Μαίνεται για τέταρτη ημέρα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο 'Αγιον Όρος, κατακαίγοντας χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους

Μαίνεται για τέταρτη ημέρα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο 'Αγιον Όρος, κατακαίγοντας χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.
Σκληρή μάχη με τις φλόγες στο Αγιο Ορος

Η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών δυνάμεων είναι γιγαντιαία, μετά και από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά..


Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται από χθες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα -μεταξύ αυτών δύο στρατιωτικά Σινούκ- πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις. Από ξηράς επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 314 στρατιώτες, 120 εθελοντές και 49 Σέρβοι πυροσβέστες.

Το δύσβατο της περιοχές και οι συνεχείς εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Το πύρινο μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ των θέσεων Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό, σε μία απόσταση περίπου 1,5 με 2 χιλιόμετρα, σε ευθεία γραμμή, από τη Μονή Χιλανδαρίου, η οποία, πάντως, επί του παρόντος δεν κινδυνεύει.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, η ένταση των οποίων, πάντως, έχει κοπάσει τις τελευταίες ώρες.

Οι πύρινες εστίες που εντοπίζονταν μέχρι χθες κοντά στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ τις πυρόπληκτες περιοχές της Χαλκιδικής και ειδικότερα της Ουρανούπολης, επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει και στην Κρήτη για την αποτίμηση των ζημιών από πυρκαγιές.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ρόδο
Εν τω μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση, στην περιοχή Παντανάσα της Ρόδου.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα και ένα ελικόπτερο.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...