8 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 64 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ Επίθεση με βόμβα στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες χάους στο κέντρο της πόλης Γκαζιαντέπ. Ενα λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να ελέγξουν τη φωτιά που ξέσπασε μετά τη β Παγιδευμένο αυτοκίνητο πυροδοτήθηκε δίπλα σε αστυνομικό σταθμό στην καρδιά της πόλης Γκαζιαντέπ. Ακολούθησαν σκηνές χάους. Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες..

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες χάους στο κέντρο της πόλης Γκαζιαντέπ. Ενα λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να ελέγξουν τη φωτιά που ξέσπασε μετά τη βομβιστική επίθεση
Αιματοκύλισμα στην καρδιά της πόλης Γκαζιαντέπ στη Νοτιοανατολική Τουρκία προκάλεσε χθες το βράδυ έκρηξη βόμβας δίπλα σε αστυνομικό σταθμό, που πυροδοτήθηκε πιθανότατα από Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες. Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 64 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε με τηλεχειρισμό σε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες χάους στο κέντρο της Γκαζιαντέπ, με ένα λεωφορείο τυλιγμένο στις φλόγες και πυκνό καπνό να καλύπτει την περιοχή, καθώς οι άνδρες της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να ελέγξουν τη φωτιά. Κατεστραμμένα αυτοκίνητα, σπασμένα τζάμια σε παρακείμενα σπίτια και γραφεία και κάτοικοι που παρακολουθούσαν με αγωνία τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν δεκάδες τραυματίες συμπλήρωναν το χθεσινοβραδινό σκηνικό καταστροφής στην πόλη.
Παρ' όλο που μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, οι αρχές ασφαλείας εκτιμούν, σύμφωνα με τη «Hurriyet» και το «Reuters», ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που δρα από το 1984 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Εξάλλου, οι νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας λόγω της συντριπτικής κουρδικής παρουσίας σε αυτές αποτελούν το επίκεντρο της δράσης του PKK, με εξαίρεση μέχρι χθες τη μεγάλη πόλη Γκαζιαντέπ.
Επίθεση με βόμβα στη Νοτιοανατολική Τουρκία
Μπαράζ χτυπημάτων
Το τελευταίο διάστημα το PKK έχει αυξήσει τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών στόχων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Νωρίτερα χθες δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη νάρκης σε δρόμο στα νοτιοανατολικά της χώρας, επίθεση στην οποία πιστεύεται ότι προέβη το PKK, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών άλλων στρατιωτών που επέβαιναν σε τεθωρακισμένο όχημα το οποίο εκινείτο ανάμεσα στις επαρχίες Χακάρι και Βαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Στις 12 Αυγούστου η οργάνωση απήγαγε στη νοτιοανατολική περιφέρεια Τούντζελι τον βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Χουσεΐν Αϊγκούν, τον οποίο απελευθέρωσαν έπειτα από 48 ώρες.
Οι συχνές συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες του PKK και στις δυνάμεις ασφαλείας προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προσπαθεί να περιορίσει τον αντίκτυπο της συριακής κρίσης στη χώρα του.
Στην πόλη Γκαζιαντέπ λειτουργεί κέντρο λήψης διεθνούς βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες που εν μέσω του εμφυλίου πολέμου καταφεύγουν μαζικά στην Τουρκία και υπολογίζονται σε σχεδόν 70.000 άτομα. Σημειώνεται ότι η Αγκυρα πιστεύει πως οι συριακές δυνάμεις παρέχουν όπλα στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.
ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Παρέμβαση για τους πρόσφυγες
Την ανάγκη δημιουργίας «ουδέτερων ζωνών ασφαλείας» από τα Ηνωμένα Εθνη εντός των συριακών συνόρων, τόνισε χθες μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Χουριέτ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Αναφερόμενος στη μεγάλη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η χώρα του από τη Συρία, ο Νταβούτογλου προειδοποίησε πως «εάν ο αριθμός των προσφύγων ξεπεράσει τις 100.000, εμείς δεν θα έχουμε πλέον χώρο να τους φιλοξενήσουμε». Ως εκ τούτου, «θα πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί προσφύγων στο συριακό έδαφος».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
pηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...