Made in Mexico: ένα ντοκιμαντέρ για τη μουσική και την κουλτούρα του Μεξικού



Ένα νέο ντοκιμαντέρ έρχεται να αποκαλύψει την κρυμμένη κουλτούρα και μουσική του Μεξικού. Το «Hecho en Mexico» (Made in Mexico) ανιχνεύει τον πολιτισμό μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια έχει βυθιστεί στη βία, τα ναρκωτικά και τη διαφθορά. Στο φιλμ συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες της χώρας, όπως ο Ντιέγκο Λούνα και ο Αλεχάντρο Φερνάντεζ..

«Όσοι δουν την ταινία, θα βγουν από την αίθουσα με μια πιο σφαιρική εικόνα για το τι είναι το Μεξικό, για το πόσα διαφορετικά πράγματα συνθέτουν το Μεξικό ως χώρα. Εάν συγκρίνετε για παράδειγμα τον πολιτισμό των Τσιάπας με τον αντίστοιχο των Τσιουάουα και των Σονόρα θα καταλάβετε δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους. Είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Αλλά και ως προς τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά, είμαστε εντελώς διαφορετικοί» υποστηρίζει ο ηθοποιός Σέργιο Αράου.
Το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει σε διαφορετικές πόλεις του Μεξικού και συναντά σημαντικούς μεξικανούς καλλιτέχνες, όπως το τέκνο-ροκ συγκρότημα Kinky, την τραγουδοποιό Carla Morrison, τους εναλλακτικούς ροκ Cafe Tacuba’s Ruben Albarran και την La Original Banda el Limon.
«Είναι μια καταπληκτική εμπειρία για μας να πούμε στον κόσμο τι συμβαίνει μουσικά, πολιτιστικά, ιδεολογικά, ακόμη και θρησκευτικά στο Μεξικό. Να πούμε τι πιστεύουμε και τι αισθανόμαστε. Και να μην αναφερθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα για παράδειγμα με την ασφάλεια και τη φτώχεια. Είναι ωραίο να δείχνουμε ότι αυτή η χώρα είναι πολύ πολύ πλούσια με άλλους όρους», αναφέρει ο τραγουδιστής των Kinky, Ulises Lozano.
Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ είναι ο βρετανός μουσικός Ντάνκαν Μπρίτζμαν, ο οποίος φοβόταν ότι η καταγωγή του αλλά και τα εμπόδια που έθετε η γλώσσα θα δυσκόλευαν όχι μόνο την υλοποίηση αλλά και το περιεχόμενο της ταινίας:
«Στην αρχή, σκέφτηκα ότι έκανα μια ταινία για ξένους. Δεν φανταζόμουνα ότι θα κάνω ένα ντοκιμαντέρ για Μεξικανούς, χωρίς να είμαι Μεξικανός, χωρίς να μιλάω ισπανικά. Σύντομα, κατάλαβα ότι η ταινία είναι γι’ αυτούς, γιατί έπρεπε να καταλάβουν πόσο υπέροχη χώρα έχουν, γιατί ό,τι διαβάζουν στις εφημερίδες είναι άσχημα πράγματα».
Το ντοκιμαντέρ ήδη προβάλλεται στους κινηματογράφους του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών κι έχει εξασφαλίσει διεθνή διανομή.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...