ΙΣΠΑΝΙΑ Αθωώθηκε ο δικαστής Γκαρθόν ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, ο γνωστός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν..
ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι παραβίασε νόμο του 1977 περί αμνηστίας με την διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την δικτατορία του Φράνκο.
Αθωώθηκε ο δικαστής Γκαρθόν
Με ψήφους 6 υπέρ και 1 κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο αθώωσε τον Γκαρθόν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του, επιχειρώντας να ερευνήσει εγκλήματα που διεπράχθησαν από το 1936-1975.
Ο 56χρονος είχε αποφασίσει το 2008 να ερευνήσει την εξαφάνιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κατά την διάρκεια του εμφυλίου και την μετέπειτα δικτατορία του στρατηγού Φράνκο, διατάζοντας την εκταφή πτωμάτων από ομαδικούς τάφους, με το επιχείρημα ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν θα πρέπει να εμπίπτουν σε νόμους περί αμνηστίας.
Ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 1977, δυο χρόνια μετά το θάνατο του Φράνκο με στόχο να επιβάλει ένα πέπλο σιωπής για τα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου (1939-39) και της δικτατορίας (1939-75).
Στις 9 Φεβρουαρίου ο Γκαρθόν καταδικάσθηκε σε 11 χρόνια απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματός του σε μια άλλη δίκη, που αφορούσε μια υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών, ενώ αντιμετωπίζει και κατηγορίες ότι δωροδοκήθηκε.
Ο δικαστής ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως για την συμβολή του στην σύλληψη του Α. Πινοσέτ το 1998, παραμένει μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στην Ισπανία, καθώς οι υποστηρικτές του τον βλέπουν ως μαχητή που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ οι επικριτές του τον θεωρούν φιλόδοξο που αναζητά την δημοσιότητα, δρώντας με πολιτικά κίνητρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...