Δεν αλλάζει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Σερβίας, διαβεβαιώνει ο Νίκολιτς

Προτροπές από τη διεθνή κοινότητα και σαφείς διαβεβαιώσεις από την πλευρά της νέας σερβικής ηγεσίας για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας έφερε η επομένη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Σερβία που οδήγησαν στην απρόσμενη νίκη του Τόμισλαβ Νίκολιτς έναντι του Μπόρις Τάντιτς...
Στις δηλώσεις του μετά τη νίκη του ο Νίκολιτς έσπευσε να τονίσει ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας–κάτι που επαναλάμβανε τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία το Βελιγράδι κινείται σταθερά προς αυτό το στόχο. «Δεν θα παρεκκλίνω από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» ήταν η πρώτη φράση του ενώ εξέφρασε την επιθυμία να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ, από τους πρώτους ηγέτες που θα συναντήσει καθώς, όπως είπε, η Γερμανία είναι «ο καλύτερος εταίρος της Σερβίας στα Βαλκάνια». Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Σερβίας με τις άλλες χώρες της περιοχής, ο Νίκολιτς απάντησε πως θα έχει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ και πως θα επιδιώξει καλές σχέσεις με την Κροατία. Η Σερβία, συνέχισε, έχει καλύτερες σχέσεις προς το παρόν με την Κροατία απ’ ό,τι με το Μαυροβούνιο, γεγονός που χαρακτήρισε «μη φυσιολογικό».

Συγχαρητήρια από ΕΕ και Ρωσία


Ο πρόεδρος της ΕΕ
Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισαν την εκλογή του Νίκολιτς στην προεδρία της Σερβίας, βλέποντας σ' αυτή «ένα πολύ καθαρό σήμα υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πολιτικής του Βελιγραδίου».«Στη διάρκεια αυτών των εκλογών» , υπογραμμίζουν, «ο σερβικός λαός έδωσε ένα πολύ καθαρό σήμα υποστήριξης στη συνέχιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της κυβέρνησης».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι δεν έκρυβαν την προτίμησή τους προς τον Τάντιτς, κάλεσαν τον Νίκολιτς να συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική του προκατόχου του ώστε να καταστεί δυνατό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. (Η Σερβία φέτος πήρε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας).


Συγχαρητήρια μηνύματα στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Σερβίας απέστειλε ήδη, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρωσίας
Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι δύο χώρες
(Ρωσία και Σερβία) συνδέονται με δεσμούς φιλίας, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις και συνεργασία» αναφέρει στο μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως, κατά παράδοση, οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονταν από έναν εντατικό πολιτικό διάλογο και στενή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και του ανθρωπιστικού έργου.

Καθαρή νίκη στην προεδρία


Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς απέσπασε το 50,21% των ψήφων έναντι 46,77% που έλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, παρά τις δημοσκοπήσεις που έφερναν τον Τάντιτς νικητή και μάλιστα με άνετη διαφορά.


Ακόμα και για τον ίδιο το Νίκολιτς η νίκη ήταν ανέλπιστη: «Υπάρχει Θεός», είπε στην συνέντευξη Τύπου αργά την Κυριακή. Φυσικά, το κλίμα στο στρατόπεδο του αντιπάλου του ήταν ακριβώς το αντίθετο.


Στενός κομματικός συνεργάτης του εκτίμησε ότι η ήττα ήταν συνέπεια τις αλαζονείας και της γενικότερης αίσθησης που δημιουργήθηκε από τον κομματικό μηχανισμό για βέβαιη νίκη του κ. Τάντιτς. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη αποχή και τελικά στην ήττα του Τάντιτς.


Σε ό,τι αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης, η αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας στις εκλογές της 6ης Μαΐου θα οδηγήσει στη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού. Το προβάδισμα έχει το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς που έχει συμφωνήσει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του
Ίβιτσα Ντάτσιτς, συμφωνία που επιβεβαιώθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Παραταύτα ο νέος πρόεδρος δήλωσε μάλιστα ότι προορίζει την αντιπρόεδρο του κόμματος
Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς για πρωθυπουργό της Σερβίας. Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι αυτό είναι λίγο πιθανό και το σενάριο της συγκατοίκησης σχεδόν βέβαιο.

Βάσει όσων προβλέπει το σερβικό Σύνταγμα, η νέα Βουλή θα πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα ως τις 9 Ιουνίου και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί ως τις 5 Σεπτεμβρίου το αργότερο
.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...