Μεντβέντεφ: «Οι ηγέτες της ΕΕ υστερούν σε ενεργητικότητα και βούληση»

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ (αριστερά) δίνει συνέντευξη σε δύο δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ενόψει της επίσκεψής του στο Παρίσι. REUTERS/Alexander Astafyev/RIA Novosti/Pool.
Παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την οικονομική κρίση..
στην ευρωζώνη οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων , κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι. «Η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία την οικονομική κρίση που εκτυλίσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες μερικές φορές υστερούν σε ενεργητικότητα και βούληση να λύσουν τα προβλήματα εν μέσω διαφωνιών για το αν θα πρέπει να στηρίξουν τη λιτότητα ή την ανάπτυξη. Για εμάς αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή», δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ έγιναν σε μια μάλλον κρίσιμη περίοδο, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντήθηκαν για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες για να αποφασίσουν για το κατά πόσον θα πάρει η Ελλάδα την πολυπόθητη δόση που θα απομακρύνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στις οικονομίες της Ευρώπης. Υπάρχει ατελείωτη διαφωνία όσον αφορά το τι είναι καλύτερο, δημοσιονομική εδραίωση ή ανάπτυξη. Φαίνεται πως οι ευρωπαίοι ομόλογοί μας κινούνται προς μία συμφωνία, όμως το κυριότερο είναι να μην είναι αργά», είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, δεδομένου μάλιστα ότι τα κράτη της ΕΕ αναλογούν περίπου στον μισό εμπορικό όγκο της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα διατηρεί περίπου το 41% του ξένου συναλλάγματός της σε ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τα αποθέματα της σε ευρώ, αν και παραδέχτηκε ότι το ζήτημα του νομίσματος θα πρέπει να αποτελέσει μείζον ζήτημα συζήτησης με τους ομολόγους του. «Οπως έχω δηλώσει επανειλημμένα τους συναδέλφους μου, συμπεριλαμβανομένου του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ελπίζουμε βαθιά να συνεχίσει το ευρώ να υπάρχει ως σταθερό αποθεματικό νόμισμα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...