Χάνει σύμμαχο η Μέρκελ;

Υπό τον τίτλο «Ποια Ευρώπη για τους Ολλανδούς», η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «L' Echo» δημοσιεύει ανάλυση στην οποία επισημαίνει ότι αν στις σημερινές εκλογές επικρατήσει το Κόμμα της Εργασίας (PVDA), η Άγκελα Μέρκελ κινδυνεύει να χάσει έναν πολύτιμο σύμμαχο...

Από ευρωπαϊκή άποψη, οι ολλανδικές εκλογές αποτελούν σύμβολο από μόνες τους. Από την αρχή της κρίσης χρέους, η Ολλανδία εκλαμβάνεται ως αρχέτυπο του κράτους ''του Βορρά'': μεγάλο υπερασπιστή της λιτότητας, αντίθετο σε κάθε γενναιοδωρία έναντι κρατών σε δύσκολη θέση, στο Νότο της ευρωζώνης.
Πέρα από τα σύμβολα, αυτές οι εκλογές θέτουν ουσιαστικά ζητήματα στην Ευρώπη. Η Ολλανδία αποτελεί σύμμαχο-κλειδί της Γερμανίας στα θέματα δημοσιονομικής λιτότητας. Εάν ο Ρούτε παραμείνει, λογικά θα συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται πάνω στη Γερμανία. Εάν, αντίθετα, το Κόμμα της Εργασίας (PVDA) κερδίσει τη θέση του πρωθυπουργού, η Άγκελα Μέρκελ κινδυνεύει να χάσει έναν πολύτιμο σύμμαχο.
Αυτό το θέμα φέρνει και εκείνο της θέσης της Χάγης αναφορικά με την Ελλάδα. Ο Ρούτε τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ενάντια σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα, ενώ το Κόμμα της Εργασίας υποστήριζε την ιδέα να παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος –επομένως χρήματα– στην Ελλάδα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...