«Φύτεψαν» μπάλες στην Κόπα Καμπάνα - Μία μπάλα, ένας νεκρός

Εκατοντάδες μπάλες ποδοσφαίρου τοποθέτησαν μέλη ακτιβιστικής ομάδας στην άμμο της διασημότερης παραλία του κόσμου, της Κόπα Καμπάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλία, που συνταράασεται από μαζικό κύμα διαδηλώσεων. Τα μέλη της ομάδας τόνισαν ότι το σκηνικό που στήθηκε στην παραλία της Κόπα Καμπάνα συμβολίζει ένα νεκροταφείο για αυτούς που έχουν χάσει βίαια τη ζωή τους.


Στις 500 μπάλες που τοποθετήθηκαν στη σειρά πάνω στην άμμο οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας ζωγράφισαν ένα κόκκινο σταυρό και κάθε μπάλα συμβολίζει έναν νεκρό σε βίαια επεισόδια στη Βραζιλία την τελευταία δεκαετία.

Οι διοργανωτές με τον τρόπο αυτό θέλησαν να προτρέψουν την κυβέρνηση να θεσπίσει περισσότερα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών, την εκπαίδευση και την πρόνοια.

Εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε ότι η Βραζιλία αγνοεί την αξία της ζωής του λαού της ξοδεύοντας χρήματα σε εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Συμμετέχων στη διαμαρτυρία υποστήριξε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν κατανοεί πως πολλά εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και πόσος κόσμος λιμοκτονεί στους δρόμους.

Διαδηλώσεις παρά το διάγγελμα Ρούσεφ
Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Βραζιλία παρά το διάγγελμα της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ να απαντήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών και να σταματήσει τη βία.

Επεισόδια έλαβαν χώρα το Σάββατο στο Μπέλο Οριζόντε και το Σαλβαδόρ, δύο πόλεις που φιλοξενούν αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών..

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο του Μπέλο Οριζόντε και πραγματοποίσηε πορεία προς το στάδιο Μινεϊράο, όπου διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Μεξικού - Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τους 60.000.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν μία ομάδα ατόμων προσπάθησαν να διασπάσει τον κλοιό που είχαν σχηματίσει αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς γύρω από το γήπεδο, ενώ δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών.

Η ένταση κλιμακώθηκε αργά τη νύχτα όταν έσπασαν βιτρίνες αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, καταστήματα λεηλατήθηκαν και οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο, καθώς και άλλα αντικείμενα στους δρόμους. Οι Αρχές κινητοποίησαν περισσότερους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν εκτεκταμένη χρήση χημικών για να απωθήσουν το πλήθος.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης και στο Σαλβαδόρ, όπου διεξαγόταν ο αγώνας Βραζιλίας - Ιταλίας.

Στο Σάο Πάολο χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία αποκλείοντας έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, την Αβενίδα Παουλίστα. Μικρότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις. Μία από τις μεγαλύτερες ήταν στην πόλη Σάντα Μαρία, με 30.000 διαδηλωτές να κατακλύζουν τους δρόμους.
PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...