Οι Ρώσοι δεν ρισκάρουν τον δανεισμό της Κύπρου

«Τεράστιο ρίσκο» θεωρεί η ρωσική κυβέρνηση τον δανεισμό της Κύπρου, είτε για να στηρίξει την οικονομία της, είτε για να στηρίξει τις τράπεζές της. Αυτό δήλωσε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σεργκέι Στόρτσακ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα και αν η Μόσχα συμμετείχε στο πρόγραμμα στήριξης που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν θα ήταν εκ των βασικών πιστωτών..


Στη συνέντευξή του στο Bloomberg ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «είναι φανερό πως κανένας πιστωτής δεν μπορεί από μόνος του να δουλέψει με την Κύπρο». Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένα σχέδια ή οδηγίες να κάνουμε κάτι τέτοιο» αναφερόμενος στο δάνειο των 5 δισ. ευρώ που ζήτησε από τον περασμένο Ιούνιο η Κύπρος: «Οποιος προχωρήσει από μόνος να στηρίξει την κυβέρνηση της Κύπρου ή να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, θα ελάμβανε τεράστιο ρίσκο», ανέφερε.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ακολουθούν τις πρόσφατες δηλώσεις του ρώσου προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν που άφηνε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα συμμετείχε σε ένα ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της Κύπρου. Από τις Βρυξέλλες διαμήνυσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Το μόνο ίσως που εμφανίζεται πρόθυμη, προς το παρόν να πράξει η Μόσχα, είναι να παρατείνει την αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε τον Δεκέμβριο του 2011 η Κύπρος από τη Ρωσία. Ηδη άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, το δάνειο να αποπληρωθεί το 2020 αντί το 2016.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...