«Οχι» της Κίνας στην βοήθεια της ευρωζώνης

Σε στοχευμένες επενδύσεις στην Ευρώπη
αναμένεται να προχωρήσει η Κίνα και όχι σε ενίσχυση των δανειοδοτικών ευρωπακέτων.. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «σοβαρές αποφάσεις» τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, εκφράζοντας παράλληλα, την πεποίθηση πως η Ευρώπη διαθέτει «την σοφία και την ικανότητα να επιλύσει τα προβλήματά της».
«Οχι» της Κίνας στην βοήθεια της ευρωζώνης
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ερευνητικά ινστιτούτα και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης γράφουν και σχολιάζουν, ότι «η Ευρώπη έστειλε ένα σαφές και θετικό μήνυμα στις αγορές» και εκτιμούν πως μια «ασταθής ευρωζώνη και μια ισχνή ευρωπαϊκή αγορά επιδρούν αρνητικά στις ευρωκινεζικές εμπορικές σχέσεις».
Συγκρατημένη αισιοδοξία λοιπόν στην Κίνα και σαφής απόρριψη μιας συνολικής βοήθειας προς τον μηχανισμό στήριξης ή στα δανειοδοτικά ευρωπακέτα.
Ο Jim Liqun, πρόεδρος των κρατικών Ταμείων Επενδυτικών Κεφαλαίων (China Investment Corp / CIC), δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα ότι «αποφασίζουν μόνον βάσει οικονομικών κριτηρίων» διότι τα κεφάλαιά τους προέρχονται από τον «κόπο του κινεζικού λαού εδώ και 30 χρόνια».
Η κινεζική ηγεσία και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες υπολογίζουν, ότι τα ρίσκα μιας συνολικής βοήθειας θα ήταν ιδιαίτερα υψηλά.
Αντίθετα φαίνεται ότι προωθεί στοχευμένες επενδύσεις σε συγκεκριμένες χώρες και επιχειρήσεις κυρίως ως μεγαλοεπενδυτής σε ομίλους, σε εξαγορά εταιρειών και σε έργα υποδομών.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...