Απαγωγή-θρίλερ με βασανιστήρια, κομμένα δάχτυλα και 200 κιλά χασίς

Κινηματογραφικό θρίλερ θυμίζει η υπόθεση απαγωγής 59χρονου Βορειοηπειρώτη στις αρχές Φεβρουαρίου.

Μέλη κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών τον κρατούσαν αιχμάλωτο επί περίπου δύο μήνες, του έκοβαν τα δάχτυλα και τον βασάνιζαν ανελέητα, προκειμένου να αναγκάσουν την οικογένεια του να τους καταβάλει, ως λύτρα, μεγάλο ποσό από ναρκωτικά, που θεωρούσαν ότι τα έχασαν, με υπαιτιότητα του απαχθέντος.


Σύμφωνα με ανακοινώσεις, που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστος Παρθένης, το χρονικό της απαγωγής ξεκίνησε βραδινές ώρες της 31 Ιανουαρίου του 2013, στα Ιωάννινα, και εξελίχθηκε έως την 27η Μαρτίου 2013, οπότε ο απαχθείς απελευθερώθηκε στη Νέα Σμύρνη Αττικής, χωρίς να καταβληθούν λύτρα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά οκτώ άτομα, εκ των οποίων ένας Έλληνας και επτά αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κίνητρο της απαγωγής ήταν η διαφορά μεταξύ του απαχθέντος και των δραστών, σχετικά με μεταφορά περίπου 200 κιλών ινδικής κάνναβης από την Ελλάδα στη Γερμανία, το Δεκέμβριο του 2012.

Ειδικότερα, ο 59χρονος Βορειοηπειρώτης, ο οποίος είναι μουσικός και ασχολείται στην Ελλάδα με μεσιτικές εργασίες, είχε αναλάβει το ρόλο της αναζήτησης μεταφορέα, που θα προωθούσε το φορτίο της ινδικής κάνναβης στη Γερμανία.

Για τη δουλειά αυτή σύστησε στους συνεργούς του και μετέπειτα απαγωγείς του, έναν Ρομά από την περιοχή των Άνω Λιοσίων, με τον οποίο ήρθαν σε επαφή και τελικά σε συμφωνία, δίνοντάς του 40.000 ευρώ για την μεταφορά.

Ο Ρομά, όμως, αφού παρέλαβε τα ναρκωτικά, δεν διεκπεραίωσε τη μεταφορά και κράτησε τα χρήματα και τα ναρκωτικά για λογαριασμό του.

Για την αθέτηση της συμφωνίας, την απώλεια των χρημάτων και της ινδικής κάνναβης, οι έμποροι ναρκωτικών θεώρησαν υπεύθυνο τον 59χρονο μεσάζοντα. Έτσι, τον απήγαγαν, με σκοπό να απαιτήσουν από την οικογένειά του ως λύτρα τα χρήματα που πίστευαν ότι είχαν χάσει από τα ναρκωτικά και το ποσό που τους «έφαγε» ο Ρομά.

Ο 59χρονος ομογενής έφυγε με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ το πρωί της 31-1-2013 από τα Ιωάννινα όπου διαμένει, λέγοντας στη σύζυγό του ότι πήγαινε στην Αθήνα και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.

Την 19-02-2013 η σύζυγος του απαχθέντος κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ότι ο σύζυγός της είχε πέσει θύμα απαγωγής.

Όπως είπε η γυναίκα, την επομένη της αναχώρησης του συζύγου της, στις 1-2-2013, δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άντρα, ο οποίος την ενημέρωσε ότι ο σύζυγός της είχε απαχθεί.

Οι δράστες, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη σύζυγο του θύματος, απαιτούσαν, ως λύτρα, 125.000 ευρώ, προκειμένου να τον απελευθερώσουν, αλλιώς θα σκότωναν τον ίδιο και την οικογένεια του.

Από τις 20-2-2013 έως τις 7-3-2013, η σύζυγος του απαχθέντα δέχτηκε επανειλημμένως τηλεφωνικές κλήσεις από τους δράστες της αρπαγής, οι οποίοι άλλαξαν την αρχική τους απαίτηση και ζητούσαν πλέον, ως λύτρα, 50.000 ευρώ, καθώς και 200 «κομμάτια», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, εννοώντας πιθανόν ναρκωτικά.

Σε κάποιες από αυτές τις τηλεφωνικές συνομιλίες, η σύζυγος του απαχθέντος συνομιλούσε μαζί του και εκείνος, έντρομος, της έλεγε ότι οι δράστες του έκοβαν το αυτί και τα δάχτυλα.

Στις 27-2-2013, η σύζυγος του απαχθέντα παρέλαβε έναν ταχυδρομικό φάκελο, ο οποίος περιείχε ένα ακρωτηριασμένο δάκτυλο και ένα μικρό ροζ χαρτάκι, πάνω στο οποίο αναγραφόταν ιδιόχειρα στην αλβανική γλώσσα η φράση «κατάλαβέ το, δεν είναι πλάκα».

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο οποίος εξέτασε το θύμα της απαγωγής μετά την απελευθέρωσή του, έφερε πολλαπλά τραύματα, εκδορές και αμυχές σε διάφορα σημεία του σώματός του και είχε υποστεί ακρωτηριασμό των δύο αντίχειρών του και του μικρού δακτύλου του αριστερού του χεριού.

Επιπλέον, όπως είπε ο ίδιος, εκτός των άλλων, οι δράστες με μαχαίρια και βελόνες χάρασσαν την πλάτη του και έριχναν στις πληγές του, είτε αλάτι είτε καυτό νερό.

Από την έρευνα της Αστυνομίας, προέκυψε ότι αρχικά οι δράστες οδήγησαν τον απαχθέντα σε σπίτι στην Ηλιούπολη, ιδιοκτησίας 59χρονου Έλληνα, μέλους της σπείρας και μετά σε ένα υπόγειο στη Νέα Σμύρνη, απ' όπου τον άφησαν ελεύθερο της 27-3-2013, όταν πείστηκαν ότι δεν υπήρχαν χρήματα για τα λύτρα που ζητούσαν.

Επίσης, από τη συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων, που προέκυψαν από τις έρευνες, ταυτοποιήθηκαν οι δράστες και η παρουσία τους στους χώρους κράτησης του απαχθέντα.

Από τους οκτώ εμπλεκόμενους στην υπόθεση της απαγωγής, συνελήφθησαν τρία άτομα και συγκεκριμένα ο 59χρονος Έλληνας και δύο Αλβανοί, 32 και 33 ετών, οι οποίοι, πέραν της απαγωγής, βαρύνονται και για τα κατά περίπτωση αδικήματα των ναρκωτικών, της παράβασης του Νόμου περί Αλλοδαπών, της πλαστογραφίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ενώ σε βάρος τού ενός εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Οι υπόλοιποι πέντε, υπήκοοι Αλβανίας, 39, 36, 38, 22 και 19 ετών, έχουν συμπεριληφθεί στη σχετική δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο των ερευνών, σε σπίτια που χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων: 8.750 ευρώ, ένα φωτοαντίγραφο πλαστού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και μια βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ στα ίδια στοιχεία, 410 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 400 γραμμάρια λευκής σκόνης, άγνωστης σύστασης, προφανώς νοθευτικής, δύο ζυγαριές ακριβείας και 35 φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Ακόμη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιήθηκαν για τις επικοινωνίες κατά τη διάρκεια της απαγωγής, δύο πιστόλια, καθώς και μια γεμιστήρα και φυσίγγια.

Σημειώνεται ότι στη σχετική δικογραφία για την απαγωγή, περιλαμβάνεται και η υπόθεση της διακίνησης ναρκωτικών στη Γερμανία, στην οποία εμπλέκεται ως κατηγορούμενος και ο απαχθείς.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...