Κέρματα, γάλα και τσίχλες για τον... «φτωχούλη» πρόεδρο της Πορτογαλίας

Εκατοντάδες Πορτογάλοι συνεχίζουν να διαδηλώνουν μπροστά στην κατοικία του προέδρου Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, στη Λισσαβόνα, ζητώντας την παραίτηση του 72χρονου συντηρητικού πολιτικού μετά τα παράπονα που έκανε αυτός για τη «μειωμένη σύνταξη» που λαμβάνει..


Πολλοί φωνάζουν συνθήματα εναντίον του, άλλοι τον χαρακτηρίζουν «προκλητικό», ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν «έρανο», αφήνοντας στην πύλη του προεδρικού μεγάρου κέρματα, γάλα και τσίχλες σε μια ειρωνική ένδειξη συμπαράστασης στον «φτωχούλη» πρόεδρό τους.

Mέχρι χθες πάνω από 33.000 πολίτες είχαν υπογράψει μία αίτηση με τίτλο «Μια δεκάρα για τον Πρόεδρο» που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο της Πορτογαλίας με την οποία ζητούν την παραίτησή του.

«Ακόμη κι αν η αίτηση δεν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη κίνηση θα δείξει πως οι Πορτογάλοι εχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται λίγο περισσότερο σε σχέση με παλιότερα και σιγά σιγά θα ξεκινήσουν να κάνουν την άποψη τους πιο γνωστή στο ευρύ κοινό», τονίζει ο διοργανωτής της διαδικτυακής αυτής αίτησης, Νούνο Λουίς Μαρέιρος.
Ο κ. Σίλβα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις όταν, πριν μερικές ημέρες, παραπονέθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μία από τις συντάξεις που λαμβάνει μειώθηκε στα 1.300 ευρώ, την ώρα που η μέση σύνταξη στην Πορτογαλία είναι 400 ευρώ το μήνα και στη χώρα, που έχει λάβει δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εφαρμόζονται σκληρά μέτρα λιτότητας.

Μετά το σχόλιό του, ο πρόεδρος αναδιπλώθηκε, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις. «Αυτό που εννοούσα είναι ότι δέχομαι να κάνω και εγώ θυσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην χώρα».

Το 2011 ο κ. Σίλβα είχε δηλώσει ότι το εισόδημά του, που αποτελείται από πολλές συντάξεις, ξεπερνά τα 10.000 ευρώ το μήνα. Γι' αυτό το λόγο αρνήθηκε να λάβει την προεδρική αποζημίωση ύψους 6.523 ευρώ μηνιαίως, καθώς βάσει ενός νόμου που υιοθετήθηκε το 2011 οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να λαμβάνουν ταυτόχρονα μισθό και σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...