ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 60-70 «Λύγισε» από την πίεση, «πνίγηκε» στη ζώνη! (vds)

Mπορεί να θεωρείται αντι-μπασκετικό, μπορεί να θεωρείται ανορθόδοξο, αλλά το παράλογο είναι αυτό που φέρνει την σειρά στο 2-2 και αφαιρεί από τον Παναθηναϊκό το πλεονέκτημα και μειώνει τις ελπίδες του για φάιναλ φορ. Πλέον, την Πέμπτη στην Ισπανία, οι «πράσινοι» θα διεκδικήσουν ό,τι τους αναλογεί, γνωρίζοντας βεβαίως πως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους.


Η «ζώνη» του Πασκουάλ, μια άμυνα που χρησιμοποιήθηκε επί 40 ολόκληρα λεπτά, κάτι σπάνιο στο σύγχρονο μπάσκετ, ήταν αυτή που «λύγισε» τους «πράσινους» (70-60) επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν πως το τρικ του γ' 10λεπτου στον τρίτο προημιτελικό θα εφαρμοζόταν από τον Ισπανό τεχνικό στο τέταρτο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός, όσο κι αν προσπάθησε, όσο κι αν ήθελε, όσο κι σπρώχθηκε από 25.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στην εξέδρα, δεν είχε το αντίδοτο στην έμπνευση του Πασκουάλ και στην ουσία παραδόθηκε από τον πρώτο ημίχρονο.

Και μπορεί το 27-31 να μην το αποδεικνύει, αλλά η συνολική εικόνα του παιχνιδιού, ο τρόπος που προσπαθούσαν οι «πράσινοι» να διασπάσουν την ζώνη, έδειχνε πως το «διπλό» της Μπαρτσελόνα ήταν θέμα χρόνο.

Πόσο μάλλον, όταν σουτάρεις με 1/15 τρίποντα (στο 32'), έχει εννέα λιγότερα ριμπάουντ στο ημίχρονο και πάνω απ' όλα τον έχεις έναν άποντο Διαμαντίδη μέχρι το 32' , φανερά επηρεασμένο και κουρασμένο από την υπερπροσπάθεια των προηγούμενων αγώνων.

Ο Παναθηναϊκός προδόθηκε λοιπόν από την επίθεσή του, «λύγισε» μπροστά στην πίεση του «πρέπει να κερδίσω» όντας φαβορί, αλλά έχει μια ακόμη ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα στη Βαρκελώνη, έχοντας πλέον μεταφέρει το «πρέπει» στον αντίπαλο.
Ζώνη με το... καλημέρα, μοναδική επιλογή ο «Σόφο»

Συγκριτικά με τα προηγούμενα τρία παιχνίδια, αυτή τη φορά ο στόχος του Πασκουάλ ήταν ξεκάθαρος και λογικός: Ο Διαμαντίδης να βγει εκτός επίθεσης του Παναθηναϊκού με κάθε τρόπο! Ετσι κι έγινε, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του αγώνα. Πότε με κυνηγητό σ' όλη την επίθεση, πότε με μια ζώνη που ρίσκαρε τα μακρινά σουτ, η Μπάρτσα πέτυχε τον αρχικό στόχο.

Οσο λιγότερο κρατούσε την μπάλα στα χέρια του ο «Μήτσος», τόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα για την ισπανική ομάδα και σε πρώτη φάση ο στόχος επετεύχθη. Στα πρώτα πέντε λεπτά η ελληνική ομάδα είχε σημειώσει μόλις 4 πόντους, όλοι από τον Σχορτσανίτη, ο οποίος αποτελούσε και τη μοναδική αξιόπιστη επιθετική επιλογή του Παναθηναϊκού, έχοντας μάλιστα φορτώσει με δύο φάουλ τον Τζαουάι και ένα τον Λόρμπεκ.

Ετσι, οι Καταλανοί πήραν κεφάλι στο σκορ, χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο στην επίθεση και βρέθηκαν νωρίς - νωρίς στο +7 (13-6) και στο +10 (20-10), με τον «Σόφο» να έχει τους 7 από τους 10 πόντους του Παναθηναϊκού, ενδεικτικό του μονοδιάστατου στυλ παιχνιδιού.

Αλυτος γρίφος η ζώνη και το 1/9 τρίποντα

Το άλυτο πρόβλημα που είχε βάλει ο Πασκουάλ στον Πεδουλάκη στη διάρκεια του γ' 10λέπτου του τρίτου παιχνιδιού, παρέμεινε άλυτο σ' όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Μ' έναν παίκτη στο high-post, άλλοτε τον Λάσμε, άλλοτε τον Τσαρτσαρή, προσπαθούσε να απειλήσει, την ώρα που η Μπαρτσελόνα επέτρεπε το ελεύθερο σουτ, αλλά στην ουσία ανάγκαζε τα «τεσσάρια» της ελληνικής ομάδας να εκβιάσουν το σουτ μπροστά.

Ο Πεδουλάκης δοκίμασε τα πάντα, μέχρι που βρήκε μια προσωρινή λύση με το σχήμα των τριών ψηλών (Σόφο, Τσαρτσαρής, Γκιστ). Ο,τι δεν μπορούσε να βάλει ο Παναθηναϊκός στην επίθεση, το έσωζε στην άμυνα, με αποτέλεσμα το - 11 (27-16) να μετατραπεί σε -4 (27-23), με τον Μπράμο να πετυχαίνει το πρώτο τρίποντο του Παναθηναϊκού ύστερα από επτά αποτυχημένες προσπάθειες (1/8) και τον Διαμαντίδη να ακολουθεί με ερ-μπολ και να κλείνει το πρώτο 20λεπτο χωρίς πόντο!

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να ξαναφύγει με 8 (23-31), αλλά οι «πράσινοι» επανήλθαν κι έκλεισαν το ημίχρονο στο -4 (31-27) με τον Σχορτσανίτη να τα κάνει όλα και να κρατάει όρθιο τον Παναθηναϊκό. Σκορ που βεβαίως άφηνε πολύ ικανοποιημένη την ελληνική ομάδα, αν αναλογιστούμε πως είχε 1/9 τρίποντα, 9 λιγότερα ριμπάουντ (22-13), μόλις 5 ασίστ και 6/10 βολές (!).

Η Μπαρτσελόνα έκανε το μειονέκτημα, πλεονέκτημα...

Αυτό που δεν μπορούσε να κάνει με την άμυνά της απέναντι στον Σχορτσανίτη, το έκανε με την επίθεσή της η Μπαρτσελόνα. Με την είσοδο του Τόμιτς στο παρκέ, οι Καταλανοί στερήθηκαν δύναμης στην άμυνα, αλλά έγιναν πιο γρήγοροι στην επίθεσή τους. Ο Σόφο προσπαθούσε από τη μία να καλύψει στο σκριν των Ισπανών για το ελεύθερο σουτ του Ναβάρο κι όταν το 'κανε, το κενό στην άμυνα του Παναθηναϊκού γινόταν τεράστιο.

Ετσι, παρότι η ελληνική ομάδα κατάφερε να μειώσει στο καλάθι (31-29), σε συνέχεια δέχτηκε ένα σερί 8-0 και βρέθηκε ξανά στο καναβάτσο με 8 (39-31) με τον Τόμιτς να κάνει θραύση και τον Πεδουλάκη να επαναφέρει τον Λάσμε για να συμμαζέψει την άμυνά του στη ρακέτα. Η διαφορά εκτινάχθηκε στους 16 (51-35), με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει να «πνίγεται» στη ζώνη της Μπαρτσελόνα και τον Διαμαντίδη να πραγματοποιεί τη χειρότερή του εμφάνιση στη σειρά με μηδέν πόντους και 0/4 μέχρι το 30!

Τα' βαζαν και με... κουτσό!

Οσο ο Παναθηναϊκός... έσπασε το καλάθι, η Μπαρτσελόνα έβαζε ό,τι δεν έβαλε στα προηγούμενα ματς! Και μπορεί το ποσοστό της να μην ήταν εντυπωσιακό έξω από τα 6,75μ., αλλά στην ουσία έβαλε όλα τα «μεγάλα» σουτ, με αποκορύφωμα βεβαίως το τρίποντο του Χουέρτας με... μικρό μπάσιμο στο 34' με τη διαφορά στους 15 πόντους! Ο Παναθηναϊκός έκανε την ύστατη προσπάθεια στο τελευταίο πεντάλεπτο, μείωσε στους 8 (60-52) στο 35', αλλά ένα απίστευτο τρίποντο του Ναβάρο που ήταν άφαντος μέχρι τότε «πάγωσε» το ΟΑΚΑ (63-52) κι άλλο ένα στο 38΄ έγειραν οριστικά την πλάστιγγα στην Μπαρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός κράτησε το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου στο φινάλε του αγώνα και πλέον πάει στη Βαρκελώνη για να κάνει ένα ακόμη μικρό θαύμα.

Τα δεκάλεπτα: 10-20, 27-31, 38-51, 60-70

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 15 (4), Ματσιούλις 11 (1), Ούκιτς 4, Λάσμε 12, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης, Γκιστ 4, Ξανθόπουλος 4, Σχορτσανίτης 13.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Σάδα, Χουέρτας 10 (2), Αμπρίνες 2, Ναβάρο 17 (3), Γιασικεβίτσιους 5 (1), Ουάλας, ίνγκλες 5 (1), Λόρμπεκ 8 (2), Τζαουάι 7, Τόμιτς 16.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...