Μεταλλεία Χαλκιδικής: Μεγάλη συμφωνία Eldorado και European Goldfields

Σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας European Goldfields διά ανταλλαγής μετοχών, η οποία εκμεταλλεύεται τα ορυχεία χρυσού και άλλων μετάλλων στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, προχώρησε η εταιρεία Eldorado..
Gold Corporation, όπως ανακοίνωσε χθες στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας Paul Wright σε συνέντευξη Τύπου.
Η συμφωνία, που έκλεισε το βράδυ της Κυριακής, έχει συνολική αξία της τάξης των 2,5 δισ. δολαρίων Καναδά και θα υλοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών και καταβολή μετρητών. Aξιοσημείωτο είναι ότι δόθηκε πρίμιουμ της τάξης του 56,5% στους μετόχους της European Goldfields με βάση το μεσοσταθμικό όρο 20 ημερών στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων που θα γίνουν το Φεβρουάριο.
Μετοχές
Bάσει της συμφωνίας οι μέτοχοι της European Goldfields θα λάβουν 0,85 μετοχές της Eldorado και 0,0001 δολ. Καναδά σε μετρητά για κάθε μετοχή της European Godfields (σχέση ανταλλαγής). Κάθε δικαίωμα προαίρεσης στην Εuropean Goldfields θα ανταλλάσσεται με αντίστοιχα δικαιώματα της Eldorado και ο κάτοχος αυτών θα λαμβάνει, όταν τα ασκήσει, μετοχές της Eldorado με βάση τη σχέση ανταλλαγής. Η προσφορά της Eldorado αντιπροσωπεύει αξία 13,08 δολ. Καναδά για κάθε κοινή μετοχή της European Goldfields με βάση την τιμή κλεισίματος της 16ης Δεκεμβρίου του 2011 των κοινών μετοχών της Eldorado στο χρηματιστήριο του Τορόντο.
Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί οι μέτοχοι της Εldorado, η οποία στην Ελλάδα είναι γνωστή από τα μεταλλεία χρυσού στο Πέραμα Θράκης, θα έχουν περίπου το 77% των μετοχών, τα fund Fidelity και Blackrock από περίπου 15% και 14% αντίστοιχα και η Ακτωρ Κατασκευαστική με την Qatar Holdings περίπου το 5%.
Η Eldorado, με έδρα το Τορόντο του Καναδά, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρυσού με δραστηριότητες στην Κίνα, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βραζιλία και στόχο την παραγωγή 1,5 εκατ. ουγκιών χρυσού ετησίως έως το 2015. Η European Goldfields, με έδρα επίσης τον Καναδά, διαθέτει εκτιμώμενα αποθέματα χρυσού της τάξης των 9,2 εκατ. ουγκιών στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία. Λειτουργεί το ορυχείο στο Στρατώνι, ενώ σε φάση ανάπτυξης βρίσκονται τα ορυχεία στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές. Επίσης εκμεταλλεύεται το ορυχείο Certej στη Ρουμανία. Τα αποθέματα χρυσού στη βόρεια Ελλάδα εκτιμώνται σε 400 τόνους.
κεφαλαιοποιηση << Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί μετά τη συμφωνία θα έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 11 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. «Η επένδυση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο κ. Wright και υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Εldorado στη συνεργασία με τους Ελληνες εταίρους, την «Ακτωρ», για το μέλλον της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας με συνολική επένδυση 1,3 δισ. ευρώ, θα φέρει 1.800 θέσεις εργασίες, με προτεραιότητα στην πρόσληψη κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα το έργο χρυσού του Περάματος, για το οποίο η εταιρεία είναι στη φάση της διεκδίκησης των σχετικών αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας με συνολική επένδυση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
Ψήφος εμπιστοσύνης
«Η επένδυση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας Paul Wright και υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Εldorado στη συνεργασία με τους Ελληνες εταίρους, την Ακτωρ, για το μέλλον της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...