Κοσμοσυρροή κάτω από την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, 59 χρόνια από την ιστορική ανάβαση του Εντμουντ Χίλαρι και του σέρπα Τένζινγκ Νόργκεϊ

Traffic στο Εβερεστ!

Πριν από δύο εβδομάδες, μόλις 50 μέτρα κάτω από την υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων εκτυλίχθηκε μια από τις χειρότερες ορειβατικές τραγωδίες των τελευταίων 16 χρόνων. Τέσσερις.. ορειβάτες - ένας Γερμανός, ένας Νοτιοκορεάτης, ένας Κινέζος και μία Καναδή - άφησαν την τελευταία τους πνοή στη διάρκεια κατάβασης του περίφημου Χίλαρι Στεπ, όπου η θερμοκρασία συνήθως κυμαίνεται 20 βαθμούς υπό το μηδέν και επικρατούν εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αιτία του θανάτου τους όμως, σύμφωνα με τους νεπαλέζους αξιωματούχους, δεν υπήρξε αποκλειστικά ο καιρός αλλά ο ασυνήθιστος συνωστισμός ορειβατών, κυρίως ερασιτεχνών, οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και απλοί τουρίστες.

Η απίστευτη αυτή φωτογραφία που τράβηξε μία ημέρα πριν από το δυσάρεστο συμβάν ο Γερμανός Ραλφ Ντούζμοβιτς - θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους ορειβάτες στον κόσμο - απεικονίζει περισσότερους από 600 ανθρώπους στη σειρά να προσπαθούν να επαναλάβουν το κατόρθωμα του Εντμουντ Χίλαρι και του σέρπα Τένζινγκ Νόργκεϊ οι οποίοι στις 29 Μαΐου 1953 έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που κατέκτησαν το Εβερεστ. Παράλληλα όμως, εκφράζει και τη βασική ανησυχία των ειδικών και των επαγγελματιών ορειβατών για το μέλλον της αναρρίχησης στις πλαγιές των Ιμαλαΐων, ανησυχία που έγκειται στην υπερβολική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επισκέπτονται το Εβερεστ.
Οι τέσσερις ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας εξίσου πολυπληθούς απόπειρας κατάβασης της απότομης πλαγιάς του Λότσε, αφότου είχαν καταφέρει να κατακτήσουν την κορυφή. Η συμφόρηση που σημειώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού κατάβασης τους ενώ μια ξαφνική ανεμοθύελλα ανάγκασε τους ορειβάτες να παραμείνουν ακινητοποιημένοι για περισσότερες από τρεις ώρες με αποτέλεσμα να παγώσουν, να εξαντληθούν και να καταναλώσουν τα πολύτιμα αποθέματα οξυγόνου που είχαν στη διάθεσή τους. Οι τέσσερις από αυτούς δυστυχώς δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν.
Ο συνωστισμός που παρατηρείται στο Εβερεστ τις καλές μέρες της ορειβατικής περιόδου εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα, τονίζουν οι ειδικοί. Οι ορειβάτες, συνήθως ερασιτέχνες που το επισκέπτονται, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αποφυγή ατυχημάτων καθώς πολύ συχνά ανέρχονται σε περισσότερους από 200, αφήνουν πίσω τους μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων και είναι πολύ πιθανό να αφήσουν και την τελευταία τους πνοή.
Σύμφωνα με τον Πίτερ Γκίλμαν, επαγγελματία ορειβάτη και συγγραφέα πολλών βιβλίων με θέμα την κατάκτηση του τρομερού βουνού, η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο Εβερεστ εκφράζει ακριβώς τα αντίθετα από όσα η ορειβασία ορίζει ως κύρια χαρακτηριστικά της, ήτοι αυτάρκεια, προσωπική πρωτοβουλία και αίσθηση μοναξιάς στην άγρια φύση.
Από τότε που ο Εντμουντ Χίλαρι ολοκλήρωσε την ιστορική του ανάβαση, 10.000 άνθρωποι αποπειράθηκαν να κατακτήσουν το Εβερεστ, εκ των οποίων μόλις οι 2.500 με επιτυχία. Περισσότεροι από 220 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Στέγη του Κόσμου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...