Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, 11 χρόνια μετά

Έντεκα χρόνια από την ενδεκάτη του Σεπτέμβρη, που άλλαξε τον κόσμο σε σχέση με ό,τι ξέραμε, το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου κυριαρχεί και πάλι στον ουρανό του νότιου Μανχάταν. Εκατοντάδες οικοδόμοι δουλεύουν καθημερινά στο εργοτάξιο κι οι τουρίστες τραβούν φωτογραφίες με τις χιλιάδες τους δυο πύργους, που κοντεύουν να ολοκληρωθούν...


Σύμφωνα με τους κατασκευαστές:
  • WTC-03-PORTRAITΤο μεγαλύτερο μέρος από το οκτώ εκταρίων μνημείο άνοιξε για το κοινό πέρυσι, στην δέκατη επέτειο από το τρομοκρατικό χτύπημα, κι έκτοτε το έχουν επισκεφτεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι. Το μουσείο, όμως, που σχεδιαζόταν ν’ αποτελέσει μέρος του μνημείου, φαίνεται πως δεν θα ‘ναι έτοιμο πριν από το 2014, λόγω καθυστερήσεων, εξαιτίας διαφωνιών για ζητήματα χρηματοδότησής του.
  • Ο «One World Trace Center», ουρανοξύστης Νο 1, που ήταν παλιότερα γνωστός ως «Πύργος της Ελευθερίας», θ’ ανοίξει το 2014 στη βορειοδυτική γωνία της έκτασης, προσφέροντας σχεδόν διακόσια ογδόντα στρέμματα χώρους για γραφεία. Ενοικιαστές θα είναι, κατ’ ελάχιστον, η εκδοτική επιχείρηση Conde Nast και οι Γενικές Υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο ακιδωτός ιστός, στην κορυφή του κτηρίου των εκατόν τεσσάρων ορόφων, θα φτάσει τα 541 μέτρα – αλλά πιο πολύ ενδιαφέρον έχει η μέτρηση σε πόδια, καθώς θα είναι ακριβώς 1776, με υπέρτατο συμβολισμό το έτος διακήρυξης της ανεξαρτησίας. Ο πύργος αναμένεται να κοστίσει, συνολικά, σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Το πρώτο κτήριο γραφείων, που θ’ ανοίξει, θα είναι το «Four World Trace Center», με εβδομήντα δύο ορόφους στη νοτιοανατολική γωνία. Ο πύργος έχει φτάσει το τελικό του ύψος των τριακοσίων μέτρων κι αναμένεται να λειτουργήσει τον Οκτώβρη του 2013. Κύριος ένοικος θα είναι η Λιμενική Αρχή, ιδιοκτήτρια της έκτασης, που έχασε τα κεντρικά γραφεία της με την επίθεση το 2001.
  • Αμέσως βορειότερα βρίσκεται το «Three World Trace Center», που σήμερα φτάνει μόλις τους οκτώ ορόφους, αλλά στην ολοκλήρωσή του θα βρεθεί με ορόφους δεκαπλάσιους και ύψος στα τριακόσια πενήντα μέτρα. Αναμένεται ν’ ανοίξει το 2015 ή και το 2016.
  • WTC-04Στη βορειοανατολική γωνία της έκτασης, το «Two World Trace Center» σήμερα φτάνει μόλις στο επίπεδο του εδάφους. Έχει σχεδιαστεί ως ουρανοξύστης ογδόντα οκτώ ορόφων, μα δε θ’ αρχίσει να οικοδομείται, ώσπου η αγορά να ανακάμψει και να μπορεί ν’ απορροφήσει την αυξημένη προσφορά γραφείων και καταστημάτων.
  • Ο νέος κόμβος μεταφορών στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου θα συνδέει δεκατρείς γραμμές «μετρό» και υπέργειων τρένων, όταν ολοκληρωθεί, το 2015. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός απ’ τον Σαντιάγο Καλατράβα, διακόσιες πενήντα χιλιάδες επιβάτες κάθε μέρα και κόστος, που έχει ήδη εκτιναχτεί στα τριάμισι εκατομμύρια δολάρια, έναντι λίγο πάνω από τα δύο, που ήταν προϋπολογισμένο.
  • Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών, που σχεδιαζόταν για τον χώρο, βρίσκεται στάσιμο εδώ και κάποια χρόνια· φέτος, μόλις, διορίστηκε διοικητικό συμβούλιο, με στόχο την εξεύρεση των πόρων της ανέγερσης του Κέντρου, που θα περιλαμβάνει θέατρο με χίλιες θέσεις θεατών.
  • Ένα υπόγειο κέντρο ασφαλείας οχημάτων και χώρος στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, λίγο πιο νότια απ’ το κυρίως Κέντρο, θ’ ανοίξει εντός του 2013.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πηγή: Associated Press, The Atlantic

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...