Υεμένη: Ανοιξαν οι κάλπες για τη μετά Σάλεχ εποχή

Το τελευταίο κεφάλαιο στην ηγεσία του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ – που διήρκεσε 33 χρόνια – γράφουν την Τρίτη οι πολίτες της Υεμένης, οι οποίοι εκλέγουν τον διάδοχό του. Νικητής αναμένεται να είναι ο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο μοναδικός υποψήφιος..


Οι κάλπες στην πρωτεύουσα Σαναά άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας).


Υποψήφιος για την προεδρία είναι μόνο ο σημερινός αντιπρόεδρος, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος δήλωσε ότι η εκλογή του θα ανοίξει «
ένα νέο κεφάλαιο» στη ιστορία της χώρας. Ο Χάντι ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην συνοικία Αάσρ της Σαναά, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. «Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την Υεμένη. Γυρίζουμε σελίδα στο παρελθόν και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γράψουμε το μέλλον της νέας Υεμένης», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Αν και αναλυτές αναφέρουν ότι η εκλογική διαδικασία αποτελεί φάρσα, στόχος της δεν είναι τόσο η εκλογή νέου προέδρου, όσο το να εξασφαλιστεί ότι ο Αλί Σάλεχ ο οποίος είχε αγκιστρωθεί στην εξουσία θα φύγει για τα καλά.


Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν, σε μια εκλογική διαδικασία την οποία μποϊκοτάρουν οι αυτονομιστές του Νότου και οι σιίτες αντάρτες του Βορρά.


Ο Αλί Σάλεχ υπέγραψε συμφωνία να παραιτηθεί, μόνο όμως μόλις γινόταν η εκλογή νέου προέδρου.


Τη Δευτέρα κάλεσε τους πολίτες της Υεμένης να ψηφίσουν τον Χάντι, λέγοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί «
μια ομαλή μετάβαση στην εξουσία».

Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει μια χώρα με τεράστια προβλήματα, ανάμεσά τους μια συνεχιζόμενη επανάσταση σε μεγάλα τμήματα της Υεμένης, στελέχη της Αλ-Κάιντα, έντονη ξηρασία και προβλήματα υποσιτισμού των παιδιών.


«
Ημέρα γιορτής για τους Υεμενίτες» χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα η τιμηθείσα με το Νόμπελ Ειρήνης Ταουακόλ Κάρμαν, η οποία ψήφισε σε εκλογικό τμήμα γυναικών στο πανεπιστήμιο της Σαναά.  «Είναι μια ημέρα γιορτής για τους Υεμενίτες γιατί είναι η ημέρα αποχώρησης του Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και του τέλους του δεσποτισμού και της καταπίεσης» που σημάδεψαν τα 33 χρόνια της εξουσίας του, τόνισε η Κάρμαν. 

«
Καλούμε τον νέο πρόεδρο να εργαστεί για τους νέους που βγήκαν στους δρόμους πριν από έναν χρόνο και αν δεν καταλάβει τους στόχους τους, οι νέοι θα τον αναγκάσουν να φύγει, όπως έκαναν και με τον Σάλεχ», πρόσθεσε. 

Στο μεταξύ, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση αυτονομιστών εναντίον εκλογικού κέντρου στη Μουκαλά, της νοτιοανατολικής Υεμένης, ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή, ενώ δύο αντάρτες τραυματίστηκαν από σφαίρες στρατιωτών που φρουρούσαν άλλο εκλογικό κέντρο και δέχτηκαν επίθεση από τους αυτονομιστές.  Νωρίτερα, αντάρτες έβαλαν φωτιά σε εκλογικό τμήμα στη Μοάλα, συνοικία του Αντεν και μπλόκαραν βασικούς δρόμους της πόλης για να εμποδίσουν τους ψηφοφόρους να φτάσουν στα τμήματα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...