Επαφές Παπαδήμου με Ευρωπαίους ηγέτες Κοντά στο "ΝΑΙ" των εταίρων η Αθήνα...

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η τύχη της χώρας, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα και με φόντο την συνεχιζόμενη πίεση από τους εταίρους για όλο και μεγαλύτερες..
δεσμεύσεις της Αθήνας, οι οποίες θα διασφαλίσουν τους δανειστές και έναντι μιας αλλαγής πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές.
Στο τραπέζι από τους εταίρους έχουν τεθεί σειρά ζητημάτων: από την τοποθέτηση Επιτρόπου με αρμοδιότητες ειδικά για την Ελλάδα, έως την ενίσχυση της Τρόικας με στελέχη που θα απαρτίσουν έναν διευρυμένο μηχανισμό παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, έως την χορήγηση ενός δανείου - γέφυρας που θα διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει έως ότου πραγματοποιηθούν εκλογές, την πραγματοποίηση των οποίων απεύχεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τουλάχιστον το Βερολίνο.Την ίδια ώρα οι εταίροι αμφισβητούν ότι το χρέος, παρά τα μέτρα, μπορεί να φτάσει το 2020 σε βιώσιμα επίπεδα - προβλέπουν για την ακρίβεια ποσοστό κοντά στο 128% του ΑΕΠ - και μέμφονται την Αθήνα για την μη πραγματοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο στη Βουλή συζήτηση για το "κούρεμα" του χρέους, καθώς προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει, πριν το κρίσιμο Εurogroup να ανέβουν οι τόνοι σε μία περίοδο κατά την οποία οι εταίροι θα ήθελαν δεσμεύσεις ακόμη και από τα κόμματα της Αριστεράς
Με φόντο όλες αυτές τις εξελίξεις συναντήθηκαν  ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας,  Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Κύριο αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των αρχηγών των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τη δανειακή σύμβαση και το PSI.
H Αθήνα, πλέον, δείχνει εκφράζει μια συγκρταημένη αισιοδοξία για έγκριση του PSI τη Δευτέρα από το Eurogroup, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Παπανδρέου και Σαμαρά και ερωτώμενος σχετικά με το κλίμα που βγαίνει από το Βερολίνο ανέφερε ότι "δεν έχω τίποτα να απαντήσω στον κ.Σόιμπλε, είναι απόλυτα δικό μας θέμα το πότε θα κάνουμε εκλογές".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, πέραν της κας Μέρκελ, θα έχει έως την Δευτέρα επαφές και με άλλους ηγέτες της ΕΕ. Παράλληλα διευκρίνισε ότι ανοιχτό παραμένει το θέμα του ειδικού λογαριασμού που απαιτούν διάφορες χώρες για να καταβάλλονται εκεί τα ποσά από το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...