EΡΤ: Το φιάσκο της Πρωινής Ενημέρωσης--Η Τακτική... βύθισης του δελτίου--Αποκορύφωμα, η αποπομπή του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης Κ. Σπυρόπουλου..

Περίοπτη θέση στο βιβλίο Γκίνες διεκδικεί η διοίκηση της ΕΡΤ, κοινώς η περιβόητη «τρόικα» των Ν. Σίμου (διευθύνων σύμβουλος), Αιμ. Λιάτσου (γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης) και Β. Θωμόπουλου, (διευθυντής ειδήσεων), οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει ολόκληρη... συλλογή από επικίνδυνες γκάφες και «κατορθώματα» υπέρβασης εξουσίας..

Θυμίζοντας έντονα δολοπλόκους βυζαντινής αυλής, οι... ηγεμόνες της ΕΡΤ κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να «αβγατίσουν» το πλούσιο σε φιάσκα και διχαστικές κινήσεις παλμαρέ τους, φωτίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το πείραμα της «συγκατοίκησης» στο Ραδιομέγαρο.
Η Αγία Παρασκευή γίνεται το... Βατερλό της τρικομματικής
Αποκορύφωμα, η αποπομπή του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης Κ. Σπυρόπουλου, κατόπιν εισήγησης του διευθύνοντος συμβούλου Ν. Σίμου, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων. Η εξέλιξη προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στον Φ. Κουβέλη.
Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ προτίθεται να φθάσει έως το Μαξίμου και να ζητήσει την επιστροφή του «προστατευόμενού» του, τον οποίο έπαυσε ο Ν. Σίμος καταλογίζοντάς του με «αδύναμα» επιχειρήματα ότι δεν τήρησε τις νόμιμες διαδικασίες για τη δέσμευση της ΕΡΤ να συμμετάσχει σε διεθνή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κισμέτ», δεν έδειξε διάθεση για αναγνώριση του λάθους του και μεταμέλεια, και τελικά δεν ήταν συνεργάσιμος...
Είτε είναι θέμα γοήτρου είτε όχι, η ΔΗΜΑΡ θα κάνει λόγο για «αναιτιολόγητη απομάκρυνση χωρίς επιβαρυντικά στοιχεία», για «κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας στον δημόσιο τομέα» και για «σπάσιμο ενός άτυπου κώδικα καλής πίστης στη συγκυβέρνηση».
Η Αγία Παρασκευή γίνεται το... Βατερλό της τρικομματικής
Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη ρωγμή στην τρικομματική, οι εκπρόσωποι της οποίας υποτίθεται ότι όφειλαν να συναποφασίζουν για τις πολιτικές θέσεις, ωστόσο φαίνεται ότι τα «γαλάζια» παράκεντρα είναι υπεράνω όλων, πόσω μάλλον όταν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Αγία Παρασκευή.
Ο Κ. Σπυρόπουλος καταλόγισε σοβαρές ευθύνες στον Ν. Σίμο κάνοντας λόγο για «κέντρα» που έχουν άλλους στόχους. Μάλιστα μιλά για «ψεύδη, πλάνες και προσχήματα» και για ακραίες «πολιτικές παρεμβάσεις» από υψηλόβαθμα στελέχη με δήθεν επίκληση πολιτικών προσώπων.
Η Αγία Παρασκευή γίνεται το... Βατερλό της τρικομματικής
Τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα αφορούν το αφιέρωμα που προέβαλε η ΕΡΤ στη δεκαετία του '40 για το ΕΑΜ και τον Εμφύλιο, το οποίο ενόχλησε ιδιαίτερα τον Ν. Σίμο που του μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια πολιτικού προσώπου. Ο Κ. Σπυρόπουλος τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «δεν είναι βέβαιος ότι πράγματι κάποιο πρόσωπο είχε κάνει παράπονα και ότι «δεν ήταν απλώς μια επίκληση του ονόματός του από τον κ. Σίμο». Το δεύτερο περιστατικό αφορά το αφιέρωμα «Why Poverty», που, σύμφωνα με τον κ. Σίμο, όπως καταγγέλλει ο κ. Σπυρόπουλος, έπεφτε πολύ... καταθλιπτικό.
Τον «έκαψε» το γκέι φιλί
Η Αγία Παρασκευή γίνεται το... Βατερλό της τρικομματικής
Πολύ μεγαλύτερη μιζέρια, όμως, έβγαλε προς τα έξω η ΕΡΤ όταν ο ίδιος ο Κ. Σπυρόπουλος έκοψε στις 16/10 τη σκηνή του γκέι φιλιού λογοκρίνοντας την πανάκριβη (5.500 ευρώ το επεισόδιο) βρετανική σειρά «Downton Abbey». Μάλιστα ο ντόρος που ξέσπασε, κυρίως δε το κράξιμο ακόμα και από εφημερίδες («Guardian», «Independent» κ.ά.), ανάγκασαν τον Ν. Σίμο να πάρει αντίθετη θέση, μιλώντας για ατυχές περιστατικό και αδειάζοντας τον Κ. Σπυρόπουλο που έφθασε στο άλλο άκρο προβάλλοντας το επεισόδιο σε επανάληψη στις 7 μ.μ. της Κυριακής 21/10. Για να το δουν όχι μόνο όσοι το έχασαν αλλά και τα μικρά παιδιά. Ακριβή παραγωγή
Περιμένοντας την Ανθή
Η ίδια διοίκηση που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την επικείμενη αιμορραγία της ΕΡΤ, στήνει πανάκριβη μεικτή παραγωγή για να στεγάσει και να εξασφαλίσει το πολιτικό μέλλον της «γαλάζιας» Ανθής Σαλαγκούδη, η οποία έπειτα από εντατικό σεμινάριο τηλεπαρουσίασης (το ανέκδοτο λέει ότι το... 136 -τίτλος της εκπομπής της- αναφέ-ρεται στις ημέρες που περιφέρεται άσκοπα στο Ραδιομέγαρο) βγαίνει στο γυαλί μαζί με τον Γ. Δάρρα και τον εθνικό τηλεμάγειρα Ηλία Μαμαλάκη.
ΑΠΟ ΤΟ 12% ΣΤΟ 3%
Τακτική... βύθισης του δελτίου
Το στοίχημα της υπέρβασης είχε ήδη χαθεί. Το σύντομο αλλά πλούσιο σε σπαρταριστά περιστατικά «γαλάζιο χρονικό» της ΕΡΤ ξεκίνησε με την εγκατάσταση του έμπιστου πολιτικού συντάκτη Στράτου Μπαλή στη θέση του διευθυντή ειδήσεων. Ο τελευταίος αποχώρησε από τη θέση σε... μία εβδομάδα, για να τοποθετηθεί ο Β. Θωμόπουλος.
Πολύ γρήγορα εξαφανίστηκαν σοβαροί σχολιαστές από τα δελτία, αγνοήθηκαν ρεπορτάζ που οι «μακιαβελικοί» ήρωες του κονκλαβίου της ΕΡΤ θεωρούσαν ότι δεν θα άρεσαν στη «γαλάζια» πτέρυγα της κυβέρνησης.
Τα δελτία ειδήσεων έπεσαν στα Τάρταρα, καθώς ευνουχίστηκαν οι πιο δυναμικοί τους συντελεστές, ενώ απονευρώθηκε κάθε δυνατότητα παρέμβασης.
Η άρχουσα τάξη της ΕΡΤ αρκέστηκε σε ένα ντελίριο αυτολογοκρισίας στην παροχή ενός δουλοπρεπούς σέρβις στους υπουργούς παρουσιάζοντας απλώς τις δραστηριότητες και δηλώσεις τους. Ετσι εξαφανίστηκαν από τον βασικό κορμό των δελτίων τα κρίσιμα θέματα τα οποία καλύπτονταν επιφανειακά, χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες και με αβαθές ρεπορτάζ προκειμένου να μην ενοχληθούν τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία.
Οι πρακτικές αυτές απομείωσαν την τηλεθέαση του κεντρικού δελτίου της ΝΕΤ η οποία πήρε τον κατήφορο γράφοντας 5άρια και 3άρια έναντι 12% στους -όχι μακρινούς- καιρούς της σοβαρότητας.
Για... ανάρμοστη συμπεριφορά
Η Ελλη Στάη στο «εδώλιο»
στις 3 Οκτωβρίου στήθηκε ένα «εσω-τερικό» δικαστήριο εναντίον της Ελλης Στάη, με τη διαταγή διενέργειας ΕΔΕ από την ηρωική «τριανδρία» για την υποτιθέμενη «ανάρ-μοστη» συμπεριφορά της παρουσιάστριας προς τον Β. Θωμόπουλο. Το χρονικό της αποπομπής της -αρχικά για τρεις ημέρες που έφθασαν τη 15νθήμερη αποβολή- γράφτηκε με την άφιξη του Αιμ. Λιάτσου, ο οποίος είχε προηγούμενα με την κ. Στάη, καθώς στο παρελθόν του είχε καταθέσει αγωγή όταν ήταν εκδότης της «Παρασκευής και 13» με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να της ζητήσει πρωτοσέλιδα συγνώμη (Ελλη...) για να γλιτώσει το 1 εκατ. ευρώ. Ετσι με άλλοθι τη δυσαρέσκεια που του μετέφερε ο Β. Θω-μόπουλος ότι δήθεν η Ελλη Στάη προσέβαλε την επαγγελματική του τιμή, κατέφυγε στον Νίκο Σίμο. Εκείνος με τη σειρά του έστησε ένα μίνι δικαστήριο στο γραφείο του, με την παρουσιάστρια που κατάφερε να βάλει τη δική της σφραγίδα στις ειδήσεις της δημόσιας τηλεόρασης να κάθεται στο «εδώλιο».
ΤΟ «ΤΡΙΟ» ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΑΛΟ
Το φιάσκο της Πρωινής Ενημέρωσης
Η «καρατόμηση» στις αρχές Νοεμβρίου των Κ. Αρβανίτη - Μ. Κατσίμη από την «Πρωινή Ενημέρωση» λόγω διατύπωσης σχολίων προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, με αφορμή τα ιατροδικαστικά πορίσματα για την υπόθεση βασανισμού 15 αντιεξουσιαστών, προκάλεσε κύμα απεργιών με αποκορύφωμα μια πολυπληθή συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο.
Το δίδυμο των παρουσιαστών, πριν περιοριστεί στο δίωρο 6-8 π.μ., είχε καταφέρει να ξεπεράσει σε τηλεθέαση το 26% διατηρώντας τη φόρμα του παρά τα οριακής έμπνευσης και λογικής «καψώνια» των προϊσταμένων.
Η 15θνήμερη αγρανάπαυσή τους μάλιστα και το ετσιθελικό «ψυγείο» στο οποίο μπήκαν, με απόφαση του Αιμίλιου Λιάτσου, στοίχισε στην ΕΡΤ ποσοστά τηλεθέασης, εξαιτίας αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ προκάλεσε ρήγμα στους δεσμούς της δημόσιας τηλεόρασης με τους τηλεθεατές, που σκορπίστηκαν στα τέσσερα σημεία του τηλεοπτικού στερεώματος.
Ενοχλήθηκαν
Η βλάβη που προκλήθηκε όχι μόνο στην πρωινή ζώνη αλλά και στα δελτία και το συνολικό πρόγραμμα, θεωρείται περίπου ανήκεστος, παρά το γεγονός ότι το «τρίο» που αποφάσισε την καρατόμησή τους υποχώρησε μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο οποίος φαίνεται ότι ενόχλησε και το Μαξίμου.
Οψιμη καταγγελία
Εστία «φωτιάς» η Κατεχάκη
Ενώ άφησε να περάσει κρίσιμος χρόνος, η διοίκηση της ΕΡΤ, απειλούμενη με νέα 48ωρη απεργία, αποφάσισε υπό τον φόβο της κατηγορίας για απιστία προς την υπηρεσία να καταγγείλει όψιμα την παραχώρηση της Κατεχάκη για τις υπηρεσίες ασύλου του υπ. Δημόσιας Τάξης.
Η διοίκηση της ΕΡΤ είδε τελικά στον βαθύ της ύπνο ότι η παραχώρηση θα προξενούσε υπέρμετρη βλάβη στα συμφέροντα της δημόσιας τηλεόρασης με την καταστροφή δύο στούντιο, τη δαπανηρή και χρονοβόρα μετεγκατάσταση του κεντρικού ελέγχου (master control), των τεσσάρων στούντιο και του βλαβοληπτικού κέντρου σημάτων από τα 157 Κέντρα Εκπομπής καθώς και την πιθανολογούμενη βλάβη πολύτιμου αρχειακού και αποθηκευτικού υλικού κατά τη μεταφορά του.
Παράλληλα αντελήφθη πόσο θα εκτοξευόταν το κόστος από τη μετατροπή των εσωτερικών και μεικτών παραγωγών σε εξωτερικές (1 εκατ. ευρώ τον χρόνο).

 PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...