Εξερράγη ηφαίστειο στη Νέα Ζηλανδία μετά από 115 χρόνια

Ένα ηφαίστειο στη Νέα Ζηλανδία εξερράγη για πρώτη φορά από το 1897, εκτοξεύοντας κόκκινους βράχους και εξαπλώνοντας ένα νέφος στάχτης πάνω από μεγάλο μέρος του Βόρειου Νησιού..


Ορισμένοι από τους κατοίκους της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Η αστυνομία αναγκάστηκε να κλείσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του νησιού που συνδέει την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον με τη μεγαλύτερη πόλη, το Όκλαντ, λόγω της κακής ορατότητας. Οι αρχές συμβούλευσαν τους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές μετά την ενεργοποίηση του ηφαιστείου που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας). Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγω για δυνατές εκρήξεις, λάμψεις και καπνό που υψωνόταν από το βουνό Τονγκαρίρο, ύψους 1.968 μέτρων.

Ο ηφαιστειολόγος Μάικλ Ρόζενμπεργκ δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν έχει καταγραφεί άλλη δραστηριότητα πέραν της αρχικής έκρηξης και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν το ηφαίστειο θα ηρεμήσει και πάλι ή αν αυτή ήταν η αρχή από μια μακρά σειρά εκρήξεων.

Η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας έκανε λόγο για "ενδεχόμενο κίνδυνο" από την τέφρα που εκτείνεται σε μήκος 250 χιλιομέτρων και κάλεσε όσους κατοικούν στην περιοχή να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...