Υπόθεση Μπετανκούρ: Ερευνα και στο σπίτι του Σαρκοζί

Παρίσι, Γαλλία 
Εξονυχιστικές έρευνες πραγματοποίησε την Τρίτη η γαλλική δίωξη οικονομικού εγκλήματος στην κατοικία του Νικολά Σαρκοζί και της Κάρλα Μπρούνι στην οδό Μονμορανσί στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, στο δικηγορικό..
γραφείο που χειρίζεται τις υποθέσεις του πρώην προέδρου και στο νέο γραφείο που τέθηκε στη διάθεσή του λόγω του ότι κατείχε το ανώτατο αξίωμα. 
Ο δικαστής
Ζαν-Μισέλ Ζαντί ερευνά την πιθανή παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007 από την δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτρια της L’Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ.
Η προεδρική ασυλία του εξέπνευσε στις 16 Ιουνίου, ένα μήνα μετά την παράδοση της σκυτάλης στον διάδοχό του,
Φρανσουά Ολάντ. Ο πρώην πρόεδρος ερευνάται για δυο ζητήματα: για το ότι σύμφωνα με την Κλερ Τιμπού, πρώην λογίστρια της Μπετανκούρ, 150.000 ευρώ δόθηκαν στις αρχές του 2007 στον Ερίκ Βερτ που ήταν τότε ταμίας της προεκλογικής εκστρατείας καθώς και για το ότι σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 ο κ. Σαρκοζί πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις στην κατοικία της Μπετανκούρ με στόχο την παραλαβή χρημάτων σε μετρητά.
Η υπόθεση Μπετανκούρ είναι η πιο σοβαρή από τις υποθέσεις για τις οποίες ερευνάται ο πρώην πρόεδρος και δεν αποκλείεται να τον καλέσει σύντομα ο δικαστής Ζαντί για κατάθεση. Ετερος γάλλος δικαστής έχει στα χέρια του τον φάκελο της «Υπόθεσης Καράτσι» στο πλαίσιο του οποίου εξετάζει τα συμβόλαια Agosta (για την πώληση υποβρυχίων στο Πακιστάν) και Sawari II (για την μεταβίβαση φρεγατών στη Σαουδική Αραβία.

Υπάρχουν υποψίες ότι τα συμβόλαια αυτά, που ολοκληρώθηκαν το 1994, προσέφεραν «μετα-μίζες» στην προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού
Εντουάρ Μπαλαντύρ το 1995. Εκείνη την εποχή ο Σαρκοζί ήταν όχι μόνο κορυφαίο στέλεχος της εκστρατείας, της οποίας ήταν και εκπρόσωπος, αλλά κυρίως ήταν και υπουργός υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό _ ο οποίος παίζει ρόλο-κλειδί στα εξοπλιστικά συμβόλαια.   
Με την τελευταία του αυτή ιδιότητα ενέκρινε την δημιουργία μιας εταιρείας στο Λουξεμβούργο με την επωνυμία Heine μέσω της οποίας διοχετεύτηκαν οι μίζες. Τον Ιανουάριο του 2010, η αστυνομία του Λουξεμβούργου κατέληξε ότι οι συμφωνίες για την δημιουργία της Heine «
ήρθαν απευθείας από τον πρωθυπουργό Μπαλαντύρ και τον υπουργό Οικονομικών Νικολά Σαρκοζί».
Η δικαστική έρευνα μέχρι στιγμής έχει καταδείξει την πολύ στενή σχέση ανάμεσα στον
Ζιάντ Τακιεντίν _ τον γαλλολιβανέζο επιχειρηματία που κατηγορείται ως ο ενδιάμεσος στο ξέπλυμα χρήματος της «Υπόθεσης Καράτσι» και στην παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Μπαλαντύρ _ και το περιβάλλον του Σαρκοζί, κυρίως τον πρώην προσωπάρχη του Κλοντ Γκεάν, του γενικού γραμματέα του κόμματός του (UMP) Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και του στενού του φίλου και πρώην υπουργού Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ.  
PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...