό Landwasser. «Το τρένο βγαίνει από το τούνελ και περνά κατευθείαν σε τοξωτή γέφυρα σε ύψος 65 μέτρων. Το λαμπερό κόκκινο χρώμα του τρένου ξεχωρίζει ανάμεσα στο ολόλευκο χιόνι και το μπλε του ουρανού». Ο Marco και ο Francesco αφιέρωσαν μία ημέρα ταξιδεύοντας με το τρένο αυτό που περνά από 55 τούνελ και διασχίζει 196 γέφυρες. «Την προηγούμενη ημέρα είχε χιονίσει πολύ, ήταν ένα θαυμάσιο χειμωνιάτικο τοπίο, σαν να είμαστε μέσα σε παραμύθι». Η γραμμή Bernina κατασκευάστηκε μεταξύ 1908 και 1910 και λειτούργησε ανεξάρτητα μέχρι τη δεκαετία του ’40, οπότε αγοράστηκε από την ελβετική Rhaetian Railway. «Ήμαστε πολύ τυχεροί που φωτογραφίσαμε εκείνη την ημέρα με φόντο το χιονισμένο τοπίο καθώς αυτό γίνεται ολοένα και πιο σπάνιο χρόνο με το χρόνο. Οι ντόπιοι πιστεύουν πως οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ελπίζω οι φωτογραφίες αυτές να αφυπνίσουν και να αναληφθεί δράση για να προστατευτεί η ομορφιά του πλανήτη μας», κατέληξε. train13 train11 train10 train9 train8 train7 train6 train5 train4 train3 train2 train1
PortAventura και Gardaland: Τα κοντινά εντυπωσιακά θεματικά πάρκα της Ευρώπης
Είτε ψάχνετε για δράση, είτε για  ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα σας παρέα με την οικογένεια σας, τα θεματικά πάρκα προσφέρουν ποικιλία από δραστηριότητες που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες. Με μερικά από τα καλύτερα πάρκα να βρίσκονται μόλις λίγες ώρες μακριά σας, θα σας είναι πραγματικά δύσκολο να διαλέξετε που θα πρωτοπάτε.
AdTech Ad

Αρχή με το PortAventura, το οποίο βρίσκεται νότια της Βαρκελώνης, σε μια τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα. Το εντυπωσιακό αυτό θεματικό πάρκο δέχεται περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και είναι το μεγαλύτερο στην Ισπανία. Αυτό που το ξεχωρίζει, είναι τα διαφορετικά στοιχεία που συνδυάζει. Είναι χωρισμένο σε πέντε θεματικές ενότητες, βασισμένες σε ιστορικούς πολιτισμούς: Μεσόγειος, Πολυνησία, Κίνα, Μεξικό και Άγρια Δύση. Γίνεται δηλαδή ένα πολύ ξεχωριστό «πάντρεμα» πολιτισμών που θα σας ταξιδέψει και ταυτόχρονα θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σας.
Το πάρκο αυτό βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία, καθώς είναι παραθαλάσσιο, γεγονός που σημαίνει ότι το υγρό στοιχείο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διασκέδαση που προσφέρει. Μάλιστα, στο πάρκο θα βρείτε το Caribe Aquatic Park, μια τεράστια Waterland με πισίνες, νεροτσουλήθρες και δεκάδες άλλα παιχνίδια μέσα στο νερό, όπου παιδιά και μεγάλοι μπορούν να κάνουν κανό, να περάσουν με τρενάκια μέσα από το νερό και να επιδοθούν σε άλλες πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες. Επιπλέον, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την «θαλάσσια Οδύσσεια», μια εμπειρία που θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια! Στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε τους κινδύνους της θάλασσας και να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε μια …πραγματική Οδύσσεια. Και για τους πιο τολμηρούς τα ατέλειωτα τρενάκια θα τους κρατήσουν την αδρεναλίνη στα ύψη, ενώ οι λάτρεις των σόου θα ενθουσιαστούν  με αυτά που θα δουν να διαδραματίζονται σε διάφορες γωνιές του πάρκου. Το Portaventura, προσφέρει ατέλειωτες ώρες χαράς και περιπέτειας και είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια! Μην καθυστερείτε, επισκεφτείτε την μαγική Βαρκελώνη και το PortAventura και σίγουρα θα αποζημιωθείτε από την εμπειρία.

Gardaland - Ιταλία

 

Το Gardaland είναι ένα μαγικό θεματικό πάρκο στις όχθες της μαγευτικής λίμνης Garda στην Ιταλία. Το πάρκο διαθέτει θεματικά παιχνίδια από διάφορες κατηγορίες όπως ιστορία, γεωγραφία, διάστημα και φαντασία. Μικροί και μεγάλοι θα ξετρελαθούν με την βυθισμένη ήπειρο που πρέπει να ανακαλύψουν, ενώ μια περιπέτεια μέσα στην ζούγκλα θα ικανοποιήσει και τους πιο τολμηρούς. Φυσικά μην παραλείψετε να ζήσετε τη συγκίνηση της πτήσης πάνω σε ένα υπερηχητικό τζετ. Στο Gardaland επίσης θα βρείτε ένα καταπληκτικό ενυδρείο (aquarium) με διάφορα είδη ψαριών από όλο τον κόσμο αλλά και ένα τεράστιο υδάτινο πάρκο με εντυπωσιακές νεροτσουλήθρες που θα καταπλήξουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και σας τους ίδιους. Φυσικά η διασκέδαση δεν σταματάει εδώ. Τα επιβλητικά roller coasters, αλλά και το νέο εντυπωσιακό τρενάκι του τρόμου με μήκος 566 μέτρα και με υψηλότερο σημείο τα 42 μέτρα, θα σας κόψει στην  κυριολεξία την ανάσα. Τέλος, επειδή μια μόνο μέρα στο πάρκο μπορεί να μην σας είναι αρκετή,  το θεματικό πάρκο διαθέτει ξενοδοχείο εντός και cinema 3D και 4D προβολών. Τι καλύτερο λοιπόν από μια επίσκεψη στην γειτονική Ιταλία και σε ένα από τα πιο φανταστικά θεματικά πάρκα της Ευρώπης. Και αν σκέφτεστε την διαδικασία του ταξιδιού με παιδιά, δεν έχετε πια τίποτε να σας εμποδίζει ή να σας προκαλεί δεύτερες σκέψεις! Η ΑEGEAN στην προσπάθεια της να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τα ταξίδια των γονιών με τα παιδιά τους, σχεδίασε το  ΑEGEAN For Families, ένα σύνολο υπηρεσιών που έχουν ως στόχο το οικογενειακό ταξίδι με αεροπλάνο να αποτελεί την πιο ευχάριστη, απρόσκοπτη και οικονομική εμπειρία για όλα τα μέλη της οικογένειας. Μην χάνετε λοιπόν χρόνο μπείτε στο site της AEGEAN (http://el.aegeanair.com/taksidepste/for-families/), ενημερωθείτε για τις ευκολίες και τα οφέλη, οργανώστε το ταξίδι σας με τις ανέσεις που επιθυμείτε, κλείστε αεροπορικά εισιτήρια με έκπτωση για τα μικρά μέλη της οικογένειας και ετοιμάστε για μια κοντινή «θεματική περιπέτεια» που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας! πηγη 
Πετώντας με drone πάνω από το Ναύπλιο
Απολαύστε εκπληκτικά πλάνα από πτήση με drone πάνω από το γραφικό και ιστορικό Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Εντυπωσιακά πλάνα από Μπούρτζι, Παλαμήδι, Ακροναυπλία και από την Παλιά Πόλη. Το βίντεο ανέβηκε στο κανάλι haanity στο Youtube. 
πηγη
Η Χαλκίδα από drone - Η Μυστηριώδης Παλίρροια του Ευρίπου από ψηλά
Πετώντας πάνω από τη Χαλκίδα, στις τοποθεσίες: Παλιά γέφυρα, Νέα γέφυρα, Λιανή άμμος, Κόκκινο Σπίτι, Φάρος. Παρατηρήστε το νερό της θάλασσας που ρέει σαν ποτάμι και αλλάζει κατεύθυνση κάθε έξι ώρες! Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας του νομού Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της στον λόφο της Κανήθου δεσπόζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα που, μαζί με τη Γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα μίας ώρας στασιμότητας (παλίρροια του Ευρίπου), αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 η Χαλκίδα έχει πληθυσμό 59.125 κατοίκους. Το βίντεο είναι μια παραγωγή του haanity.
πηγη
Ο Ken Block τα σπάει στο Ντουμπάι και 'ντριφτάρει' κινούμενο αεροπλάνο (Φωτό+Βίντεο)
Ο Ken Block επιστρέφει με την 8η Gymkhana του. Δείτε τον να κάνει ντριφτ στους δρόμους του Ντουμπάι, ανάμεσα σε περιπολικά και ένα... κινούμενο αεροπλάνο (Vid).
Ο Ken Block κάνει τους δρόμους του Ντουμπάι "παιδική χαρά" για τον ίδιο και το νέο Ford Fiesta ST RX43 των 650 αλόγων.

AdTech Ad
Ο Ken Block είναι άλλωστε ο νέος συνεργάτης της εταιρίας ελαστικών, Toyo Tyres. "Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που η Toyo Tyres συνεργάστηκε μαζί μου και θα μπορώ να κάψω όσα περισσότερα λάστιχα μπορώ", δήλωσε ο ίδιος στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας συνεργασίας, με το παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο.

Ken Block's Gymkhana EIGHT: Ultimate Exotic Playground. Dubai:

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :