Οι υποψηφιότητες για τα φετινά 85α Βραβεία Όσκαρ Vid..


Μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές, ανεξάρτητες δημιουργίες αλλά και το ευρωπαϊκό σινεμά είναι οι πρωταγωνιστές στις φετινές υποψηφιότητες για τα Όσκαρ, που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ώρες. Η ταινία που ξεχωρίζει με διαφορά, είναι ο «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ με 12 υποψηφιότητες. Οι βασικοί αντίπαλοι.
της ταινίας για τον αμερικανό πρόεδρο είναι: «Η ζωή του Πι» του Ανγκ Λι, «Ο οδηγός αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο Ράσελ, το «Επιχείρηση: Άργκο» του Μπεν Άφλεκ και το μιούζικαλ «οι Άθλιοι» του Τομ Χούπερ.
Σχετικά καλά πήγε και το τελευταίο πόνημα του Κουέντιν Ταραντίνο, «Django: Ο Τιμωρός» που έχει κερδίσει υποψηφιότητες για πέντε κατηγορίες, ανάμεσά τους στην κατηγορία καλύτερης ταινίας, πρωτότυπου σεναρίου για τον Ταραντίνο και Β΄ ανδρικού ρόλου για τον Κρίστοφ Βαλτζ.
Πώς φάνηκε αυτό στον σκηνοθέτη της ταινίας;
«Πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ σήμερα, 5 υποψηφιότητες για Bafta χθες. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή εβδομάδα. Χαίρομαι να πηγαίνω στην τελετή των Όσκαρ. Βλέπεις μερικούς παλιόφιλους. Συναντάς ανθρώπους που έχεις δουλέψει μαζί τους στο παρελθόν και τους έχεις χάσει. Είναι ένα υπέροχο πάρτι και είναι ωραίο να σε προσκαλούν».
Μεγάλη έκπληξη στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων ήταν «Τα Μυθικά πλάσματα του Νότου». Κέρδισε 4 υποψηφιότητες. Ανάμεσά τους, Α΄γυναικείου ρόλου για τη νεαρότερη υποψήφια που έχει βρεθεί σε αυτή τη λίστα, Κουβενζανέ Γουόλις, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας για τον Μπεν Ζάιτλιν και διασκευασμένου σεναρίου για τους Μπεν Ζάιτλιν και Λούσι Άλιμπαρ. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ζάιτλιν συνοδεύτηκε ήδη με τη βράβευση με τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών.
«Μείναμε ξύπνιοι μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, προσπαθώντας να μιλήσουμε για κάτι άλλο και όχι για τα βραβεία. Πήρα έναν υπνάκο και όταν σηκώθηκα, μαζί με όλους τους παραγωγούς που βρίσκονταν μαζί μου, το γιορτάσαμε σαν να είχαμε νικήσει ήδη στον αμερικανικό Super Bowl» δήλωσε ο σκηνοθέτης.
Ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πάμπλο Λαρέν με την τέταρτη του ταινία το «Νο» έγραψε ιστορία, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια ταινία από αυτή τη λατινοαμερικανική χώρα επιλέγεται ως υποψήφια για όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Ο Λαρέν και τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου γιόρτασαν την είδηση στο Σαντιάγο.
«Αυτή η ταινία διηγείται την ευτυχή ιστορία της αλλαγής του πολιτεύματος της χώρας μας από δικτατορία σε δημοκρατία. Είμαστε χαρούμενοι που φτιάξαμε μια ταινία με αφορμή αυτό το γεγονός και μπορούμε να τη δείξουμε σε όλο τον κόσμο», υπογράμισσε ο Πάμπλο Λαρέν.
Το «Νο» διηγείται την ιστορία ενός χιλιανού διαφημιστικού γραφείου που βοήθησε να απομακρυνθεί ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ, μέσω μιας πανέξυπνης διαφημιστικής εκστρατείας που αφορούσε στο δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα το 1988. Στην ταινία, πρωταγωνιστεί ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ.
Και αφήσαμε για το τέλος τον ευρωπαίο εκπρόσωπο, τον νικητή του Χρυσού Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, Μίκαελ Χάνεκε, που ήδη για την τελευταία του ταινία έχει πάρει δεκάδες διακρίσεις.
Η «Αγάπη» του, βρίσκεται υποψήφια σε πέντε κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου και α γυναικείου ρόλου για την 85χρονη Εμανουέλ Ριβά. Δίπλα της πρωταγωνιστεί ένας
μεγάλος μύθος του ευρωπαϊκού σινεμά, ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν, που ερμηνεύει στην ταινία το σύζυγό της.
Το ζευγάρι βλέπει τον κόσμο του να καταρρέει, καθώς η γυναίκα πάσχει από μια σοβαρή αρρώστια.
Λίγη υπομονή και στις 24 Φεβρουαρίου θα μάθουμε αναλυτικά τους νικητές σε κάθε κατηγορία.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...