Εκκενώθηκαν χωριά ..Στις φλόγες η Χίος

Από τις 3.00 τα ξημερώματα μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει την κεντρική Χίο, σε τρία μέτωπα. Το ένα βρίσκεται στην μοναδική εστία δάσους στην περιοχή του Προβατά. Περισσότερα από τρεις χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του politischios.gr και της της Πολιτικής Προστασίας, μόνο το 30% του πευκοδάσους του Προβατά παρέμεινε άθικτο, ενώ για ανεπανόρθωτη ζημιά που θα αργήσει να αποκατασταθεί κάνει λόγο ο δήμαρχος Χίου, κ. Λαμπρινούδης..

Περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι το Ναυτικό φυλάκιο στον Προβατά, ενώ χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Αυγώνυμα, Ανάβατος και Σιδερούντα.
Το άλλο μέτωπο είναι στα χωριά Λιθί και Βέσσα, τα οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, κύρηξε μεμονωμένους οικισμούς στα Μαστιχοχώρια σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη στην περιοχή της Βέσσας, ενδεχομένως από καύσιμα του στρατοπέδου"ΠΑΠ".
Νέο μέτωπο στην περιοχή από Δαφνώνα προς Αρβανίτισσα, ενώ στο κάστρο των Απολίχνων η πυρκαγιά απειλεί περιουσίες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά που "απειλούνται" από τις φλόγες είναι: Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ελάτα, Βέσσα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά.
"Αδύνατον να ελεγχθεί η φωτιά σε μια μέρα", υποστηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης.
Επί ποδός όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής προσπαθώντας να ελέγξει το πύρινο μέτωπο, ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν με ένταση περίπου επτά Μποφόρ δυσχεραίνουν κατά πολύ την κατάσταση.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν μπορούν να εφοδιαστούν σύντομα με νερό εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Στην επιχείρηση της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 17 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 εθελοντές, 79 στρατιώτες, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Άλλα 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη προστέθηκαν στην κατάσβεση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί να μεταφερθεί με στρατιωτικό αεροσκάφος πυροσβεστική δύναμη από τη Μυτιλήνη.

Μετά από επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Γανιάρη με το θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, πυροσβεστικά οχήματα θα ξεκινήσουν από τον Πειραιά με το "Blue Star Patmos" για να ενσωματωθούν με τις δυνάμεις του νησιού.











Πέντε μέτωπα συνεχίζουν να καίνε στο νησί

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 18:00 σήμερα το απόγευμα η σύσκεψη φορέων υπό τον Κ. Γανιάρη, προκειμένου να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης 16 ώρες μετά την έναρξη της μεγάλης Πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει και η ηλεκτρονική έκδοση politischios.gr στη σύσκεψη έγινε μία πρώτη καταγραφή των μετώπων που είναι σε εξέλιξη. Έτσι μέχρι και αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη σε Αυγώνυμα, Ανάβατο, Δαφνώνα, Αρμόλια και Άγιο Γεώργιο Σηκούση.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εκ νέου στις 21:00 σήμερα το βράδυ, προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα που θα παρθούν για τη διάρκεια της νύχτας, μετείχαν ο Κ. Γανιάρης, ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ Β. Τελλίδης, ο ταξίαρχος Α. Ζερβάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Λαγός, ο Υπουργός Κ. Μουσουρούλης και ο περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής.



Σε εξέλιξη φωτιά και στην Κόρινθο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιος Χαράλαμπος Κορινθίας. 

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 16 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...