ΕΕ: «Θα προσαρμοστούμε αν κοπεί το πετρέλαιο από το Ιράν» Η απειλή διακοπής δεν πρέπει να επηρεάσει την αντίθεση στα πυρηνικά του

Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ Ντε Γκουχτ απέρριψε τις πιθανές επιπτώσεις της διακοπής των εξαγωγών..
πετρελαίου από το Ιράν προς τις ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι αυτή η απειλή δεν θα έχει αντίκτυπο στην αντίθεση της Ευρώπης στην απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν.

Οι δηλώσεις ήρθαν μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε για το εάν η Τεχεράνη έχει κλείσει τη στρόφιγγα ιρανικού πετρελαίου προς έξι χώρες της ΕΕ: Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία και Ισπανία -τους μεγαλύτερους αγοραστές πετρελαίου στην ΕΕ.


Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Τετάρτη πληροφορίες ότι -σε αντίποινα για τις κυρώσεις- το Ιράν διέκοψε τη ροή πετρελαίου προς τις έξι χώρες της ΕΕ.


Εν συνεχεία, το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν διέψευσε τις πληροφορίες. Από την πλευρά του, ο Κάρελ Ντε Γκουχτ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα προσαρμοστεί στις επιπτώσεις οποιασδήποτε ιρανικής δράσης.


«Εάν θέλουν να το κόψουν νωρίτερα, θα προσαρμοστούμε νωρίτερα. Αυτό θα κάνουμε»
είπε, μιλώντας σε επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ξεκίνησε η λειτουργία νέων προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης, ο ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να πιέσει το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του επιδιώξεις.


«Κανείς δεν θέλει να έχει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Δεν θα αλλάξουμε τη γραμμή μας, επειδή υπάρχει αυτή η απειλή από το Ιράν. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα»
είπε.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Ρωσία είπε ότι η Τεχεράνη δεν θα δεχτεί
«προκαθορισμένους όρους» για την επανέναρξη συνομιλιών της Ομάδας των Εξι για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Την Τετάρτη η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν παρέδωσε επιστολή στην
Κάθριν Αστον, με την οποία εξέφρασε την ετοιμότητά της «να πραγματοποιήσει νέες συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τρόπο εποικοδομητικό.»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ,
Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «υπερβάλλει για τις επιτυχίες της» στον πυρηνικό τομέα.

«Οι Ιρανοί συνεχίζουν να σημειώνουν προόδους, αλλά αυτό που παρουσιάσθηκε (χθες) αποτελεί πράξη εντυπωσιασμού. Οι Ιρανοί κομπάζουν για επιτυχίες που έχουν σημειώσει, αλλά μένουν πολλά ακόμη να κάνουν για φθάσουν στις συσκευές φυγοκέντρησης δεύτερης και τρίτης γενιάς»
είπε.

«Θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι έχουν προοδεύσει περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα, προκειμένου να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ξεπέρασαν το σημείο της μη επιστροφής, πράγμα που δεν ισχύει»
πρόσθεσε ο ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Τόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...