Διαχείριση απορριμμάτων: Ενδιαφέρον από επτά εταιρείες για έργο στην Πελοπόννησο

Το έργο επιτρέπει όλες τις δόκιμες τεχνολογίες οι οποίες καλύπτουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με πλήρη διαφάνεια και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, ενώ εφαρμόζεται για πρώτη φορά η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου..

Ισχυρό ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την κατασκευή του έργου της διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου.
Η Διυπουργική Επιτροπή Συγχρηματοδοτούμενων Εργων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ανακοίνωσε χθες τις επτά υποψήφιες εταιρείες για το έργο, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού εκδήλωσαν οι:
1. Ενωση εταιρειών ARCHIRODON GROUP - INTRAKAT - ENVITEC
2. Ενωση εταιρειών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ABAΞ
3. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
4. ΝΟVAERA HELLAS
5. Ενωση εταιρειών ΤΟΞΟΤΗΣ - ΤΡΙΚΑΤ
6. Ενωση εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ
7. Ενωση εταιρειών ΕΡΕΤΒΟ - ΚΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ
Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών που θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η συνολική ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων εκτιμάται σε 200.000 τόνους, ενώ το έργο προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθεί και από κοινοτικούς πόρους.
Ο ιδιωτικός φορέας που θα επιλεγεί θα υπογράψει σύμπραξη διάρκειας 28 ετών.
Το έργο επιτρέπει όλες τις δόκιμες τεχνολογίες οι οποίες καλύπτουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με πλήρη διαφάνεια και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, ενώ εφαρμόζεται για πρώτη φορά η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε: «Στη μεγάλη κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, στόχος μας είναι όχι απλώς να την ξεπεράσουμε αλλά να μεταβούμε σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με αιχμή την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της απασχόλησης.
Προωθούμε δυναμικά τα έργα ΣΔΙΤ ειδικότερα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με παράλληλη συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, και χαιρόμαστε που η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, σε σύντομο χρονικό διάστημα προχώρησαν έναν τόσο σημαντικό διαγωνισμό με σημαντική προσέλκυση ενδιαφέροντος».
Η επόμενη φάση της διαδικασίας προβλέπει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Περιφέρειας και των υποψηφίων. Στο τέλος θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων για τις ανεξέλεγκτες χωματερές και για τις μη οργανωμένες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων.
Θεσσαλονίκη
Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας σταμάτησαν την κατασκευή ΣΜΑ
Ενταση επικράτησε χθες στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, στον χώρο που έχει επιλεγεί για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Μηχανήματα της εργολήπτριας εταιρείας εμφανίστηκαν το πρωί και ξεκίνησαν τις εργασίες παρουσία αστυνομικής δύναμης.
Το γεγονός έγινε αντιληπτό από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τον τελευταίο μήνα πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και καταλήψεις του χώρου ζητώντας τη χωροθέτηση του ΣΜΑ σε άλλη θέση.
Υστερα από αντεγκλήσεις οι διαμαρτυρόμενοι πέτυχαν να σταματήσουν οι εργασίες και να απομακρυνθούν τα μηχανήματα έργου, ενώ καλούν σε νέα συγκέντρωση σήμερα, ζητώντας συμπαράσταση και ενίσχυση από άλλες περιοχές.
Χρήστος Κολώνας
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...