Το χωριό των 300 πηγών

Η πρωινή υγρασία έχει καλύψει τα πάντα και όσο ζεσταίνεται ο κινητήρας, οι «ασκήσεις επί χάρτου» βοηθούν να ξεκαθαριστούν οι υπόλοιπες διαδρομές. Μια σκουρόχρωμη φιγούρα κοντοστέκεται..
ξαφνικά στο παράθυρο του αυτοκινήτου προτάσσοντας ένα μικρό πακέτο τυλιγμένο με ασημόχαρτο. Η ηλικιωμένη γυναίκα προσφέρει μερικά κομμάτια τσουκνιδόπιτα για τον δρόμο, καθώς έμαθε ότι κάποιος από «ΤΑ ΝΕΑ» έχει επισκεφθεί το χωριό της και ήθελε να συμβάλει στη φιλοξενία του τόπου της για την επίσκεψη! Σίγουρα η μέρα άρχισε πολύ καλά…
Μετά το Βουργαρέλι ο δρόμος για λίγο μοιάζει να ηρεμεί με τα έλατα να εναλλάσσονται με τα πλατάνια έως το χωριό Αθαμάνιο. Στα μισά του χωριού μία πινακίδα δείχνει προς μια απότομη ανηφοριά στα αριστερά, τον μοναδικό δρόμο προς τα Θεοδώριανα. Ο δρόμος συνεχίζει να ανηφορίζει απότομα και κάθε στροφή «αφαιρεί» από τις πλαγιές τα έλατα για να γίνει τελικά γυμνό, αλπικό τοπίο. Η θέση Σταυρός στα 1.390 μ., είναι το πέρασμα από τον αυχένα της οροσειράς το οποίο διασχίζει μια γη σφιχτή και άγονη, σπαρμένη με βράχια. Η θέση είναι διάσημη για το ύψος του χιονιού που πιάνει τον χειμώνα - γι' αυτό κι έχει δημιουργηθεί εδώ το πάρκο χιονιού - αλλά και για τη θέα που προσφέρει, καθώς μπορείς να δεις μέχρι τον Αμβρακικό, τη λίμνη Πουρναρίου και τη Νότια Πίνδο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ντόπιους το 2005 το χιόνι είχε φτάσει τα 6 μέτρα ύψος!
Αμέσως μετά τον Σταυρό ο δρόμος κατηφορίζει και τα Θεοδώριανα κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή τους στα 980 μέτρα. Φωλιασμένα ανάμεσα στις άγριες πλαγιές, μοιάζει να ακουμπούν τα σύννεφα, ενώ η γύρω περιοχή είναι γεμάτη έλατα, κέδρους, πλατάνια και καρυδιές.
Κοντά του είναι επίσης και το γνωστό οροπέδιο Κωστηλάτα, στο οποίο σύμφωνα με τους ντόπιους ξεκαλοκαιριάζουν 17 χιλιάδες πρόβατα.
Ομως λέγεται και χωριό των 300 πηγών, καθώς είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας σε νερό. Από την πλατεία η ταμπέλα δείχνει ανηφορικά προς τους καταρράκτες, οι μετρήσεις στους οποίους έδειξαν ότι ανάλογα με την εποχή από την κορυφή του βράχου πέφτουν 2 - 5 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.
Βρίσκονται στη θέση Σούδα σε υψόμετρο 1.300 και θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 20 λεπτά σε άριστα σηματοδοτημένο μονοπάτι, ενώ χαμηλότερα θα ακούτε το βουητό της ορμητικής Ασπρης Γκούρας, η οποία πιο χαμηλά ενώνεται με τον Αχελώο.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...