ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 64-53 Αντεξε το «καθάρισμα», «λύγισε» από τα 6,75μ.!

Η διαιτησία ντροπή του Ζαμοίσκι στο ξεκίνημα του αγώνα και η αδυναμία του Παναθηναϊκού από τα 6,75μ. στέρησαν την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Λονδίνου.
Στον πέμπτο προημιτελικό οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 64-53 αποχαιρέτησαν την Ευρωλίγκα, αλλά δικαιούνται να φωνάζουν για την προκλητική διαιτησία του Πολωνού ρέφερι
που προσπάθησε να τελειώσει το ματς από το 4'!
Καταλογίζοντας τα δύο από τα τρία φάουλ στον Διαμαντίδη (το τρίτο για γέλια, το δεύτερο εξαιρετικά αυστηρό), ο Ζαμοίσκι σόκαρε τον Παναθηναϊκό που βρέθηκε στο -19, πληρώνοντας ταυτόχρονα τις δεδομένες αδυναμίες του στην περιφέρεια. Παρ' ολ' αυτά, η ελληνική ομάδα συνήλθε, ρίσκαρε με τον Διαμαντίδη να παίζει με τέσσερα φάουλ από το 25', βελτίωσε την άμυνά της, μείωσε μέχρι τους 6 πόντους (51-45), αλλά εκεί προδόθηκε από το τραγικό ποσοστά από τα 6,75μ.! Με 1/16 και ποσοστά 5% (!) δεν κερδίζεις εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα, ακόμη κι αν κατάφερες να την κρατήσει στους 7 πόντους για ένα ολόκληρο 10λεπτο ή αν την έχεις αφήσει χωρίς πόντο εντός πεδιάς για εννέα λεπτά! Ακόμη και στο 59-53, ο Ούκιτς βρέθηκε ανενόχλητος, δεν ευστόχησε από τα 6,75μ, για να ακολουθήσει το τρίποντο – ταφόπλακα του Χουέρτας για το 62-53.

«Καθάρισαν» τον Διαμαντίδη, ρίσκαρε ο Πεδουλάκης!
Αυτό που δεν ήθελε να συμβεί ο Παναθηναϊκός, συνέβη από το πρώτο πεντάλεπτο! Σε λιγότερο από πέντε λεπτά ο Διαμαντίδης χρεώθηκε με τρία φάουλ και μοιραία πήγε στον πάγκο, έστω και καθυστερημένα. Ο αρχηγός των «πράσινων» έκανε τα δύο πρώτα ενάμιση λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα και ο Πεδουλάκης προτίμησε να το ρισκάρει, αφήνοντάς τον στο παρκέ, με αποτέλεσμα να το πληρώσει.

Ο Διαμαντίδης σ' ένα μις ματς με τον Τζαουάι, χρεώθηκε με τρίτο φάουλ, το οποίο χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αστείο, δεδομένων των επαφών που γίνεται σε κάθε ματς. Ο Παναθηναϊκός φωνάζει και για το δεύτερο φάουλ του Διαμαντίδη, το οποίο χρεώθηκε στη διεκδίκηση του επιθετικού ριμπάουντ και το οποίο είναι τουλάχιστον αυστηρό. Ετσι, από πολύ νωρίς ο Παναθηναϊκός έχασε τον αρχηγό του και δεδομένης της αδυναμίας του στα γκαρντ, βρέθηκε στο καναβάτσο. Σημειωτέον, και τα δύο σφυρίγματα τα πήρε ο ίδιος διαιτητής, ο Πολωνός Ζαμοίσκι.


Πιο φρέσκια από ποτέ η Μπαρτσελόνα

Με τον Ναβάρο να τα βάζει όλα, τον Ινγκλις να έχει 2/2, τον Χουέρτας να εκμεταλλεύεται το αμυντικό ρίσκο και τον Παναθηναϊκό να τα έχει χαμένα με τον Διαμαντίδη στον πάγκο, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε αρχικά με 17-10 και μέσα σ' ένα δίλεπτο έφτασε σε νταμπλ σκορ (28-14), πετυχαίνοντας ό,τι δεν είχε πετύχει στα προηγούμενα ματς: Να πάει το παιχνίδι σε υψηλό σκορ! Με την Μπαρτσελόνα να έχει 4/6 τρίποντα, 6 περισσότερα ριμπάουντ και τους «πράσινους» να χάνουν πέντε από τις εννέα βολές που εκτέλεσαν στην πρώτη περίοδο, το 28-14 του 10' μάλλον μοιάζει τιμητικό για την ελληνική ομάδα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έμοιαζε πιο φρέσκος από ποτέ, δεδομένης της ξεκούρασής του το τελευταίο τετραήμερο.

Ξέφυγε η διαφορά, επέστρεψε ο Διαμαντίδης

Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το σοκ της απώλειας του Διαμαντίδη και η παρουσία του Μπανκς στο παρκέ δεν μπορούσε να δώσει την απαιτούμενη ημεμία για ένα τέτοιο παιχνίδι, όταν μάλιστα στα προηγούμενα ματς… κουνούσε την πετσέτα από τον πάγκο. Ετσι, η Μπαρτσελόνα συνεχίζοντας στον ίδιο ξέφρενο ρυθμό, έφτασε τη διαφορά στο +17 (35-18), με τον Πεδουλάκη να αναγκάζεται να επαναφέρει άρον – άρον τον Διαμαντίδη, ριοκάροντας το τέταρτο φάουλ. Μάλιστα ο αρχηγός ήταν φανερά εκνευρισμός, καθώς στο 16' κέρδισε ένα φάουλ από τα τραβήγματα του Χουέρτας και στη συνέχεια της φάσης πέταξε την μπάλα στο κενό με δύναμη, δείχνοντας την δυσαρέσκειά του για τα φάουλ που χρεώθηκε.

«Μαζεύτηκε» η διαφορά

Αν και η Μπαρτσελόνα συνέχιζε την.. τρέλα από τα 6,75μ. (6 τρίποντα στο 18'), ο Παναθηναϊκός απέκτησε μεγαλύτερη ηρεμία με τον Διαμαντίδη στο παρκέ και σταδιακά ροκάνισε τη διαφορά. Το -18 έγινε -9, με τους «πράσινους» να αξιοποιούν στη δεύτερη περίοδο τις ελεύθερες βολές (6/6) και τον Λάσμε να τελειώνει με επιτυχία τις τελικές πάσες, πότε του Τσαρτσαρή και πότε του Διαμαντίδη. Το μοναδικό πάντως κέρδος του Παναθηναϊκού από το πρώτο ημίχρονο ήταν το τρίτο φάουλ του Τόμιτς, ο οποίος πήγε κατευθείαν στον πάγκο από τον Πασκουάλ για να επιστρέψει ο Τζαουάι που ωστόσο τα κατάφερε περίφημα στο πρώτο 20λεπτο.

Βελτίωσε την άμυνα, «θάλασσα» η επίθεση

Ηταν σαφές πως ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κατεβάσει τον ρυθμό, τα κατάφερε, αλλά οι κόποι του δεν απέδωσαν εξαιτίας των κάκιστων επιθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 8 λεπτά οι «πράσινοι» δέχτηκαν μόλις επτά πόντους (!), αλλά την ίδια στιγμή πέτυχαν μόλις οκτώ! Ο Παναθηναϊκός είχε απελπιστικά ποσοστά στα τρίποντα (1/10), έχασε ακόμη και λέι απ στον αιφνιδιασμό (Ούκιτς), ενώ δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει κανένα από τα ελεύθερα σουτ που του έδωσε η Μπαρτσελόνα. Ετσι, η διαφορά κυμαινόταν μεταξύ εννέα και 12 πόντους, με την ελληνική ομάδα να ψάχνει, αλλά να μην βρίσκει τρόπο για να φτάσει στο καλάθι.

Στο -6, αλλά ως εκεί…

Είναι εντυπωσιακό πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κρατήσει την Μπαρτσελόνα εννιά λεπτά (!) χωρίς καλάθι εντός πεδιάς, αλλά είναι εξίσου εντυπωσιακό πως δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί στην επίθεση. Αν και ροκάνισε τη διαφορά, δεν κατάφερε να μειώσει κάτω από τους 6 (51-45), μέχρι που ένα απίστευτο σερί πέντε πόντων του Ναβάρο διαμόρφωσε το 56-45 στο 34'! Ο Παναθηναϊκός είχε αδιανόητα ποσοστά στα τρίποντα (1/16 συνολικά), 14 λιγότερα ριμπάουντ (41-27) και 18 χαμένα αμυντικά (!) και ήταν σαφές πως έχασε το παιχνίδι από την επίθεσή του κι όχι από την άμυνα του…



Τα δεκάλεπτα: 28-14, 44-33, 51-43, 64-53

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Σάδα, Χουέρτας 10 (2), Αμπρίνες 2, Ναβάρο 15 (3), Γιασικεβίτσιους 6, Τοντόροβις 3, Ουάλας, Ίνγκλες 8 (2), Λόρμπεκ 6 (1), Τζαουάι 9, Τόμιτς 5.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 9, Ματσιούλις 9, Ούκιτς 7 (1), Λάσμε 16, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 6, Μπανκς 2, Σχορτσανίτης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...