Τι μέτρα έχει πάρει η Τροχαία Εγκλωβίστηκαν 14 άνθρωποι στο Καρπενήσι

Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια διάσωσης 14 ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα χιόνια, στο δρόμο μεταξύ του Καρπενησίου και του χιονοδρομικού κέντρου..

Πρόκειται για τους επιβάτες δύο αυτοκινήτων μεταξύ των οποίων είναι εννέα εκδρομείς για πέντε εργαζόμενοι στο χιονοδρομικό κέντρο οι οποίοι επιχείρησαν να κατέβουν από το χιονοδρομικό κέντρο στο Καρπενήσι αλλά εγκλωβίστηκαν στο δρόμο από τα χιόνια. Στην περιοχή επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες με χιονοθύελλα και μάλιστα μεγάλα μηχανήματα που δίνουν μάχη από το μεσημέρι δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι το σημείο όπου βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι.

Ακόμη και όταν επιστρατεύτηκε ένα ειδικό μηχάνημα της ΔΕΗ και αυτό δεν μπόρεσε να τους προσεγγίσει. Τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα κινδύνεψαν να αποκλεισθούν αφού η χιονοθύελλα κλείνει αμέσως τους δρόμους και όγκοι χιονιού καλύπτουν κάθε διάβαση. Απέτυχε και η προσπάθεια να φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο κάποιοι διασώστες της τοπικής Πυροσβεστικής ενώ αυτή την ώρα φτάνουν στην περιοχή άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία με ειδικά μηχανήματα.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν το μεσημέρι όταν στο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκονταν μια ομάδα εκδρομέων οι οποίοι πέρασαν το βράδυ στο καταφύγιο του χιονοδρομικού. Όταν ξεκίνησαν να φύγουν με κατεύθυνση προς το Καρπενήσι η χιονοθύελλα τους έφραξε το δρόμο. Τότε οι εργαζόμενοι στο χιονοδρομικό κέντρο με τα μηχανήματα που διέθεταν έφτασαν κοντά τους και τους πήραν προς το χιονοδρομικό κέντρο.

Λίγο αργότερα τα δύο αυτοκίνητα με τους εκδρομείς και τους εργαζόμενους στο χιονοδρομικό ξεκίνησαν πάλι με κατεύθυνση προς το Καρπενήσι. Αυτά όμως εγκλωβίστηκαν και από τότε δίνεται η μάχη για να μπορέσουν να φτάσουν κοντά τους οι διασώστες και τώρα είναι σε εξέλιξη η τελική προσπάθεια με τις δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ. (Διαβάστε σχετικά εδώ)

Με μία ώρα καθυστέρηση (στις 9 το πρωί) θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012, τα σχολεία του δήμου Φλώρινας, με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε κατάσταση ανάγκης τα Γρεβενά

Τριάντα επτά οικισμοί στο νομό Γρεβενών κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των καιρικών συνθηκών, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τους οικισμούς Σαμαρίνα, Σμίξη, Αβδέλα, Περιβόλι, Λάβδα, Πανόραμα, Πολυνέρι, Αλατόπετρα, Ζιάκας, Σπήλαιο, Περιβολάκι, Κηπουριό, Αιμηλιανός, Καλλιθέα, Αηδόνα, Καλλονή, Δασύλλιο, Άγ. Κοσμάς, Κυπαρίσσι, Οροπέδιο, Ανθρακιά, Φιλιπαίοι, Δοτσικό, Μεσολούρι, Μοναχήτι, Τρίκωμο, Πρόσβορο, Κρανιά, Πηγαδίτσα, Μικρολίβαδο, Πριόνια, Μέγαρο, Λείψι, Κυδωνιές, Εκκλησιές, Σιταράς και Τρίκορφο.

Με αρκετά προβλήματα γίνεται η επιστροφή των εκδρομέων που πέρασαν το τριήμερο μακριά από τις πόλεις. Η Τροχαία έχει πάρει μέτρα, ενώ η κίνηση και στα δύο εθνικά δίκτυα, Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου, είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Οι καιρικές συνθήκες πάντως δεν ήταν σύμμαχος των εκδρομέων.

Τα μέτρα της Τροχαίας:

Μέχρι τις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών που έχουν ωφέλιμο φορτίο πάνω από 1,5 τόνο στους παρακάτω οδικούς άξονες:

Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)

Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμία και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου. Επίσης τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα), όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα, τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο, τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Φυσικό Αέριο κ.λπ.), όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού και τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το Xαμόγελο του Παιδιού».

Διακοπή κυκλοφορίας

Η Τροχαία, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αναγκάστηκε να διακόψε την κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους, ενώ υποχρεωτική είναι σε άλλες περιοχές η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Οι περιοχές στις οποίες διεκόπη η κυκλοφορία είναι οι εξής:

Επαρχιακή  Οδός Καστοριάς-Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 18ο έως το 28ο χλμ.

Στη Ροδόπη λόγω αυξημένης στάθμης νερού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη διάβαση του ποταμού Λίσσου, περιοχή Αγίας Μαρίνας Ιμέρου.

Επαρχιακή Ο. Καρπενησίου - Φουρνά (θέση Βράχος), αποκόπηκε όγκος χιονιού και κατέπεσε στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων προς τους τέως Δήμους Φουρνά και Κτημενίων, καθώς και προς τον Νομό Καρδίτσας, να διεξάγεται από παρακαμπτήρια οδό, μέσω Αγ. Γεωργίου Φθιώτιδας

Επ. Ο. Ακράτας-Ζαρούχλας, θέση Πύργος, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριο οδό.

Επ. Ο. Τριπόλεως - Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας, λόγω κατολίσθησης. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Επιπρόσθετα οι οδηγοί οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες σε δρόμους της Πέλλας, Ημαθίας, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Ευρυτανίας.

Με προβλήματα ο απόπλους

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 και τα 9 μποφόρ.

Το απόγευμα απογορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας, ενώ από τον Πειραιά δεν θα εκτελεστεί το απογευματινό δρομολόγιο του πλοίου " blue star paros" για Πάρο-Νάξο-Δονούσα -Αιγιάλη-Αστυπάλαια αλλά και του "Ιεράπετρα" για Σύρο, Εύδηλο, Αγ. Κήρυκο, Φούρνους, Καρλόβασι, Βαθύ. Επίσης από τη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του επιβατηγού πλοίου "Ταξιάρχης" για Καβάλα και Λήμνο και του "Αqua Maria" για Καβάλα-Λήμνο-Αι Στράτη-Λαύριο-Ψαρά-Μεστά. Κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται ενίσχυση των ανέμων σε πολλές περιοχές.
 
 
Με 1300 επιβάτες

Εδεσε στο λιμάνι της Ραφήνας το super ferry 2

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...