Τα σχέδια της Canonical για την αντιμετώπιση του Secure Boot των Windows 8

Ισχυρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Linux κοινότητας ύστερα από την υιοθέτηση της Secure Boot τεχνολογίας στα Windows 8 από τη Microsoft, η οποία κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα με την απόφαση της Red Hat στις αρχές του μήνα αλλά και με τη σημερινή ανακοίνωση της Canonical για το Ubuntu. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι σύγχρονοι Windows 8..
.
πιστοποιημένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα υποστηρίζουν το UEFI Secure Boot, μια τεχνολογία που αντικαθιστά το λογισμικό του Bios που είναι απαραίτητο για την εκκίνηση κάθε υπολογιστή, η οποία βασίζεται στη δημιουργία ενός κλειδιού απαραίτητου για την έναρξη του υπολογιστή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο τα λειτουργικά συστήματα που διαθέτουν πιστοποιημένη υπογραφή θα μπορούν να εκκινούν σε κάθε υπολογιστή.
Η ομάδα της Ubuntu διανομής ανακοίνωσε σήμερα το δικό της τρόπο με τον οποίο οι χρήστες της θα μπορούν να έχουν παράλληλα εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα των Windows 8. Συγκεκριμένα η εταιρεία δημοσίευσε ορισμένες απαιτήσεις για το UEFI, οι οποίες αφορούν τους κατασκευαστές Η/Υ. Αυτές περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση ενός κλειδιού για το Ubuntu του οποίου το μισό (ιδιωτικό) μέρος θα αποθηκεύεται στην πλατφόρμα του Launchpad της Canonical και θα είναι υπεύθυνο για την εκκίνηση του Ubuntu. Σε αντίθεση με το κλειδί της Microsoft, η εκδοχή της Canonical δε θα μπορεί να υπογράφει την εκκίνηση διαφορετικού λειτουργικού συστήματος, εκτός αν ο χρήστης απενεργοποιήσει το Secure Boot ή εισάγει το δικό του κλειδί στη βάση δεδομένων.
Στο τέλος του σχετικού δημοσιεύματος αναφέρεται ότι το Secure Boot φέρει ορισμένες ελλίψεις στο σχεδιασμό του, κάτι που οδηγεί στην αναπόφευκτη κατάσταση όπου το κλειδί της Microsoft θα βρίσκεται εγκατεστημένο σε κάθε Η/Υ. Επίσης το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με το UEFI οι επιλογές των χρηστών είναι αρκετά περιορισμένες, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία φέρει περιορισμούς όπως αυτό της αδυναμίας υποστήριξης πολλαπλών υπογραφών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...