ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ «Είμαστε όλοι Ελληνες!» - Οι συγκεντρώσεις σε Βερολίνο - Παρίσι

«Είμαστε όλοι Ελληνες!» - Οι συγκεντρώσεις σε Βερολίνο - Παρίσι Επιτυχημένο ήταν το σημερινό ραντεβού στο Βερολίνο στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κίνησης «Είμαστε όλοι Έλληνες». Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικά σημεία..
δεκάδων πρωτευουσών και πόλεων σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, όπου χιλιάδες πολίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους στις ασφυκτικές πιέσεις που υφίσταται η χώρα μας από το ΔΝΤ και τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Δεκάδες Ελλήνων, αλλά και Γερμανών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wittenberg, έξω από το ελληνικό Προξενείο και διακήρυξαν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό, που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως «Διεθνής Αλληλεγγύη», ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης.Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Λειψία και την Κολονία.
Παρίσι
Χιλιάδες άτομα, όλων των ηλικιών, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, πλημμύρισαν την πλατεία του Τροκαντερό στο Παρίσι, με συνθήματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα, από τις τρεις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).
«Είμαστε όλοι Ελληνες!» - Οι συγκεντρώσεις σε Βερολίνο - Παρίσι
Η ατμόσφαιρα ήταν μαχητική και ενθουσιώδης χωρίς βιαιότητες. Και όταν αντήχησε η ελληνική μουσική, αυθόρμητα το πλήθος πιάστηκε στο χορό κάτω από το βλέμμα των χρυσοποίκιλτων αγαλμάτων που στολίζουν την πλατεία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τελικά πάνω από 20 γαλλικές οργανώσεις, καθώς και Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Παρίσι, στη δε πρώτη γραμμή της πορείας που ακολούθησε, και άτομα με τη μάσκα των «Αnonymous».

«Είμαστε όλοι Ελληνες!» - Οι συγκεντρώσεις σε Βερολίνο - Παρίσι
Με ένα μπλε μπερέ και κρεμασμένο στο στήθος ένα πλακάτ, ένας 60χρονος Γάλλος δηλώνει: «Είμαστε όλοι Ελληνες ξεμαδημένοι!» ενώ από τα μεγάφωνα αντηχούν τα συνθήματα:«Προσοχή, αύριο θα γίνει και εδώ Αθήνα», «Σήμερα η Ελλάδα, αύριο εσύ», «Κάτω το ΔΝΤ», «Αλληλεγγύη για την Ελλάδα και ενάντια στις Τράπεζες», «Οχι σε Μέρκελ και Σαρκοζί που στραγγαλίζουν τους λαούς», «Αυτοί που σπέρνουν τη μιζέρια θα εισπράξουν τον θυμό».

Υστερα από ένα δίωρο στην πλατεία του Τροκαντερό, ξεκίνησε πορεία με προορισμό, την ελληνική πρεσβεία, το κτίριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γειτνιάζουν στη λεωφόρο Ιενά, που μαζί με τη λεωφόρο Κλεμπέρ είχαν αποκλεισθεί από την κυκλοφορία.

Κύπρος
Το συμβολικό «παρών» της στις διεθνείς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έδωσε σήμερα η Κύπρος, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία.

Κρατώντας την ελληνική σημαία, πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, και διαμαρτυρήθηκαν για τη σκληρή στάση Ευρωπαίων ηγετών και της τρόϊκας κατά της Ελλάδας.


«Είμαστε όλοι Έλληνες», «Συμπαράσταση στην Ελλάδα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό», έγραφαν στα πλακάτ τους οι διαδηλωτές.


Χαρακτήρισαν «επαίσχυντα τα μέτρα» κατά της Ελλάδας και δήλωσαν εξοργισμένοι. Επίσης, τόνισαν ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών «στρέφεται όχι μόνο κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και της κυριαρχίας άλλων λαών».


Η ώρα της συνάντησης για το
πανευρωπαικό και όχι μόνο ραντεβού αλληλεγγύης είχε οριστεί για τις 14.00 τοπική ώρα (σε παρένθεση η αντίστοιχη ώρα Ελλάδας), μεταξύ άλλων στις εξής πόλεις
  • Λονδίνο - Βρετανία (16.00)
  • Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας (15.00)
  • Βρυξέλλες - Βέλγιο (15.00)
  • Κοπεγχάγη - Δανία (15.00)
  • Κολωνία - Γερμανία (15.00)
  • Δουβλίνο - Ιρλανδία (16.00)
  • Κοΐμπρα - Πορτογαλία (16.00)
  • Αμστερνταμ - Ολλανδία (15.00)
  • Στοκχόλμη - Σουηδία (15.00)
  • Νέα Υόρκη - ΗΠΑ (21.00)
Μαζική διαδικτυακή συμμετοχή
Στο Facebook υπάρχει μία σειρά από σελίδες με θέμα το «Ειμαστε όλοι Ελληνες» και χιλιάδες «likes», ενώ υπάρχουν και ανεξάρτητα ιστολόγια (blog) με το ίδιο θέμα, όπως το jesuisgrec.blogspot.com, όπου συλλέγονται υπογραφές και αναρτώνται απόψεις για την κρίση, την εμπλοκή της Ελλάδας και την αντιμετώπισή της.
«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!», αναφέρει ένα από το κείμενα αυτά.
Στόχος είναι η καταγγελία για την λιτότητα και την εξαθλίωση που επιβάλλεται στους Ελληνες από ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση που προέκυψε χωρίς εκλογική διαδικασία, τονίζουν οι οργανωτές. Κατά τους ίδιους, στόχος των δυσβάσταχτων μέτρων δεν είναι η μεταρρύθμιση ή η ανάπτυξη, αλλά η επιβολή ξένου ελέγχου στην ελληνική εθνική κυριαρχία. «Η δαιμονοποίηση ολόκληρων κοινωνιών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν αποτελεί εποικοδομητική κριτική, αλλά μηχανισμό άσκησης ελέγχου, καθώς καλλιεργεί την έχθρα και την καχυποψία ανάμεσα σε κοινωνίες και λαούς των οποίων τα συμφέροντα είναι κοινά», τονίζεται.
Η κινητοποίηση «αγκαλιάστηκε» από τα κινήματα «κατάληψης» οικονομικών κέντρων, όπως τα Occupy New York και Occupy Wall Street (η κινητοποίηση θα γίνει στο διάσημο πλέον πάρκο Ζουκότι, όπου επί πολλές ημέρες διαδηλωτές αντιμετώπιζαν την αστυνομία, αλλά και στην Λιμπερτι Πλάζα κοντά στο χρηματιστήριο), ή το Occupy London. Ενεργός είναι και ο ρόλος της ελληνικής παροικίας και ειδικά των φοιτητικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...