Tζούλιαν Ασάνζ: Ο Μ. Ομπάμα να πράξει το σωστό

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση, από την πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, κάλεσε, μιλώντας από το μπαλκόνι της πρεσβείας, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, «να κάνει το σωστό».
Ο κ. Assange, δήλωσε επίσης ότι: «Όπως απειλείται ο WikiLeaks, έτσι απειλείται και η ελευθερία της έκφρασης και η υγεία όλων των κοινωνιών μας. Ζήτησα από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει το σωστό. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεχίσουν αυτό το κυνήγι μαγισσών..
εναντίον του WikiLeaks».   Ο 41χρονος Αυστραλός ζήτησε επίσης να αφεθεί ελεύθερος ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στην φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του καθώς κατηγορείται ότι διέρρευσε στον WikiLeaks διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ. Ο κ. Ασάνζ ευχαρίστησε τον Ισημερινό που του χορήγησε πολιτικό άσυλο, όμως δεν είπε τίποτε για να επόμενα σχέδιά του.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ,   ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν είχε δηλώσει ότι συναντήθηκε με τον πελάτη του και τον βρήκε «μάχιμο», ενώ μεταφέροντας τις απόψεις του Ασάνζ, ανέφερε ότι: «Ευχαρίστησε τους πολίτες του Ισημερινού και κυρίως τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα που του χορήγησαν άσυλο και ζήτησε από τον δικηγόρο του να κινηθεί δικαστικά ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα του WikiLeaks, τα δικά του και αυτά όλων όσοι ερευνώνται».
  
 Σε τηλεφωνική της συνέντευξη, η μητέρα του 41χρονου Αυστραλού, Κριστίν Ασάνζ, δήλωσε ότι: «Τον ρώτησα τι συμβαίνει και μου είπε: 'Είναι πολύ απλό, μαμά. Αν με ανακρίνουν στη Σουηδία θα πρέπει είτε να απορρίψουν την υπόθεση ή να μου απαγγείλουν κατηγορίες. Με άλλα λόγια θέλουν να οδηγήσουν τον Τζούλιαν στη Σουηδία και να τον φυλακίσουν προτού τον ανακρίνουν εκεί θα του απαγγελθούν κατηγορίες από τις ΗΠΑ. Είναι απαράδεκτο. Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ έκανε μόνο μια δήλωση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις ΗΠΑ ώστε να διωχθεί δικαστικά ο WikiLeaks».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...